anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zanik obrazu w KDL-40S5600

profile.country.pl_PL.title
arte-----
Początkujący

Zanik obrazu w KDL-40S5600

Witam,
mam problem ze swoim telewizorem polegający na sporadycznym zaniku obrazu podczas zmiany kanałów (dźwięk jest dostępny). Obraz "wraca" dopiero podczas ponownej zmiany kanału.
Sytuacja ma miejsce zarówno podczas podłączenia do anteny zbiorczej, jak i indywidualnej ("siatki"). Do TV nie jest podłączony żaden sprzęt.
Telewizor był 2 krotnie w serwisie, gdzie za każdym razem nie stwierdzono usterki, wgrano tylko najnowsza wersję oprogramowania.
Spotkał się ktoś z Państwa z podobnym przypadkiem?

14 ODPOW. 14
cogito.
Początkujący

Póki co nie przeszliśmy definitywnie na DVB-T i różne muxy w różnych miejscach na mapie mogą się od siebie nieznacznie różnić. Ostatnio doszedł u mnie TVN HD a kolega z innej części polski mówi że u niego nie ma takiego kanału. To że jeden mux odbierasz poprawnie nie znaczy że wystarczy to do poprawnego odbioru innego.

Wskakujący inny kanał to już bardziej prawdopodobne że soft w TV nie wyrabia. Ale tak jak pisałem, najpierw sprawdza się kable, potem narzeka się na TV ;-)

krystianb
Początkujący

TVNHD zarówno jak i PolsatHD są nadawane tylko i wyłącznie z PKIN'u każdy w osobnym strumieniu, radiodyfuzja prowadzona jest na pozwoleniach testowych ze znikomą mocą.

A w TV którym się "opiekuję" kwasi się przełączanie w ramach jednego mux'u. Póki zmiana kanału na inny i powrót pomaga nie mam chęci tym sobie głowy zawracać. TV ma jeszcze ponad 3 lata na porządne zepsucie się.

cogito.
Początkujący

W takim razie w opisanym przez Ciebie przypadku również podejrzewał bym soft w TV lub ewentualnie współobwinił bym pracę tunera.

Co ciekawe u jednego z konkurencyjnych producentów zmiana kanałów w DVB-T trwa około 3-5 krotnie dłużej niż u pozostałych, w tym również Sony.

sp7vcl
Początkujący

Ogólnie seria XXS5600 niestety jest do bani.
Pomoc i wsparcie techniczne też......
Wieloktornie mailowo i telefonicznie zglaszałem błędy w oprogramowaniu, które nie zostały usunięte do dzisiaj i nawet nikt nie raczył z SONY odpowiedzieć na moje zgłoszenia....
Najwyraźniej klientów mają w d****.
W trybie DVB-T Seria XXS5600 ma problem z rozpoznawaniem sygnału WSS i automatycznym dopasowaniem proporcji obrazu.
Sygnał WSS odczytywany jest wyłącznie przy wejściu na wybrany kanał i późniejsza zmiana proporcji obrazu nie jest już odczytywana dając w efekcie nieprawidłowe proporcje obrazu !!!!
Żeby było ciekawiej to w trybie analogowym WSS czytany jest w sposób ciągły i nawet działa prawidłowo...... czyli jednak można.
Od 2 lat walczę z SONY, który nie chce prawidłowo działać przez złącze HDMI z dekoderem n i też niestety bez efektu....
Po wejściu na kanał z dzwiękiem nadawanym w Dolby Digital jest wszystko poprawnie ale po powrocie na kanał nadawany bez sygnału Dobly zamiast dzwięku jest cisza......
Czy naprawa usterek softu jest takim straszliwym problemem dla SONY ??
Ostatnia aktualizacja firmware z maja 2011 praktycznie niczego w tej kwestii nie poprawiła.
Proponuję zacząć masowo egzekfować uprawnienia wynikające z 5 letniej gwarancji i zgłaszać usterki do serwisu ile się da !!!
Może wtedy, gdy przyjdzie wymieniac sprzęt lub oddawac kasę zaczną wreszcie szanować klientów !!!!

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Nie bierzesz pod uwagę możliwości, że to dekoder n'ki ma problem z prawidłowym wysyłaniem sygnału?