Podziel się wrażeniami!
BDP-S350 podczas włączania stwierdza że jest dostępna nowa wersja oprogramowania, jednak przy próbie pobrania wyświetla komunikat, że nie znajduje serwera.
Przypuszczam, że problemem jest filtrowanie adresów IP neostrady.
Czy wobec tego SONY zamierza coś zrobić dla polskich użytkowników ich sprzetu i neostrady???
Powiem szczerze że jeszcze nie aktualizowałem Blu-Ray przez internet ale nasuwają mi się pytanie. Jakie adresy IP filtruje neostrada? Aktualizację można zrobić z płyty pobierając oprogramowanie i instrukcję z tej strony: http://support.sony-europe.com/hav/hv/b ... m=BDP-S350
ponowny napisał(a):
Przypuszczam, że problemem jest filtrowanie adresów IP neostrady.
Czy wobec tego SONY zamierza coś zrobić dla polskich użytkowników ich sprzetu i neostrady???
Nie jest istotą że neostrada filtruje adresy, a server updatem nie pozwala na połączenia z adresów IP przydzielonych neostradzie, które niegdyś miały niesławną przesłość m.in. wykorzystywane były do hakerskich atakow.
Czekam na informację czy komuś, kto użytkuje neostradę udało się zrobić update.
Ja osobiście dwukrotnie robiłem update przez internet, ale wówczas miałem innego dostawcę.
Powiem szczerze że jeszcze nie aktualizowałem Blu-Ray przez internet ale nasuwają mi się pytanie. Jakie adresy IP filtruje neostrada?
Nie neostrada a server update.
Aktualizację można zrobić z płyty pobierając oprogramowanie i instrukcję z tej strony: http://support.sony-europe.com/hav/hv/b ... m=BDP-S350" target="_blank
TPSA zablokowało globalnie tylko jeden port by nie rozsyłać spamu. Natomiast żadne IP nie są blokowane ani przez TPSA ani przez serwery do update. Prawdopodobnie masz zablokowany port na routerze który jest wykorzystywany do update.
Cześć
potwierdzam słowa kolegów piszących wyżej
TPSA nawet po zablokowaniu portu SMTP 25 (obecnie port dla SMTP to 587) wykorzystywanego dla usług pocztowych aby ograniczyć ilość spamu rozsyłany poprzez ich serwery na tym porcie
NIE BLOKUJE POBIERANIA AKTUALIZACJI SOFTWARE-u dla odtwarzacza SONY BD-S350
ponieważ mam ten model odtwarzacza oraz NEOSTRADĘ 2MB i zrobiłem aktualizację oprogramowaniu bezproblemowo gdzieś około stycznia 2010 lub wcześniej - nie pamiętam, ale jeśli jest nowy soft do aktualizacji to wykonam tą czynność ponownie, zarchiwizuję to na zdjęciach i umieszczę tu, tak abyś mógł się wspomóc moimi podpowiedziami.
Problemem jest najprawdopodobniej router, a dokładniej tzw. tablica routingu, czyli tabela z adresami MAC kart sieciowych, które to ręcznie wpisuje się w tabeli (dosłownie) routera w odp. miejscu i jest ona (karta sieciowa) filtrowana i "przepuszczana" dalej do komunikacji z Internetem przez router, jeżeli nie ma tego adresu MAC dopisanego w tabeli router odrzuca taką kartę sieciową i nie ma ona możliwości połączyć się z Internetem a tym samym twój BD-S350 jako urządzenie sieciowe nie pobierze z serwera aktualnego oprogramowania.
Musisz sprawdzić czy masz włączone blokowanie (czyli filtrowanie) ruchu sieciowego po adresach MAC kart sieciowych we własnym routerze i jeśli tak zmienić to albo dopisać adres MAC karty sieciowej odtwarzacza BD-S350 do tablicy routingu, zapisać zmiany i zrestartować router.
Pozdrawiam, Tomasz