Podziel się wrażeniami!
Wiele osób pisze o ciekawych aplikacjach na Windows 8 dostępnych na Windows Store. Ja niestety wyszukując je (automatycznie, czy ręcznie) niestety nie mam do nich dostępu. Musiałem zmierzyć się z tym problemem kilka dni temu. Spójrzcie na to, jak uzyskać dostęp do Store z „innej lokalizacji”.
Po instalacji Windowsa 8 nic nie wskazywało na to, że mimo angielskiej wersji nie będę miał od razu dostępu do polskiego sklepu Microsoftu. Wszystko zrzucałem raczej na brak oficjalnej premiery systemu. Ta jednak nastała, Skype dla Windows 8 jak był zapowiadany tak się pojawił i w zasadzie niewiele więcej. Na blogach i w serwisach można już znaleźć ciekawe aplikacje dedykowany na polski rynek jednak… jak je znaleźć?
Jeżeli robiliście upgrade to nie macie się czym martwić – ten problem jest raczej jednym z nielicznych i wystąpi w momencie instalacji „czystej”. Nie wiem czy standardowe ustawienie mojej lokalizacji było spowodowane instalacją Windowsa z MSDNAA. Niemniej jednak ta rada sprawdzi się doskonale nie tylko w momencie zmiany np. USA na PL, ale także w drugą stronę. A rozwiązanie jest niebywale proste.
a) Wejdź do Modern UI
b) Po prostu wpisz „region”, a następnie wybierz z menu podręcznego z prawej strony „Ustawienia”.
c) W wynikach wyszukiwania naciśnij lub kliknij pozycję Region.
d) Naciśnij lub kliknij kartę Lokalizacja.
e) Jeśli lokalizacja jest nieprawidłowa, wybierz swoją lokalizację z listy, naciśnij lub kliknij pozycję Zastosuj, a następnie naciśnij lub kliknij przycisk OK.
Następnie musimy się wylogować i zalogować ponownie. Co ciekawe od razu wszystkie aplikacje do Store mi nie wskoczyły, ale robił to systematycznie przez kolejne kilka minut. Po chwili miałem już widoczne praktycznie wszystkie.
Aby dodać komentarz, musisz się zalogować. Zarejestruj się, jeśli jeszcze nie posiadasz konta.