Podziel się wrażeniami!
Witam. Moje pytanie to takie jak w temacie. Bardzo proszę o porównanie, różnicę ponieważ chcę przeznaczyć od 2500 - 3000 zł za aparat i nie wiem jaki. Wiem tyle że mpix się różnią a czym jeszcze?. Interesują mnie najmniejsze szczegóły. Proszę również waszą opinię na temat tych aparatów oraz kto jaki ma.
Nikon D80 to już trochę wiekowa konstrukcja i obecnie wychodzi już ze sprzedaży. Ciekawostką jest że ten nikon ma Matryce Sony a dokładniej tą samą co a100 i prawdopodobnie a200 i a300 (choć z tymi modelami mogę się mylić). Co do Media z Marketami jest zawsze ten problem że możesz trafić na egzemplarz z wystawy który już macało kilkaset osób i nawet o tym nie wiedzieć.
Grip służy do tego by wygodniej fotografować w pionie i w nim można umieścić jednocześnie 2 baterie czyli wydłuża czas pracy.
czyli lepszy jest A350 od D80 według ciebie i spełniał moje wymagania?. Jeszcze musiał bym dokupić lampę błyskową?
Lepszy będzie ten który ci będzie lepiej leżał w dłoni. Z obydwu będziesz na pewno zadowolony. Zamiast lampy kup najpierw jasny obiektyw (czyli o niskiej wartości przysłony (f)
Np. Nowy SAL 50 f1.4 (ok 1000 zł) lub używany SAL/MAF 50 f1.4 ( za 700 już można dostać) lub MAF 50 1.7 ( ok 350 - 400 zł)
SAL - Obiektyw Sony
MAF -Minolta Auto Focus
ja do słusznych argumentów Jasia dodam jeszcze, że d80 nie ma LV - a przydaje się czasem - zwłaszcza jak ktoś przechodzi z kompakta na lustro
Co to jest LV?
Podgląd na żywo na ekraniku LCD tak jak w kompakcie. Normalnie w lustrzankach kadruje się przez wizjer
A duża różnica była by między A350 a A700?
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=625&add1=562 Tu masz porównanie obydwu modeli.
A700 jest modelem bardziej zaawansowanym do tego posiada matryce CMOS która mniej szumi na wysokim ISO. Matryca CCD z a350 oddaje trochę ładniej kolory ale ta różnica jest do skorygowania w programie graficznym łatwiej niż usunięcie szumów. A700 robi w trybie ciągłym 5 kl/s a350 2,5kl/s resztę masz w tym porównaniu
panie co to za nick
nawet go nie przepiszę
ale odpowiem na pytanie ciut inaczej niż Jasiu
jeśli jesteś amatorem, masz kompakta, to nie jest Ci do szczęścia potrzebne nic innego jak a300/350
masz tam pogląd na żywo znany Ci z kompaktów, w a700 tego nie ma
natomiast jeśli jesteś zaawansowanym amatorem, który z lustrzanką zna się lepiej niż z kompaktem kup a700
Kris dobrze napisałeś
Prawda jest taka że każda lustrzanka która jest teraz na rynku spełni twoje oczekiwania pod względem jakości zdjęć. Weź tą która leży Ci najlepiej w dłoni