Podziel się wrażeniami!
Cześć,
Założyłem ten wątek ponieważ ostatnio dostawałem pytania dotyczące działania filtrów efektowych w aparatach Sony. Dzięki uprzejmości firmy Sony Polska, miałem możliwość przez kilka dni przetestować RX10, genialny aparat, ale o tym w innym temacie
Do rzeczy, Sony od jakiegoś czasu daje możliwość korzystania z filtrów efektowych w swoich aparatach z wymiennymi obiektywami jak i w aparatach cybershot.
W RX10 mamy do dyspozycji:
Bardzo fajna prezentacja. Mam starszego NEX-a 5 z dużo mniejszymi możliwościami jeśli chodzi o efekty, a nauczyłem się je często wykorzystywać - teraz widze ile tracę w stosunku do tego co zaprezentował Pan w artykule, trzeba pomyśleć o nowym sprzęcie
Swoją droga polecam korzystanie z efektów każdemu amatorowi takiemu jak ja. Przy niewprawnej technice fotografa, filtry uatrakcyjniają zdjęcia i mam wrażenie, że mniej nadaje się do odrzutu.
Z opisu wywniskowałem, że funkcja High-key ma kilka wariantów, natomiast przykładowe zdjęcie jest tylko dla jednego. Jest szansa na poszerzenie prezentacji?
W praktyce często korzystam z efektu HCBW - mocnego kontrastu czarno-białego. Efekt jest najlepszy przy dobrym oświetleniu (choć trzeba uważać na ostre światło) i występowaniu w kadrze elementów rzucających cienie. Mam wrażenie, że w zdjęciu w prezentacji nie udało się osiągnąć tego efektu "wow" jaki rzeczywiście daje ten efekt. Ciekaw jestem również zestawienia HCBW z Rich BW w takich samych warunkach. W prezentacji nie dostrzegam dużej różnicy, a spodziewałbym się właśnie tego dużego ziarna w drugim wypadku.
To tyle na temat moich uwag.
Przepraszam jeśli język którego użyłem w wypowiedzi wydaje się śmieszny i nieprecyzyjny, ale jak już wspomniałem w zakresie fotografii jestem amatorem i daleko mi do stwierdzenia "że się znam".
Pozdrawiam!
W poprzednim poście zapomniałem się jeszcze zapytać o efekt z częsciowymi kolorami. Zwróciło moją uwagę to, że w przypadku koloru zielonego, widoczne są różne odcienie - od jasnego po ciemny i rzeczywiście są one zróżnicowane. W pozostałych przypadkach wyświetlany jest właściwie jeden kolor. Kiedy sam korzystałem z tych efektów, aparat rzeczywiście bardzo wybiórczo obchodził się z kolorami i mam wrażenie, że właśnie nie radził sobie najlepiej z odcieniami. Zakładam, że dużo zależy od konkretnego kadru i warunków oświetlenia, ale może testował Pan ten efekt na innym przykładzie?
A więc po kolei
Funkcja highkey nie ma kilku wariantów, generalnie po za efektem miniatury, który ma 7 ustawień (auto, 3 pozycje w pionie i 3 w poziomie) wszystkie pozostałe efekty są wstawione we wszystkich wariantach.
HCBW od RichBW różni się tym, że w pierwszym wypadku aparat bardzo podbija kontrast a w drugim wypadku wykonuje 3 zdjęcia o różnym naświetleniu tak by zdjęcie finalne miało jak największą rozpiętość tonalną i przejście od czerni przez szarości do bieli było jak najbardziej płynne (miało dużą gradację).
Jeśli chodzi o selektywny kolor to efekt odcieni jest spowodowany tym, że na grafitti nakłada się kolor zielony z żółtym.
Nie mam niestety więcej przykładów użycia filtrów efektowych.