Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich moim pierwszym postem.
Ostatnio zacząłem więcej bawić się trybem Manual. ISO i przysłonę opanowałem,a ustawiając ręcznie ostrość, zaczeły mi wychodzić całkiem ciekawe zdjęcia z głębią ostrości (jak na możliwości kompaktu). Nie potrafię dokładnie określić kiedy opisana poniżej wada się pojawiła, było to mniej więcej kilka dni temu. Na
wyświetlaczu z prawej strony pojawiła się skaza (bardzo nieostra).
Na najmniejszej ogniskowej prawie tego nie widać (jest tak rozmazane, że widać lekki cień), wystarczy jednak nieco zwiększyć ogniskową i staje się to wyraźniejsze. Poniżej kolejny przykład
Aparat nie uległ żadnemu uszkodzeniu mechanicznemu. Ostatnio robiłem nim dużą ilość zdjęć 2 tyg temu i na żadnym zdjęciu nie było widać skazy. Na początku napisałem, że zacząłem się bawić trybem M (ostrość, ogniskowa), możliwe że obluzowała się jakaś uszczelka, a może "coś" znajdowało się w środku i po intensywnym używaniu przyczepiło się do któregoś ze szkieł obiektywu. Czy spotkaliście się z czymś podobnym kiedyś ? Wolę się podpytać, zanim skieruje sprawę do serwisu.
P.S. Moja znajomość budowy aparatu sprowadza się do podstawowych elementów stąd też wszelkie opisane "uszczelki" itp. to tylko moja interpretacja problemu
Cześć,
Wygląda to jakby jakiś paproch dostał się w tor optyki lub na matrycę.
Generalnie czyszczenie takich rzeczy zalecam wykonać w serwisie.
Pozdrawiam
Ok, zobaczymy w takim razie co na to serwis, dzięki za podpowiedź
Hej,
byłem w serwisie, Pani powiedziała, że w kompaktach jest dużo trudniej cokolwiek zrobić niż w lustrzankach i jeżeli to matryca to czyszczenie może się okazać płatne. Nie chciało mi się już polemizować tym bardziej że korzystam cały czas z aparatu i "paproch" wedruje po matrycy / szkle. W porównaniu do powyższych zdjęć, paproch przesunął się, w międzyczasie tworząć odwróconą literę "R". W chwili obecnej paproch się schował z pola widzenia, tak więc czekam do momentu, aż całkowicie zniknie i nie będę się przejmował. Gorzej jak zacznie się przesuwać w kierunku środka matrycy/szkła
Pozdrawiam