Podziel się wrażeniami!
Od ponad roku robię zdjęcia tym aparatem i niekiedy zdarza mi się robić zdjęcia zoomem.Zauważyłem,że przy max zoom fotki często wychodzą z prawej strony i lewej zamazane.Robię zdjęcia na statywie,samowyzwalaczem,aparat mam ustawiony na wielopunktowy,a on i tak po swojemu robi,tzn.ustawia punkty jakby nie widział po bokach.W starych aparatach było ustawianie na nieskończoność i zdjęcia były wyraźne na całym obszarze.Czy w tym aparacie da się ustawić tak by zdjęcie całe było wyraźne na max zoom?
Czy te fragmenty zdjęcia, które wychodzą rozmazane leżą w tej samej płaszczyźnie co reszta zdjęcia? Pokaż może jakiś przykład.
Na tych zdjęciach widać to o czym pisałem.Najczęściej prawy górny róg i lewy dolny.
Trzeba by sprawdzić czy obiektyw aby na pewno jest czysty... Z drugiej strony te zdjęcia są z kompaktu i jak na kompakt są dobrej jakości. To nie jest lustrzanka z obiektywem wielkości słoika. Obiektywy w kompaktach z dużym zoom-em są już tak zbudowane że ze względu na większy zoom mają pewne niedoskonałości jak mniejsza ostrość na rogach, aberracje czy dystorsje. Z tego też powodu w lustrzankach obiektywy mają mały zoom.
moim zdaniem czystość obiektywu nie ma tu wiele do rzeczy, a spadek jakości w tych częściach kadru, o których pisze jurek12 kwalifikuje się do serwisu lub wymiany aparatu na podstawie niezgodności towaru z umową (na zdjęciach, które widziałem w sieci, aż taki jak na tym pierwszym zdjęciu jurka spadek jakości w rogach nie występuje).
cypis - jesteś pewien, że fotki, które widziałeś w sieci to pełne kadry?
Co do zdjęć to moim zdaniem są ok, zwłaszcza drugie.
Przy pierwszym odrobinę się waham - nie wiem czy to rozmazanie nie jest spowodowane wyjściem obrazu poza GO.(użyłeś przesłony F4).
I to co pisał CS Bielsko o obiektywach w kompaktach to prawda - coś za coś.
cypis napisał(a):
moim zdaniem czystość obiektywu nie ma tu wiele do rzeczy
popatrzcie choćby tutaj:
http://www.photographyblog.com/reviews_sony_cybershot_dsc_h10_3.php
to, że jurek12 użył przesłony takiej a nie innej (mówimy o zdjęciu pierwszym, bo drugie można by oceniać mając je w pełnej rozdzielczości) nie ma nic do rzeczy - gdyby to był portret, fotografia przedmiotu bliskiego, wtedy płaszczyzna ostrości mogła by tłumaczyć te nieregularne rozmycia, tu mamy krajobraz fotografowany z oddali. Jeśli te dziwne nieostrości widać nawet na miniaturce, a z tym mamy tu do czynienia, to błagam - może faktycznie obiektyw jest upaprany czymś tłustym, ale jeśli nie to po prostu wada optyki (może krzywa matryca?). Oprócz lustrzanki też używam i używałem kompaktów i taki spadek ostrości w rogach jednak się nie zdarza.
Niestety obiektyw jest czysty,dbam ,żeby był czysty aparat i obiektyw.Dziękuję za odpowiedzi i skontaktowałem się ze sklepem w którym aparat kupiłem.Nie zaszkodzi,żeby go sprawdzili.Czy może ktoś wie ile jest gwarancji na ten aparat?
kiedy kupiony?