Podziel się wrażeniami!
Dobry wieczór,
Jakie ustawienia zastosować w W730, aby wykonać udane zdjęcie poruszającego się pojazdu (z prędkością około 100 km/h)? Na ogół cyfrówki mają tryb sportowy, ale w W730 takiego nie znalazłem...
Pozdrawiam
wind87
Cześć,
Myślę, że bez problemu tryb automatyczny poradzi sobie z jadącym samochodem.
Tryb sportowy jest dość enigmatyczną nazwą - chodzi wyłącznie o możliwość operowania krótszym czasem migawki. W wypadku Twojego aparatu odpowiednikiem będzie tryb "Zwierzę domowe".
W730 posiada również bardzo przydatną funkcję podczas fotografowania poruszających się obiektów - jest to funkcja "śledzenie obiektów".
Włączanie śledzenia:
Aparat śledzi obiekt i automatycznie reguluje ostrość, nawet gdy obiekt się porusza.
Ustaw przełącznik trybu na (Zdjęcie).
Skieruj aparat na obiekt i naciśnij na przycisku sterowania.
Umieść ramkę docelową na obiekcie, na którym chcesz ogniskować i naciśnij .
Wciśnij przycisk migawki, aby wykonać zdjęcie.
Pozdrawiam
Dziękuję za porady. Poeksperymentuję. Mimo wszystko brak trybu typowo sportowego trochę mnie niepokoi. Np. fotografując pociąg poruszający się z prędkością 100 km/h przy pomocy poprzedniego aparatu (Olympus VG-150) ustawiałem tryb sportowy i zdjęcie zawsze wychodziło nieporuszone, a sprzęt wspomagał się co najwyżej podniesieniem ISO do 400-800 (wylącznie w gorszych warunkach oświetleniowych). Czy tryb "zwierzęcy" 😉 zadziała podobnie, tj. jako priorytet potraktuje ustawienie którkiego czasu ekspozycji?
Pozdrawiam
wind87