Podziel się wrażeniami!
Witam !
Zastanawiam się nad zakupem właśnie tego modelu - HX20 i mam pytanie głównie do użytkowników tego aparatu.
Jaka jest ogólna jakość zdjęć przy słabym oświetleniu ? Np. w mieszkaniu przy włączonej lampce nocnej itp.
Mam małe dziecko, któremu chce popstrykać dużo fotek i nagrać kilka filmów, a głównie przy takim oświetleniu bym działał.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć próbek zdjęć wykonanych w takich warunkach.
Jeżeli mógł by ktoś się wypowiedzieć na ten temat ew. wrzucił by kilka sampli, bylbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Przemek.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
I dzisiejsze z HX10
W trudniejszych warunkach bardzo dobrze działa wieloklatkowa redukcja szumów
Jedyne co, to sprawdza się to w fotografowaniu obiektów statycznych...
Cześć,
Posiadam HX-10 to bardzo aparat o bardzo podobnych parametrach - czy mogą być sample z takiego aparatu?
Od siebie dodam, że w słabym świetle, bez użycia lampy błyskowej trudno wykonać nieporuszone zdjęcie.
Oczywiście można użyć wysokiej czułości ISO, ale wówczas tracimy dość dużo szczegółów na zdjęciu.
Napisz może jakie to będzie oświetlenie tzn. ile żarówek będzie świecić z reguły.
Postaram się sprawdzić czasy i wykonać kilka zdjęć testowych.
pozdrawiam,
Cześć,
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę.
Miałem wcześniej kompakt h50 i powiem szczerze, że przy takich warunkach - w ciągu dnia zdjęcia w mieszkaniu od strony zachodniej lub płn lub w nocy przy lampce nocnej - zdjęcia wychodziły albo zbyt ciemne, albo miały za dużą ziarnistość (ogólnie jakość jak z komórki).
Chciałem właśnie wiedzieć czy jest sens pchać się znowu w kompakta (bo poręczniejszy), czy lepiej dołożyć kilka złotych i kupić lustro.
Jeśli możesz podesłać kilka sampli, to będę wdzięczny :
Message was edited by: pprzemo
Dziękuję za wyjaśnienie.
Zrobię kilka zdjęć o różnej porze i oświetleniu i wstawię je w weekend na forum.
A Tobie proponuje zamiast lustrzanki zastanowić się nad doskonałym RX100 ewentualnie Sony NEX.
Na zachętę pokazuję zdjęcie przy ISO 2500 z aparatu RX100.
Wydruk A4 nie ma szumu :
Wow !
No właśnie coś takiego jak rx100 bym potrzebował, ale niestety cena jest dla mnie zaporowa
Dlatego czekam na fotki :
Message was edited by: pprzemo
Odszukałem kilka zdjęć z HX20 - pełny wymiar, polecam pobrać na dysk i obejrzeć na komputerze.
I kolejne - zrobione w pełnym Słońcu w dzień
Jutro wrzucę jeszcze porównanie tych samych kadrów z RX100 i HX10.
Świetnie
Dziękuję za przesłane sample. Jakość zdjęć i tak jest dobra, więc chyba się na niego zdecyduję :