Podziel się wrażeniami!
Witam, mam taki problem:
Mam w aparacie (Sony CyberShot dsc h1) karte pamięci 512mb, ale niestety mogę zrobić jedynie kilkanaście zdjęć. Podejrzewam, że aparat zapisuje mi zdjęcia jedynie na pamięci wewnętrznej (32mb). Karta nie jest raczej popsuta, bo wsadzałam również karte 2gb (która działa na innym aparacie Sony) ale jest tak samo. Czy to możliwe, że w ustawieniach jest coś naprzestawiane? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
oto aparat: http://www.sony.pl/product/dsc-h-series/dsc-h1
Zacznijmy od zlokalizowania przełącznika. Powinien być w tym miejscu gdzie na rysunku. Następnie paznokciem przesunąć w lewo. Powodzenia
No właśnie w tym problem że przełącznika nie ma.
W załączniku daję zdjęcie adaptera i karty pamięci.
Zacznijmy od zlokalizowania przełącznika.
Spróbowałbym jeszcze inicjalizacji aparatu opisanej na stronie 62-63.
Można też spróbować sformatować kartę pamięci w aparacie 59.
No i możliwość o której pisał anicilop, czyli wyczyszczenie styków karty i adaptera.
No to chyba mam spory problem.
Sformatowałam kartę, zrobiłam inicjalizację aparatu(wszystko zgodnie z instrukcją)- dalej nic.
Styki są czyściutkie- więc to nie od tego.
Rozumiem że kartę formatowałaś w aparacie. A próbowałaś stworzyć nowy folder? Tak jak jest to opisane w instrukcji przy formatowaniu?
Mimo wszystko spróbuj je przeczyścić.ewussxp napisał(a):
Styki są czyściutkie- więc to nie od tego.
Nie próbowałam, bo właśnie tam nie mam nic takiego jak "Create REC".
Tak, formatowałam kartę w aparacie. Sprawdzałam ją w innym aparacie i tam działa.
W takim razie czym mogę przeczyścić te styki? (wolę zapytać żeby czegoś nie popsuć)
Najlepiej to wacikiem nasączonym alkoholem.
ok, dzieki.
Spróbuje później, bo może to przez to:
Przed chwilą podłączyłam aparat do komputera i gdy chcę usunąć zdjęcia pojawia się komunikat "Nie można usunąć DSC00054: Dysk jest chroniony przed zapisem. Usuń ochronę przed zapisem lub użyj innego dysku". Co zrobić?
Zdjęcia które wykonałaś, mogą być zabezpieczone w aparacie. Jak blokować/odblokować zdjęcie jest napisane w instrukcji na str. 45. Chyba że ta karta ma jakiś przełącznik, który ją chroni przed zapisem/skasowaniem.
Ewentualnie ta karta Sandiska nie jest kompatybilna z aparatem - jest to seria gaming.
A ta karta 512 to jakiego producenta i jakiego typu?