Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich!
Ostatnio myślę nad zamianą posiadanego już aparatu Sony DSC-H50 na DSC-HX1 i zastanawiam się nad sensownością tej zamiany.
Wiem, że HX1 posiada lepszej jakości obiektyw, szybkie zdjęcia seryjne, ogólnie (tak wyczytałem i słyszałem) wykonuje zdjęcia lepszej jakości. Mniej "aberruje", mniejsza dystorsja beczkowata, ogólnie nowszy i ulepszony model względem poprzednika.
Co o tym myślicie???
EDIT Lajam
Ogłoszenie handlowe zostało usunięte.
ripride napisał(a):
poniżej 2500 owszem, ale przejrzałem teraz kilka ofert i w okolicach 2600 PLN A330 z podwójnym kitem lub 18-200 (sony, tamron, sigma) jest do kupienia. w niektórych przypadkach nawet z torba i karta.
ripride napisał(a):
myślę, ze warto poczekać do przyszłorocznych targów. wtedy zwykle jest wysyp wielu nowości i prawie każdy kto kupił sprzęt wcześniej pluje sobie w brodę, ze nie poczekał tych paru miesięcy
kris napisał(a):
nie żebym się czepiał, ale 200mm to nawet nie połowa tego co hx1 oferuje
kris napisał(a):
taki tok postępowania ma duży minus: możemy czekać całe życie na kupno danego sprzętu i go nic nie kupić. Dlaczego? Bo zaraz za jednymi targami, są drugie (za rok) i wtedy będzie lepiej, taniej i w ogóle super.
Może coś dopiszę
Otóż tak, nie zależy mi na "lustrzance", po prostu bardzo cenię sobie jakość, w tym przypadku zdjęć. Mój aparat ma być jak najbardziej uniwersalny bez taszczenia torby z resztą sprzętu czyli ma być to kompakt. O HX1 słyszałem dużo dobrego i myślałem, że to jednogłośnie potwierdzicie
moby76 napisał(a):
Może coś dopiszę
...i myślałem, że to jednogłośnie potwierdzicie
IMO to wygląda tak. jak masz sporo kasy i cie stać to kupuj, robi naprawdę świetne fotki. jeśli masz ograniczony budżet to nie warto dawać 1500zł za różnice w jakości zdjęć wykonanych H-50 i HX-1. wtedy lepiej poczekać na HX-2
i myślisz, że hx2 (jeśli wyjdzie) będzie kosztował ok.1500? A pamiętasz ile kosztował hx1 jak wszedł na rynek
mas0n napisał(a):
wtedy lepiej poczekać na HX-2
Podjąłem decyzję - będę posiadaczem HX1
Tylko dręczy mnie:
- brak tulipanka (oczywiście można kupić, tylko GDZIE dostanę takowy do tego modelu???),
- jak zamontować filtry??? (brak tulejki-adaptera do montażu np. filtrów)
I z tą tulejką do HX1, podobnie jak z osłoną p/słoneczną jest problem, ponieważ NIC w ofertach sklepów fotograficznych nie znalazłem.
Czy znacie może jakiś e-sklep oferujący wyżej wymienione akcesoria??? Byłbym wdzięczny za pomoc.
mas0n napisał(a):
wtedy lepiej poczekać na HX-2
kris napisał(a):
i myślisz, że hx2 (jeśli wyjdzie) będzie kosztował ok.1500? A pamiętasz ile kosztował hx1 jak wszedł na rynek
mas0n napisał(a):
Jeśli nawet tak będzie to i tak jeszcze bardziej stanieje HX1, w szczególności blisko daty premiery i po premierze HX2