anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KAMERA SONY DCR 92 E

niugrowlkp
Początkujący

KAMERA SONY DCR 92 E

KAMERA SONY DCR 92 E
Wychodził często błąd danych CRC a ostatnio płytki wylatują w orbite
i nie są do odczytania nawet przez kamere. czy to nie jest problem lasera a może szło by zamontować jakąś pamięć lub dysk? :rolling_eyes:

3 ODPOW. 3
Majewski-----
Początkujący

Witam,
czy mógłbyś uściślić wyrażenie "ostatnio płytki wylatują w orbitę i nie są do odczytania nawet przez kamerę". Chodzi o to że płytki DVD spadają z krążka? Nie są odczytywane przez żadne urządzenie (odtwarzacz dvd, komputer itp.)?

Sam kod błędu CRC oznacza uszkodzenie danych. Chodzi o to że kamera po nagraniu danych na dysk (DVD) sprawdza zgodność tego co nagrała z tym co miało być nagrane. Jeśli coś się nie zgadza (część danych z jakiegoś powodu po drodze została "zgubiona") pokazuje właśnie ten kod błędu. Wynika to najczęściej z uszkodzenia samej płyty DVD (próbowałeś na różnych płytach czy ten błąd występuje?).

MarQs-----
Początkujący

Witaj Niugrowlkp,

Kolega Majewski wyprzedził mnie z pytaniem o wylatujące płyty, prawdopodobnie spadają z trzpienia, tak?

1. Czy używałeś płyt zalecanych przez producenta z oznaczeniem 'for VIDEO CAMERA' ?
Poniżej wycinek z informacją o płytkach oraz odtwarzaniu płyt.

Załączam również kompletną instrukcję obsługi w języku Polskim, spójrz na wskaźniki i komunikaty ostrzegawcze (od strony 101). Może któryś z błędów, które mogą sie pojawić wskażą nam konkretną przyczynę problemów?

2. Czy finalizacja płyty przebiega prawidłowo?
------------------------------------------------------------------------------------
Tutaj możesz ściągnąć instrukcje obsługi w formacie PDF oraz dowiedzieć się więcej o swoim sprzęcie:

Sony Support

A tutaj instrukcja w języku Polskim:

Instrukcja PL

Jest jeszcze kompletna informacja o kompatybilności płyt dedykowanych do kamer sony:

Kompatybilność płyt

niugrowlkp
Początkujący

Dziękuje za tak szybkie zainteresowanie się moim problemem. co do problemu z płytkami to jest taki że kiedyś raz po raz wyskoczył błąd danach CRC 013 ale kamera taką płytkę czytała i starałem się ją ściągnąć za pomocą karty radiowo telewizyjnej jedynie napęd w komputerze nie był wstanie jej wczytać ale też zależało od napędu. aktualnie w pewnym momencie tak jakby kamera się zawiesiła i nie można otworzyć napędu i płytki nie czyta. mnie się wydaje że to może być problem lasera który może być w dużej mierze zużyty. jak by była taka opcja żeby podłączyć pod nią pamięć to by mi to odpowiadało bo ogólnie z uzyskiwanego w kamerze obrazu jestem zadowolony.
Dziękuje i pozdrawiam