- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Wprawki
Witam wszystkich chętnych do obejrzenia i skomentowania moich wprawek w fotografowaniu. Miałem wprawdzie kiedyś krótką przygodę z fotografią ale to zamierzchłe czasy
zaczynam od początku i może coś z tego wyjdzie, mam nadzieję. Proszę o wskazówki. Przeglądałem galerie i ciężka będzie moja droga
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Krzysztof1966 napisał(a):
:c37 Witam wszystkich chętnych do obejrzenia i skomentowania moich wprawek w fotografowaniu. Proszę o wskazówki. Przeglądałem galerie i ciężka będzie moja droga
Witaj.
Pozwolisz, że odniosę się tylko do jednego ze zdjęć - 4. inscenizacja bitwy.
Temat fajny ale to zdjęcie o wiele lepiej kadruje się w proporcjach 3:2. Zbyt dużo bałaganu nic nie wnoszącego do zdjęcia (a nawet przeszkadzającego). Spróbuj ciaśniejszego kadru (a może jest to krop z większej całości i może - jeżeli chcesz w 16:9 - znajdzie się kadr bardziej przesunięty w lewo).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wszystkie wskazówki są bardzo istotne, dziękuję. Jak pisałem zaczynam zabawę i na tę chwilę pstrykam raczej dla chęci poznania sprzętu, jego możliwości, więc tematy są raczej przypadkowe
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wszystkie wskazówki są bardzo istotne, dziękuję. Jak pisałem zaczynam zabawę i na tę chwilę pstrykam raczej dla chęci poznania sprzętu, jego możliwości, więc tematy są raczej przypadkowe
No to jeżeli mogę jeszcze słowo to tym razem odniosę się do zdjęcia 5.
Piszesz, że zaczynasz przygodę od nowa, po latach rozbratu. Musisz zacząć lubić komputer i programy do obróbki. W tej chwili fotografia ma chyba więcej z fotografiki (znak czasu) i nawet zdjęcia wykonane w szary dzień można uatrakcyjnić, pokazać inaczej. W wypadku w/w zdjęcia powinieneś histogram przysunąć do prawej strony i dołożyć kontrastu (jaśniej i bardziej kontrastowo) - będzie efektowniej
Co do tematów to każdy temat jest dobry, każda okazja jest dobra aby fotografować. Fotografia nie zmieniła się od najdawniejszych czasów tylko sprzęt do wykonywania zdjęć. Nawet fotografując z chęci poznania sprzętu można starać się kadrować odpowiednio, wybierać odpowiednie obiekty (szczególnie, gdy znasz podstawy).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Fakt, bardzo dużo się zmieniło (na lepsze). Nabyłem drogą kupna AP Elements 10 i zamierzam się podkształcić Wrzucone fotki są dziewicze bez poprawek
Gdy kiedyś bawiłem się w fotografowanie to pamiętam, że podstawowym "programem" do obróbki był powiększalnik, wywoływacz, utrwalacz i suszarnia
.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
I zapomniałem dodać, że wszystko b/w
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Fakt, bardzo dużo się zmieniło (na lepsze). Nabyłem drogą kupna AP Elements 10 i zamierzam się podkształcić
Wrzucone fotki są dziewicze bez poprawek
Gdy kiedyś bawiłem się w fotografowanie to pamiętam, że podstawowym "programem" do obróbki był powiększalnik, wywoływacz, utrwalacz i suszarnia
.
Nie, nie na lepsze. Na inne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Masz rację, na inne. Przy okazji, obejrzałem sobie Twoje fotopstryki, muszę wziąć się ostro do roboty
.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
2 - zapowiadała się ciekawie na miniaturce...
5 - za ciemno , za buro...
Podpiszę się pod tym co napisał piotruso - odrobina obróbki z pewnością by nie zaszkodziła....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za wskazówki postaram się zrobić poprawki i następnym razem wstawię kilka innych, mam nadzieję, ciekawszych fotek