Podziel się wrażeniami!
Witam.
Nie chcę zakładać kilku tematów więc dwa umieszczę w jednym poście.
Miesiąc temu idąc z aparatem na szyi zahaczyłem o jakiś drut wystający z ziemi i przewracając się delikatnie puknąłem bokiem obiektywu o chodnik(moją ukochaną miesięczną 50 mm 1.8). Z aparatem nic się nie stało, ale w obiektywie już 3 razy jakby zacinał się gwint ostrości. Delikatnie nim kręcę w jakąś stronę i jest OK. Chodzi lekko i delikatnie. AF łapie bez problemu.
I tak jakiś czas wszystko ładnie śmiga aż znów się nie zatnie. Kwestia czy nie zepsuje się kiedyś całkowicie i czy lepiej nie oddać do naprawy i jeśli tak to ile to może wyjść?
Druga sprawa to zdjęcie w miejscu gdzie mocno świeci słońce z lewej strony.
Jakie ustawienia są preferowane na taką sale(w załączniku) bo ja ewidentnie za jasne robię.
Misiek025 napisał(a):
Jakie ustawienia są preferowane na taką sale(w załączniku) bo ja ewidentnie za jasne robię.
dzienks za szybkie info... z ustawieniami coś popróbuje ....
Popróbuj w trybie M ,to zdjęcie które pokazałeś ma czas 1/40 sekundy ,jak byś dał 1/60 lub 1/80 zdjęcie wyszło by na pewno ciemniejsze ,lub po prostu przesłonę troszkę wyżej co by mniej światła wpadło ,ogólnie to moja rada jest taka ,rób w trybie M i sprawdzaj na wyświetlaczu co uzyskałeś , jak za ciemno ,czas naświetlania wydłużaj za jasno zmniejszaj ,ja wszystkie moje ostatnie zdjęcia robię tylko w trybie Manualnym jest troszkę więcej zabawy ale się opłaca
pozdrawiam
Robiłem w manualu ale bałem się za bardzo ściemniać by twarze był wyraźne... Czekają mnie kombinację bo w tym miejscu będzie pewnie jeszcze nie jedna impreza . dzienks za rady
Zamiast Manuala, proponuję nauczyć sie wykorzystywać przycisk AEL w trybie A.
Lajam napisał(a):
Zamiast Manuala, proponuję nauczyć sie wykorzystywać przycisk AEL w trybie A.
he he ... chyba spodziewałem się tej podpowiedzi bo w niedziele właśnie testowałem z lekka tryb blokady AEL i przełączania AEL. Oczywiście sporo ćwiczeń przede mną