anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

2 w 1 - problem z obiektywem i zdjęciem

Misiek025
Początkujący

2 w 1 - problem z obiektywem i zdjęciem

Witam.
Nie chcę zakładać kilku tematów więc dwa umieszczę w jednym poście.

Miesiąc temu idąc z aparatem na szyi zahaczyłem o jakiś drut wystający z ziemi i przewracając się delikatnie puknąłem bokiem obiektywu o chodnik(moją ukochaną miesięczną 50 mm 1.8). Z aparatem nic się nie stało, ale w obiektywie już 3 razy jakby zacinał się gwint ostrości. Delikatnie nim kręcę w jakąś stronę i jest OK. Chodzi lekko i delikatnie. AF łapie bez problemu.
I tak jakiś czas wszystko ładnie śmiga aż znów się nie zatnie. Kwestia czy nie zepsuje się kiedyś całkowicie i czy lepiej nie oddać do naprawy i jeśli tak to ile to może wyjść?

Druga sprawa to zdjęcie w miejscu gdzie mocno świeci słońce z lewej strony.
Jakie ustawienia są preferowane na taką sale(w załączniku) bo ja ewidentnie za jasne robię.

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Misiek025 napisał(a):

Jakie ustawienia są preferowane na taką sale(w załączniku) bo ja ewidentnie za jasne robię.

No przy takim kontraście możesz ustawić ekspozycję na to, co za oknem i doświetlać lampą.
Tylko, że nie mam pewności czy nie bedzie tak, że przy zablokowaniu ekspozycji na tym, co za oknem, lampa będzie musiała świecić w trybie HSS co skończy się niedoświetleniem wszystkich osób gdyż HSS nie daje rady na większe odległości.

Generalnie trudna do naświetlenia scena.

Co do obiektywu - nie sposób wyrokować czy się zepsuje czy nie...o cenie naprawy dowiesz się dopiero jak wyślesz szkiełko do CSI - inaczej to wróżenie z fusów.

Misiek025
Początkujący

dzienks za szybkie info... z ustawieniami coś popróbuje ....

wojtek0
Początkujący

Popróbuj w trybie M ,to zdjęcie które pokazałeś ma czas 1/40 sekundy ,jak byś dał 1/60 lub 1/80 zdjęcie wyszło by na pewno ciemniejsze ,lub po prostu przesłonę troszkę wyżej co by mniej światła wpadło :thumbsup: ,ogólnie to moja rada jest taka ,rób w trybie M i sprawdzaj na wyświetlaczu co uzyskałeś , jak za ciemno ,czas naświetlania wydłużaj za jasno zmniejszaj ,ja wszystkie moje ostatnie zdjęcia robię tylko w trybie Manualnym jest troszkę więcej zabawy ale się opłaca :thumbsup:
pozdrawiam

Misiek025
Początkujący

Robiłem w manualu ale bałem się za bardzo ściemniać by twarze był wyraźne... Czekają mnie kombinację bo w tym miejscu będzie pewnie jeszcze nie jedna impreza . dzienks za rady

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zamiast Manuala, proponuję nauczyć sie wykorzystywać przycisk AEL w trybie A. :c22

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Lajam napisał(a):

Zamiast Manuala, proponuję nauczyć sie wykorzystywać przycisk AEL w trybie A. :c22

Święta racja :smileyexclaim:
AEL jest naprawdę bardzo przydatny kiedy trzeba :smileythumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
Misiek025
Początkujący

he he ... chyba spodziewałem się tej podpowiedzi bo w niedziele właśnie testowałem z lekka tryb blokady AEL i przełączania AEL. Oczywiście sporo ćwiczeń przede mną :)