anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A55 coś nie tak z nim

Gucio50
Początkujący

A55 coś nie tak z nim

Długo nie pisałem, ale mam problemy z moja A55

Na programie AUTO, prześwietla o kilka EV około 70% zdjęć, pisałem o tym na początku roku, a koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.
Majac, jak sądzę , bezposredni dostęp do serwisu Sony, nie znaleźli czasu aby sie o tym poinformować.

Aparat juz dwa razy był w serwisie, 10 dni i 20 dni.
Po pierwszej wizycie procent przeswietleń spadł do 5% a po tej ostatniej właściwie jest OK. Alpha żle współpracowała z przesłoną obiektywu, też zreszta SONY-tak powiedział mi serwisant, dzwoniąc do mnie prywatnie. Mają tam mniej kąśliwego za to uczynnego człowieka.

Jest jeszcze druga wada A55, występuje ona na mojej oraz kilku innych u tego Pana Serwisanta. On twierdzi, ze to błąd oprogramowania wszystkich A55. Być może ktoś z kolegów "też tak ma"

Jak na programie AUTO, fotografuję przy kiepskim oswietleniu, to podnosi lampę, błyska i zdjęcie jest OK

Ale jak jest naprawdę ciemno, przy grilu akurat księżyc zaszedł za chmurę, albo w piwnicy czy nieoswietlkonej łazience.
To dzieje sie coś takiego
.Nastepuje przedbłysk, pewnie pomiar odległosci potem aparat wykonuje jakby HDR, wypisuje "przetwarzam obraz".
Efektem jest złozenie z 2 sekund kilku fotek.
Oczywiscie ludzie przez 2 sekundy sie poruszają. Kołnierze koszyl na wynikowej fotografii są poprzesuwane o 5-10 cm

PYTANIE. JAK WYMUSIĆ LAMPĘ BŁYSKOWĄ GDY JEST CIEMNO, aby A55 nie robiła tego pseudo HDR.
Proszę o radę wypróbowana w "czarnej" łazience lub szafie.

Dzisiaj jadę na kolejny urlopik, do Pragi. A55 spieprzyła mi zdjęcia z lutego, na weselu u sąsiada, potwm z 300zdjec w Austri w Kaprun na nartacvh w marcu około 10 nie jest przeswietlone.

Ciekawe jak zareaguje na ta Prahę po ostatniej naprawie.

Zauwazyłem jeszcze, wg mnie inne, błedy oprogramowania, ale mogę je chcącemu wysłać na priv, bo mnie wywalą za blogowanie.

33 ODPOW. 33
profile.country.pl_PL.title
Lars..
Początkujący

Kris i Lajam nie mają dostępu do serwisu, więc nie wiem, czemu się ich czepiasz.

Proponuję zapomnieć o programie Auto i zacząć posługiwać się choćby programem P - będziesz miał o wiele mniej problemów. Dziwne, że taki praktyk, jak Ty (wnioskuję to z Twoich postów) posiłkuje się programem automatycznym.

Druga sprawa to pomiar światła, jaki masz ustawiony - obawiam się, choć głowy sobie nie dam uciąć, że na Auto może sobie niekiedy nie radzić i stąd przepały. Ustawienie programy P pomiaru na centralnie ważony lub punktowy na pewno pomoże.

kuraq.
Poszukiwacz

Cześć.
Być może aparat w trybie AUTo korzysta ze wszystkich swoich dobrodziejstw i zdjęcia w trudnych warunkach są wykonywane z użyciem wieloklatkowej redukcji szumów?

Gucio50
Początkujący

kuraq napisał(a):

Cześć.
Być może aparat w trybie AUTo korzysta ze wszystkich swoich dobrodziejstw i zdjęcia w trudnych warunkach są wykonywane z użyciem wieloklatkowej redukcji szumów?

Proszę o radę.
Pytanie jest takie: Jak ustawić A55 aby zdjęcie przy grilu, lub w ciemnej piwnicy ZAWSZE było z lampa. Bez cudowania i sztucznej inteligencji ani redukcji

Z góry Ci dziekuję. Mam zone i ona fotografuje w trybie AUTO ale moge ja też i siebie nauczyć fotografowania z lampa przy grilu lub w szafie.
Z góry Ci dziekuje.

Gucio50
Początkujący

Lars napisał(a):

że na Auto może sobie niekiedy nie radzić i stąd przepały. .

Serwis stwierdził, napisał to w karcie naprawy, ze aparat nie radzi sobie we współpracy z przesłona obiektywu i potrzebna była regulacja i wgranie ponownie oprogramowania.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Pytanie jest takie: Jak ustawić A55 aby zdjęcie przy grilu, lub w ciemnej piwnicy ZAWSZE było z lampa.

To bardzo proste. (Strona 100 i 101 w instrukcji aparatu)

1. Ustawiasz pokrętło na AUTO

2. Klikasz na guzik z napisem Fn
3. Wybierasz opcję Tryb błysku
4. Ustawiasz na Błysk Wypełniający

Gotowe. Aparat będzie błyskał nawet w pełnym Słońcu.
Proszę wziąć pod uwagę, iż częste używanie lampy będzie prowadzić do szybszego rozładowania się akumulatora.

Gucio50 napisał(a):

koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.
Majac, jak sądzę , bezposredni dostęp do serwisu Sony, nie znaleźli czasu aby sie o tym poinformować.

Informuję Cię, że NIE POSIADAMY BEZPOŚREDNIEGO dostępu do serwisu Sony. Jesteśmy tylko moderatorami Forum. Nie jesteśmy pracownikami Sony. Nie jesteśmy pracownikami firmy CSI, która serwisuje aparaty.

Ocenę prześwietleń trudno komentować jeśli ktoś używa trybu AUTO - zdając się tylko na aparat, nigdy nie zapanujemy nad końcowym efektem. Przykre, że tego nie rozumiesz i odbierasz moje i krisa wypowiedzi jako drwiny...

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Gucio50 napisał(a):

Na programie AUTO, prześwietla o kilka EV około 70% zdjęć, pisałem o tym na początku roku, a koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.

Aparat juz dwa razy był w serwisie, 10 dni i 20 dni.
Po pierwszej wizycie procent przeswietleń spadł do 5% a po tej ostatniej właściwie jest OK. Alpha żle współpracowała z przesłoną obiektywu, też zreszta SONY-tak powiedział mi serwisant

Nie mamy bezpośredniego kontaktu z serwisem, jedynie tu poprzez forum albo prywatnie dzwoniąc. Nie sądzę by któryś z kolegów (jak i ja) mieli ochotę dzwonić na koszt własny z każdym problemem sprzętowym wszystkich użytkowników.
Z opisu Twojego wynika że to nie wina aparatu a zaoliwionych listków przysłony lub złego spasowania jej elementów w obiektywie, stąd niemożność domknięcia do zadanych parametrów.

Gucio50 napisał(a):

Jak na programie AUTO, fotografuję przy kiepskim oswietleniu, to podnosi lampę, błyska i zdjęcie jest OK

Ale jak jest naprawdę ciemno, przy grilu akurat księżyc zaszedł za chmurę, albo w piwnicy czy nieoswietlkonej łazience.
To dzieje sie coś takiego
.Nastepuje przedbłysk, pewnie pomiar odległosci potem aparat wykonuje jakby HDR, wypisuje "przetwarzam obraz".
Efektem jest złozenie z 2 sekund kilku fotek.
Oczywiscie ludzie przez 2 sekundy sie poruszają. Kołnierze koszyl na wynikowej fotografii są poprzesuwane o 5-10 cm

Proponuję jednak od czasu do czasu zerknąć do instrukcji.
Aparat w trybie zwykłe AUTO włączy lampę i ustawi parametry ekspozycji np. ISO 800, f2 ale czas będzie rzędu 1/6 sekundy więc zdjęcie może być poruszone choć "zamrożone" przez światło lampy.
W trybie AUTO+ z którego zapewne korzystasz sądząc z opisu, samoistnie przełączy się albo w tryb który opisałem wcześniej, czyli z długim czasem migawki albo w tryb sześciu klatek stąd przesunięcia na zdjęciu. Dodatkowo w obu trybach AUTO aparat może źle odwzorowywać kolory z powodu błędnej interpretacji balansu bieli w skrajnych warunkach oświetleniowych jakim jest próba fotografowania w ciemnej piwnicy.

Lars napisał(a):

Proponuję zapomnieć o programie Auto i zacząć posługiwać się choćby programem P - będziesz miał o wiele mniej problemów. Dziwne, że taki praktyk, jak Ty (wnioskuję to z Twoich postów) posiłkuje się programem automatycznym.

Za słowami kolegi Lars proponuję zacząć świadome korzystanie z aparatu i posługiwanie się trybami P, A, S, M

Lars..
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Lars napisał(a):

że na Auto może sobie niekiedy nie radzić i stąd przepały. .

Serwis stwierdził, napisał to w karcie naprawy, ze aparat nie radzi sobie we współpracy z przesłona obiektywu i potrzebna była regulacja i wgranie ponownie oprogramowania.

Gucio, ja wiem, żem bezczelna bestia, ale... powiedz mi, proszę, co usterka opisana w karcie gwarancyjnej przez serwis ma wspólnego z uśrednieniem pewnych działań aparatu w trybie Auto i sporej niedoskonałości takowego ustawienia?
Uszkodzenia i wady ukryte to jedno, jednak nie tłumaczą lenistwa i ignorancji sprzętowej właściciela.

Mienisz się człowiekiem światowym, oczytanym, znającym fizykę, nie jest to Twój pierwszy aparat, a z wcześniejszych postów wnioskuję, że i analoga w ręku nie raz miałeś - niniejszym wypadałoby przeczytać instrukcję, zapoznać się choć pobieżnie z poradnikami foto w sieci - coby odświeżyć wiedzę z zakresu fotografii i to powinno wystarczyć, by nie było problemów z używaniem trybu Auto, który jak wszem i wobec wiadomo, spisuje się gorzej w lepszych i bardziej zaawansowanych aparatach, bo z uśmiechem radości używałbyś trybów PASM i pełni doznań z tym związanych.

Jeśli jednak upierasz się przy używaniu automatyki - obawiam się, że zakup A55 nie był trafiony. Potrzebujesz "małpki" z opcją on/off i regulacją zoom'a.

Świadomość potrzeb, i związane z tym posiadanie prostszego sprzętu, nie jest dyshonorem i nie wpływa na wielkość... ;)

spolnemesis1paejw
Początkujący

Lars napisał(a):

Potrzebujesz "małpki" z opcją on/off i regulacją zoom'a.

No i A55 ma taką funkcję - jest to funkcja "AUTO" - odpowiednia dla kompletnych ignorantów (a takim, jak twierdzi Gucio, jest jego małżonka).
Jest też funkcja "AUTO+" - odpowiednia dla bardziej świadomych, acz leniwych uzytkowników - tej więc funkcji, szanowna pani małżonka Gucia nie powinna używać, gdyż wymaga pobieżnego choć przeczytania instrukcji i zapoznania się ze swoimi mozliwościami ;)

Gucio50
Początkujący

Lajam napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Pytanie jest takie: Jak ustawić A55 aby zdjęcie przy grilu, lub w ciemnej piwnicy ZAWSZE było z lampa.

To bardzo proste. (Strona 100 i 101 w instrukcji aparatu)

1. Ustawiasz pokrętło na AUTO

2. Klikasz na guzik z napisem Fn
3. Wybierasz opcję Tryb błysku
4. Ustawiasz na Błysk Wypełniający

Prawdopodobnie, nie masz A55 lub "piszesz z głowy". Gdybyś miał A55 i sam spróbował, to przekonałbyś się, że to działa ale tylko w jakimś niewielkim oswietleniu.
Gdy jest naprawdę ciemno (łazienka bez okien, przy grilu gdy ksieżyc zajdzie za chmure NIE DZIAŁA tak jak piszesz. Zanim sie posprzeczamy sprawdź sam.