Podziel się wrażeniami!
Długo nie pisałem, ale mam problemy z moja A55
Na programie AUTO, prześwietla o kilka EV około 70% zdjęć, pisałem o tym na początku roku, a koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.
Majac, jak sądzę , bezposredni dostęp do serwisu Sony, nie znaleźli czasu aby sie o tym poinformować.
Aparat juz dwa razy był w serwisie, 10 dni i 20 dni.
Po pierwszej wizycie procent przeswietleń spadł do 5% a po tej ostatniej właściwie jest OK. Alpha żle współpracowała z przesłoną obiektywu, też zreszta SONY-tak powiedział mi serwisant, dzwoniąc do mnie prywatnie. Mają tam mniej kąśliwego za to uczynnego człowieka.
Jest jeszcze druga wada A55, występuje ona na mojej oraz kilku innych u tego Pana Serwisanta. On twierdzi, ze to błąd oprogramowania wszystkich A55. Być może ktoś z kolegów "też tak ma"
Jak na programie AUTO, fotografuję przy kiepskim oswietleniu, to podnosi lampę, błyska i zdjęcie jest OK
Ale jak jest naprawdę ciemno, przy grilu akurat księżyc zaszedł za chmurę, albo w piwnicy czy nieoswietlkonej łazience.
To dzieje sie coś takiego
.Nastepuje przedbłysk, pewnie pomiar odległosci potem aparat wykonuje jakby HDR, wypisuje "przetwarzam obraz".
Efektem jest złozenie z 2 sekund kilku fotek.
Oczywiscie ludzie przez 2 sekundy sie poruszają. Kołnierze koszyl na wynikowej fotografii są poprzesuwane o 5-10 cm
PYTANIE. JAK WYMUSIĆ LAMPĘ BŁYSKOWĄ GDY JEST CIEMNO, aby A55 nie robiła tego pseudo HDR.
Proszę o radę wypróbowana w "czarnej" łazience lub szafie.
Dzisiaj jadę na kolejny urlopik, do Pragi. A55 spieprzyła mi zdjęcia z lutego, na weselu u sąsiada, potwm z 300zdjec w Austri w Kaprun na nartacvh w marcu około 10 nie jest przeswietlone.
Ciekawe jak zareaguje na ta Prahę po ostatniej naprawie.
Zauwazyłem jeszcze, wg mnie inne, błedy oprogramowania, ale mogę je chcącemu wysłać na priv, bo mnie wywalą za blogowanie.
Sprawdzałem, u mnie działa. Mam 55
Nawet jak wyceluję w niebo to lampa błyska pięknie doświetlając chmury i ptaki!
Lajam napisał(a):
Sprawdzałem, u mnie działa. Mam 55
Nawet jak wyceluję w niebo to lampa błyska pięknie doświetlając chmury i ptaki!
Fotografia to światło, dlaczego więc ktoś miałby wykonywać zdjęcia w szafie, czy w zuełnie zacienionej łazience?
Gucio50 napisał(a):
Ciekawe jak w piwnicy, szafie lub w łazience w zupełnej ciemności.
Gucio50 napisał(a):
SZFENDAK napisał(a):
w ciemności raczej nic nie zrobisz
sadam napisał(a):
SZFENDAK napisał(a):
Aż tak źle nie jest
Sprawdzałem wkładając A55 do kontenera na elektrośmieci wyłożonego czarnym workiem.
Aparat A55 ustawiony w tryb Auto (lub Auto+) z podniesioną lampką (podniosłem ręcznie przez naciśniecie guziczka na korpusie) i ustawionym błyskiem wypełniającym - odpala lampę. fakt, że przy okazji ustawia długi czas (3.2") i ISO500 - lampa błyska a migawka jest dalej otwarta, później następuje zapis zdjęcia. Obstawiam, że podobny efekt uzyskałbym wybierając scenę portretu o zmierzchu.
Lajam napisał(a):
Odnoszę wrażenie, że wobec braku argumentów starasz się być coraz bardziej uszczypliwy.!
SZFENDAK napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Gucio50 chyba zapomniałeś (a tego uczyli w podstawówce) że "Fotografia (gr. φως, phōs, D. phōtós – światło; gráphō – piszę, graphein – rysować, pisać; rysowanie za pomocą światła)"
Gucio50 napisał(a):
Osobiscie uważam, że powinno sie ten pHFR(psęudo HDR) mieć mozliwosc wyłączenia.