anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A55 coś nie tak z nim

Gucio50
Początkujący

A55 coś nie tak z nim

Długo nie pisałem, ale mam problemy z moja A55

Na programie AUTO, prześwietla o kilka EV około 70% zdjęć, pisałem o tym na początku roku, a koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.
Majac, jak sądzę , bezposredni dostęp do serwisu Sony, nie znaleźli czasu aby sie o tym poinformować.

Aparat juz dwa razy był w serwisie, 10 dni i 20 dni.
Po pierwszej wizycie procent przeswietleń spadł do 5% a po tej ostatniej właściwie jest OK. Alpha żle współpracowała z przesłoną obiektywu, też zreszta SONY-tak powiedział mi serwisant, dzwoniąc do mnie prywatnie. Mają tam mniej kąśliwego za to uczynnego człowieka.

Jest jeszcze druga wada A55, występuje ona na mojej oraz kilku innych u tego Pana Serwisanta. On twierdzi, ze to błąd oprogramowania wszystkich A55. Być może ktoś z kolegów "też tak ma"

Jak na programie AUTO, fotografuję przy kiepskim oswietleniu, to podnosi lampę, błyska i zdjęcie jest OK

Ale jak jest naprawdę ciemno, przy grilu akurat księżyc zaszedł za chmurę, albo w piwnicy czy nieoswietlkonej łazience.
To dzieje sie coś takiego
.Nastepuje przedbłysk, pewnie pomiar odległosci potem aparat wykonuje jakby HDR, wypisuje "przetwarzam obraz".
Efektem jest złozenie z 2 sekund kilku fotek.
Oczywiscie ludzie przez 2 sekundy sie poruszają. Kołnierze koszyl na wynikowej fotografii są poprzesuwane o 5-10 cm

PYTANIE. JAK WYMUSIĆ LAMPĘ BŁYSKOWĄ GDY JEST CIEMNO, aby A55 nie robiła tego pseudo HDR.
Proszę o radę wypróbowana w "czarnej" łazience lub szafie.

Dzisiaj jadę na kolejny urlopik, do Pragi. A55 spieprzyła mi zdjęcia z lutego, na weselu u sąsiada, potwm z 300zdjec w Austri w Kaprun na nartacvh w marcu około 10 nie jest przeswietlone.

Ciekawe jak zareaguje na ta Prahę po ostatniej naprawie.

Zauwazyłem jeszcze, wg mnie inne, błedy oprogramowania, ale mogę je chcącemu wysłać na priv, bo mnie wywalą za blogowanie.

33 ODPOW. 33
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Jakie ustawienia aparatu gwarantują wyzwolenie błysku uzupełniającego prze bardzo słabym oswietleniu lub jego braku.

Odpowiadając precyzyjnie na zadane pytanie:

Przede wszystkim należy podnieść lampę błyskową i ustawić w zakładce "Tryb błysku", błysk wypełniający. To gwarantuje wyzwolenie błysku. :)

W trybach PASM, jak słusznie zauważył Lars, masz do wyboru więcej opcji błysku:
- synchronizacja z długim czasem migawki (SLOW)
- błysk zamykający (REAR), potocznie nazywany błyskiem na drugą kurtynę/lamelkę. Tutaj aparat wykonuje również drugi błysk tuż przez zamknięciem migawki.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Ponieważ nie mam A55 więc chciałbym się dopytać (nie złośliwie, więc proszę nie odbierajcie tak tego) głównie posiadaczy tego modelu.
W innych aparatach w trybie AUTO lampa sama się podnosi gdy jest za mało światła, doświetla AF i błyska w trybie głównego oświetlenia. Czy w A55 w trybie AUTO (nie AUTO+) jest inaczej? Z instrukcji obsługi można wywnioskować, że skoro obok trybu AUTO jest tryb "lampa błyskowa wyłączona" to w trybie AUTO będzie ona działała. Więc jak to jest? Tryb AUTO jest mniej auto od tego w innych aparatach (bo inteligentne auto to jest AUTO+ gdzie aparat "myśli" i decyduje jaki tryb fotografowania wybrać na podstawie analizy sceny fotografowanej)?
Według mnie tryb AUTO powinien być najprostszym trybem zaimplementowanym w aparacie. Gdy dużo światła to skraca czas i przymyka przysłonę (zgodnie z krzywą programową), gdy światła mało to świeci lampą błyskową. Po prostu prosty kompakt.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ależ piotruso - masz rację - kilka postów wyżej nemesis napisał(a) to samo. Trzeba tylko w ustawieniach lampy ustawić auto, lub błysk wypełniający. U mnie działa nawet w całkowitych ciemnościach. Nie ma potrzeby podnosić lampy ręcznie w tym przypadku.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

piotruso napisał(a):

Więc jak to jest?

Jest tak, jak w innych aparatach. Na Auto w trybie błysku AUTO, lampa podnosi się automatycznie kiedy aparat uzna, że błysk jest konieczny. Co więcej, na AUTO, przy ustawieniu trybu błysku na "błysk wypełniający", lampa odpala się przy każdym zdjęciu.