Podziel się wrażeniami!
Długo nie pisałem, ale mam problemy z moja A55
Na programie AUTO, prześwietla o kilka EV około 70% zdjęć, pisałem o tym na początku roku, a koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.
Majac, jak sądzę , bezposredni dostęp do serwisu Sony, nie znaleźli czasu aby sie o tym poinformować.
Aparat juz dwa razy był w serwisie, 10 dni i 20 dni.
Po pierwszej wizycie procent przeswietleń spadł do 5% a po tej ostatniej właściwie jest OK. Alpha żle współpracowała z przesłoną obiektywu, też zreszta SONY-tak powiedział mi serwisant, dzwoniąc do mnie prywatnie. Mają tam mniej kąśliwego za to uczynnego człowieka.
Jest jeszcze druga wada A55, występuje ona na mojej oraz kilku innych u tego Pana Serwisanta. On twierdzi, ze to błąd oprogramowania wszystkich A55. Być może ktoś z kolegów "też tak ma"
Jak na programie AUTO, fotografuję przy kiepskim oswietleniu, to podnosi lampę, błyska i zdjęcie jest OK
Ale jak jest naprawdę ciemno, przy grilu akurat księżyc zaszedł za chmurę, albo w piwnicy czy nieoswietlkonej łazience.
To dzieje sie coś takiego
.Nastepuje przedbłysk, pewnie pomiar odległosci potem aparat wykonuje jakby HDR, wypisuje "przetwarzam obraz".
Efektem jest złozenie z 2 sekund kilku fotek.
Oczywiscie ludzie przez 2 sekundy sie poruszają. Kołnierze koszyl na wynikowej fotografii są poprzesuwane o 5-10 cm
PYTANIE. JAK WYMUSIĆ LAMPĘ BŁYSKOWĄ GDY JEST CIEMNO, aby A55 nie robiła tego pseudo HDR.
Proszę o radę wypróbowana w "czarnej" łazience lub szafie.
Dzisiaj jadę na kolejny urlopik, do Pragi. A55 spieprzyła mi zdjęcia z lutego, na weselu u sąsiada, potwm z 300zdjec w Austri w Kaprun na nartacvh w marcu około 10 nie jest przeswietlone.
Ciekawe jak zareaguje na ta Prahę po ostatniej naprawie.
Zauwazyłem jeszcze, wg mnie inne, błedy oprogramowania, ale mogę je chcącemu wysłać na priv, bo mnie wywalą za blogowanie.
Kris i Lajam nie mają dostępu do serwisu, więc nie wiem, czemu się ich czepiasz.
Proponuję zapomnieć o programie Auto i zacząć posługiwać się choćby programem P - będziesz miał o wiele mniej problemów. Dziwne, że taki praktyk, jak Ty (wnioskuję to z Twoich postów) posiłkuje się programem automatycznym.
Druga sprawa to pomiar światła, jaki masz ustawiony - obawiam się, choć głowy sobie nie dam uciąć, że na Auto może sobie niekiedy nie radzić i stąd przepały. Ustawienie programy P pomiaru na centralnie ważony lub punktowy na pewno pomoże.
Cześć.
Być może aparat w trybie AUTo korzysta ze wszystkich swoich dobrodziejstw i zdjęcia w trudnych warunkach są wykonywane z użyciem wieloklatkowej redukcji szumów?
kuraq napisał(a):
Cześć.
Być może aparat w trybie AUTo korzysta ze wszystkich swoich dobrodziejstw i zdjęcia w trudnych warunkach są wykonywane z użyciem wieloklatkowej redukcji szumów?
Lars napisał(a):
że na Auto może sobie niekiedy nie radzić i stąd przepały. .
Gucio50 napisał(a):
Pytanie jest takie: Jak ustawić A55 aby zdjęcie przy grilu, lub w ciemnej piwnicy ZAWSZE było z lampa.
Gucio50 napisał(a):
koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.
Majac, jak sądzę , bezposredni dostęp do serwisu Sony, nie znaleźli czasu aby sie o tym poinformować.
Gucio50 napisał(a):
Na programie AUTO, prześwietla o kilka EV około 70% zdjęć, pisałem o tym na początku roku, a koledzi Kris i Lajam wydrwili mnie.
Aparat juz dwa razy był w serwisie, 10 dni i 20 dni.
Po pierwszej wizycie procent przeswietleń spadł do 5% a po tej ostatniej właściwie jest OK. Alpha żle współpracowała z przesłoną obiektywu, też zreszta SONY-tak powiedział mi serwisant
Gucio50 napisał(a):
Jak na programie AUTO, fotografuję przy kiepskim oswietleniu, to podnosi lampę, błyska i zdjęcie jest OK
Ale jak jest naprawdę ciemno, przy grilu akurat księżyc zaszedł za chmurę, albo w piwnicy czy nieoswietlkonej łazience.
To dzieje sie coś takiego
.Nastepuje przedbłysk, pewnie pomiar odległosci potem aparat wykonuje jakby HDR, wypisuje "przetwarzam obraz".
Efektem jest złozenie z 2 sekund kilku fotek.
Oczywiscie ludzie przez 2 sekundy sie poruszają. Kołnierze koszyl na wynikowej fotografii są poprzesuwane o 5-10 cm
Lars napisał(a):
Proponuję zapomnieć o programie Auto i zacząć posługiwać się choćby programem P - będziesz miał o wiele mniej problemów. Dziwne, że taki praktyk, jak Ty (wnioskuję to z Twoich postów) posiłkuje się programem automatycznym.
Gucio50 napisał(a):
Lars napisał(a):
że na Auto może sobie niekiedy nie radzić i stąd przepały. .
Serwis stwierdził, napisał to w karcie naprawy, ze aparat nie radzi sobie we współpracy z przesłona obiektywu i potrzebna była regulacja i wgranie ponownie oprogramowania.
No i A55 ma taką funkcję - jest to funkcja "AUTO" - odpowiednia dla kompletnych ignorantów (a takim, jak twierdzi Gucio, jest jego małżonka).Lars napisał(a):
Potrzebujesz "małpki" z opcją on/off i regulacją zoom'a.
Lajam napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Pytanie jest takie: Jak ustawić A55 aby zdjęcie przy grilu, lub w ciemnej piwnicy ZAWSZE było z lampa.
To bardzo proste. (Strona 100 i 101 w instrukcji aparatu)
1. Ustawiasz pokrętło na AUTO
2. Klikasz na guzik z napisem Fn
3. Wybierasz opcję Tryb błysku
4. Ustawiasz na Błysk Wypełniający