anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Alpha 55, wspaniały aparat, słowa krytyki.

Gucio50
Początkujący

Alpha 55, wspaniały aparat, słowa krytyki.

Dobra, aparat jest swietny, mam go juz około 5 miesięci i jest cos co mnie w nim wkurza.

- Ekranik na dole, zamiast jak w Sony R1, na górze aparatu z mozliwością jego dokowania na tylnej pokrywie. Uchylony nieco, wymusza nienaturalne podnoszenie aparatu do góry,

- Ekraik w Sony R1, miał wyczówalna palcami obwódkę. Teraz jest duzy ale kilka razy dziennie, zostawiam paluchy na ekraniku, Jestem starym pierdołą i drażnia mnie palce na ekraniku, obiektywie, pyłki i włoski na matrycy i to wszystko, co teraz podobno jest normalne. No cóż, ja sie nie zmienię. Zresztą po co, jescze parę razy zwiozą ziemniaki i ... ... ...

- wtyczka HDMI, jest za tandetną gumową/silikonowa zaślepką złącza HDMI, w kamerze Sony 550Ve jest elegancka przesuwana osłona na gniazda, maja technologie i wiedzą jak to można porządnie zrobić.

- brak Wifi to dzisiaj powazna wada,

- kompletnie nieudany pomysł na GPS, przynajmniej w porównaniu, nawet z tanimi kamerami SONY,

= brak dniazda na wtyczkę zasilacza, wymaga niepotrzebnego wg mnie wyjmowania akumulatora, aby go naładować/podładować.

Za te zmiany, pewnie wszystkie razem kosztujace z 500zł, zapłaciłbym gdyby była na rynku Alpha 55 Plus GTS Lux Super Elegance.

Poza tym aparat jest fajny, dość drogi jak na entry level.
Doposażony w obiektywy 18-200 AF DT Sony i 50/1.8 DT Sony daje dużo satysfakcji.

Obiektywem kitowym 18-50 DT planowałem rzuucić w dzięcioła, który uniemożliwiał mi spanie przy otwartym oknie, ale bestia "się zwiedziała" i odeszła sobie z miesiąc temu w sina dal.

Mam więc rupiecia, za 200zł wg Allegro.

Cena body, we Wrocławiu, była o 100zł wyższa niz z tym kitem, to go kupiłem. Z oszczędnosci.

19 ODPOW. 19
profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

:question: to po co kupowałeś, nie trzymałeś i testowałeś jej przed kupnem?
Osobiście nie rozumię takiego psioczenia na sprzęt

Gucio50
Początkujący

trebor napisał(a):

:?: to po co kupowałeś, nie trzymałeś i testowałeś jej przed kupnem?
Osobiście nie rozumię takiego psioczenia na sprzęt

To trudno. Czego tu nie rozumiesz.
Kupiłem Volvo, najnowszy model, poprzedni miał preselekcje predkości dla miasta, autostrady i drogi "poza miastem".
Ten nie ma, to mnie to wkurza. Nie piszę że nowy model jest do d..y, ale chciałbym, jak kupie następny, aby był "bardziej domyslany"

Nie zrezygnowałem z zakupu A55, ze wzgledu na tandetna zaślepke złącza HDMI, juz w sklepie widziałem ze jest tandetna, ale ona jest tandetna i o tym piszę własnie.

A po co kupiłem?
Miałem Sony R1 z obiektywem Zeiss, kto nie miał to nie wie co to jest.
Chciałem mieć aparat robiacy zdjęcia 16:9 bo taki mam telewizor. I tyle, po co kupiłem, tez mi pytanie! :c22

Zresztą cóż to za psioczenie, naprawdę nie rozumiesz różnicy pomiędzy psioczeniem a krytyka niedoskonałych pomysłów konstruktorów.

spoltrebor1ofcej
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

I tyle, po co kupiłem, tez mi pytanie! :c22

Skoro miałbym narzekać na jakiś tam sprzęt to od razu bym go nie kupił. Z mojej strony koniec nie chcę zaczynać jakiegoś głupiego flame wara

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Nie jestem posiadaczem a55, ale pozowlę się odnieść do Twoich słów.

Gucio50 napisał(a):

- Ekranik na dole, zamiast jak w Sony R1, na górze aparatu z mozliwością jego dokowania na tylnej pokrywie. Uchylony nieco, wymusza nienaturalne podnoszenie aparatu do góry,

Jak wyobrażasz sobie umieszczenie na górze aparatu 3 calowego ekranika i lampy błyskowej przy zachowaniu odległości matrycy do bagnetu oraz zgodności ze wszystkimi obiektywami z mocowaniem A?

Gucio50 napisał(a):

- Ekraik w Sony R1, miał wyszówalna palcami obwódkę. Teraz jest duzy ale kilka razy dziennie, zostawiam paluchy na ekraniku,

Po pierwsze "wysuwaną" Po drugie ekranik da się obrócić bez dotykania go, a nawet jeśli to jest kawałek powierzchni niewykorzystywanej przez ekran i tam palce nie szkodzą :c20

Gucio50 napisał(a):

Jaka lustrznka ze znajdujących się obecnie na rynku ma wifi?

Gucio50 napisał(a):

= brak dniazda na wtyczkę zasilacza, wymaga niepotrzebnego wg mnie wyjmowania akumulatora, aby go naładować/podładować.

Zdajesz sobie sprawę, że wiele osób ma kilka baterii do swojego aparatu i to rozwiązenie nie znalazłoby zastosowania?

Gucio50 napisał(a):

Obiektywem kitowym 18-50 DT planowałem rzuucić w dzięcioła, który uniemożliwiał mi spanie przy otwartym oknie, ale bestia "się zwiedziała" i odeszła sobie z miesiąc temu w sina dal.

Mam więc rupiecia, za 200zł wg Allegro.

Cena body, we Wrocławiu, była o 100zł wyższa niz z tym kitem, to go kupiłem. Z oszczędnosci.

Przede wszystkim obiektywu 18-50 Dt niegdy w ofercie Sony nie było, ale domyślam się że chodzi Ci o kita 18-55, który jak na "rupieć, za 200zł wg Allegro" ma świetne właściwości optyczne :c20
A rzucanie obiektywami w ptaki nie jest dobrym pomysłem, czy nie lepiej je fotografować?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Gucio50 napisał(a):

:c18
Jeśli bardzo ci zależy na WiFi w aparacie zainteresuj się EyeFi. Karta SD z transmisją WiFi + adapter CF=>SD

Początkujący

kris napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

:c18
Jeśli bardzo ci zależy na WiFi w aparacie zainteresuj się EyeFi. Karta SD z transmisją WiFi + adapter CF=>SD

Szukałem na allegro, ale nie widzę. Kto to cos sprzedaje?
Najchętniej kupiłbym SanDisk albo Kingston-a.

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kuraq napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

- Ekraik w Sony R1, miał wyszówalna palcami obwódkę. Teraz jest duzy ale kilka razy dziennie, zostawiam paluchy na ekraniku,

Po pierwsze "wysuwaną"

Gucio50 pisał raczej o wyczuwalnej niż wysuwanej...takie odnoszę wrażenie po obcowaniu z R1.
Żadna obwódka się nie wysuwała z ekranu :c20

Myślę, że nie ma się co napinać wobec prywatnych odczuć jakie napisał Gucio50.
Tak po prostu widzi pewne rozwiązania i nie sądzę, żeby przekonywanie go było owocne, a prowadzi tylko do niepotrzebnych napięć :)

Luzik Panowie. Pogoda piękna za oknem :smileythumbsup:

spoltrebor1ofcej
Początkujący

Lajam napisał(a):

Luzik Panowie. Pogoda piękna za oknem :thumbsup:

nie u mnie :( ja to śłonecznego dnia to dłuuugo nie miałem, a takbym chciał wreszcie takie foty z niebieskim niebem zrobić :c84