Podziel się wrażeniami!
Dobra, aparat jest swietny, mam go juz około 5 miesięci i jest cos co mnie w nim wkurza.
- Ekranik na dole, zamiast jak w Sony R1, na górze aparatu z mozliwością jego dokowania na tylnej pokrywie. Uchylony nieco, wymusza nienaturalne podnoszenie aparatu do góry,
- Ekraik w Sony R1, miał wyczówalna palcami obwódkę. Teraz jest duzy ale kilka razy dziennie, zostawiam paluchy na ekraniku, Jestem starym pierdołą i drażnia mnie palce na ekraniku, obiektywie, pyłki i włoski na matrycy i to wszystko, co teraz podobno jest normalne. No cóż, ja sie nie zmienię. Zresztą po co, jescze parę razy zwiozą ziemniaki i ... ... ...
- wtyczka HDMI, jest za tandetną gumową/silikonowa zaślepką złącza HDMI, w kamerze Sony 550Ve jest elegancka przesuwana osłona na gniazda, maja technologie i wiedzą jak to można porządnie zrobić.
- brak Wifi to dzisiaj powazna wada,
- kompletnie nieudany pomysł na GPS, przynajmniej w porównaniu, nawet z tanimi kamerami SONY,
= brak dniazda na wtyczkę zasilacza, wymaga niepotrzebnego wg mnie wyjmowania akumulatora, aby go naładować/podładować.
Za te zmiany, pewnie wszystkie razem kosztujace z 500zł, zapłaciłbym gdyby była na rynku Alpha 55 Plus GTS Lux Super Elegance.
Poza tym aparat jest fajny, dość drogi jak na entry level.
Doposażony w obiektywy 18-200 AF DT Sony i 50/1.8 DT Sony daje dużo satysfakcji.
Obiektywem kitowym 18-50 DT planowałem rzuucić w dzięcioła, który uniemożliwiał mi spanie przy otwartym oknie, ale bestia "się zwiedziała" i odeszła sobie z miesiąc temu w sina dal.
Mam więc rupiecia, za 200zł wg Allegro.
Cena body, we Wrocławiu, była o 100zł wyższa niz z tym kitem, to go kupiłem. Z oszczędnosci.
trebor napisał(a):
Lajam napisał(a):
Luzik Panowie. Pogoda piękna za oknem
nie u mnie ja to śłonecznego dnia to dłuuugo nie miałem, a takbym chciał wreszcie takie foty z niebieskim niebem zrobić
Lajam napisał(a):
Gucio50 pisał raczej o wyczuwalnej niż wysuwanej...takie odnoszę wrażenie po obcowaniu z R1.
Żadna obwódka się nie wysuwała z ekranu
coś by się znalazło, z pobliskiego lotniska latają do Poznania :smileymrgreen:kuraq napisał(a):
Jak masz dobre połączenia z Poznaniem, to się jeszcze załapiesz, ba zachód nawet obfocisz:D
Gucio50 napisał(a):
Obiektywem kitowym 18-50 DT planowałem rzuucić w dzięcioła, który uniemożliwiał mi spanie przy otwartym oknie, ale bestia "się zwiedziała" i odeszła sobie z miesiąc temu w sina dal.
Lajam napisał(a):
Żadna obwódka się nie wysuwała z ekranu
trebor napisał(a):
Moje jedyne obcowanie z R1 polegało na obejrzeniu kilku świetnych zdjęć z tego aparatu, więc mogłem źle zrozumieć, mój błąd
Krzysztof napisał(a):
No to zobacz, jak to wygląda:
http://www.dpreview.com/reviews/sonydscr1/page3.asp
czyli prehistoryczny. Więcej takich nie będzie.
Gucio50 napisał(a):
Dobra, aparat jest swietny, mam go juz około 5 miesięci i jest cos co mnie w nim wkurza.
- Ekranik na dole, zamiast jak w Sony R1, na górze aparatu z mozliwością jego dokowania na tylnej pokrywie. Uchylony nieco, wymusza nienaturalne podnoszenie aparatu do góry,
- Ekraik w Sony R1, miał wyczówalna palcami obwódkę. Teraz jest duzy ale kilka razy dziennie, zostawiam paluchy na ekraniku, Jestem starym łą i drażnia mnie palce na ekraniku, obiektywie, pyłki i włoski na matrycy i to wszystko, co teraz podobno jest normalne. No cóż, ja sie nie zmienię. Zresztą po co, jescze parę razy zwiozą ziemniaki i ... ... ...
Gucio50 napisał(a):
- wtyczka HDMI, jest za tandetną gumową/silikonowa zaślepką złącza HDMI, w kamerze Sony 550Ve jest elegancka przesuwana osłona na gniazda, maja technologie i wiedzą jak to można porządnie zrobić.
Gucio50 napisał(a):
- brak Wifi to dzisiaj powazna wada,
Gucio50 napisał(a):
- kompletnie nieudany pomysł na GPS, przynajmniej w porównaniu, nawet z tanimi kamerami SONY,
Gucio50 napisał(a):
= brak dniazda na wtyczkę zasilacza, wymaga niepotrzebnego wg mnie wyjmowania akumulatora, aby go naładować/podładować.
Gucio50 napisał(a):
Mam więc rupiecia, za 200zł wg Allegro.
Cena body, we Wrocławiu, była o 100zł wyższa niz z tym kitem, to go kupiłem. Z oszczędnosci.
Gucio50 napisał(a):
brak dniazda na wtyczkę zasilacza, wymaga niepotrzebnego wg mnie wyjmowania akumulatora, aby go naładować/podładować.
zlybanan napisał(a):
w mojej opinii 18-55 ma niesłychanie niską wartość w stosunku do możliwości
http://www.slrgear.com/reviews/showprod" target="_blank ... 272/cat/83
chciałbym więcej takich rupieci od Sony
ciekaw jestem jakie są w praktyce różnice w jakości zdjęć między nim a powiedzmy 16-80 lub 16-105
porównanie z 18-70 już jest:
http://kurtmunger.com/sony_dt_18_55mm_f ... id140.html" target="_blank
patrząc na slrgear.com w zestawieniu z 16-80 czy 16-105 też powinno być nieźle
ale chciałbym to zobaczyć na samplach 1:1