anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dynamika: cyfra vs film

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Dynamika: cyfra vs film

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Tak bym tego bezkrytycznie nie przyjął jako pewnik. Zdjęcia z cyfrówki są jaśniejsze w ciemnych partiach więc podejrzewam inny sposób pomiaru światła. Na pewno jest inny zważywszy, że to zupełnie różne aparaty z różnych dekad. Gdyby pomiar był złapany na cyfrówce inaczej, wynik też mógłby być zupełnie inny. Poza tym czy zdjecia zostały zrobione idealnie w tym samym czasie? No i w tle poruszają się samochody różnej maści co nie jest też bez znaczenia. Ne podniecałbym się takim testem :c34
edit: :smileyredface: po czasie dopiero przyuważyłem, że chyba ręczne nastawy A i S, niemniej podtrzymuję, że jeśli to nie są laboratoryjne badania to można je... błony są różne nawet w zakresie jednego producenta i różne są matryce i ich ustawienia (czyt. np neutral, vivid, landscape etc...).

Gucio50
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

Ne podniecałbym się takim testem :c34

Kolega ma aparat Haselbladtt, taki jakie kiedyś latały, w latach 70-tych, w kosmos z programem Apollo.
On ma takie 2 aparaty 6*9, z tego okresu, i działają. Od czasu do czasu, podjeżdża pod jego dom auto znanego domu mody i wiezie go z tym aparatem, a to do Pragi, do Berlina lub rzadko do Warszawy(znacznie rzadziej).

On bierze książkę, kanapki i piwo.
Tam siedzi parę godzin, zawodowy fotograf robi zdjęcia i potem go odwożą.
Nakupił pełny garaż błony fotograficznej, i mówi że da się dobrze z tego żyć.

Pytania mam takie dwa:
Co jest takiego atrakcyjnego w taśmie filmowej 6*9,
Jaką rozdzielczość, dynamikę i zakres barw, ma taka klatka, porównując do matrycy cyfrowej.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Nie znam się na cyfrach ale parametry które wymieniłeś zależne są od użytej błony, obiektywu etc... wg mnie nie da się tego bezpośrednio przełożyć nawet używając do porównania cyfrowego odpowiednika formatu. Każdy kto choć raz miał możliwość użycia tradycyjnego aparatu wie, że różne błony, zależnie od typu i producenta, cechuje określona charakterystyka zachowania w tych samych warunkach. Poza tym błona, jeśli będzie przechowywana zbyt długo lub w cieple traci swoje parametry, tak więc zapełnienie garażu materiałem światłoczułym, o ile nie zostanie on w miarę szybko zużyty, mija się z celem. Proponuję użyć lodówki. Przepraszam za mędrkowanie jeśli kogoś tym wywodem poruszyłem ;)

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Gucio50 napisał(a):

Pytania mam takie dwa:
Co jest takiego atrakcyjnego w taśmie filmowej 6*9,
Jaką rozdzielczość, dynamikę i zakres barw, ma taka klatka, porównując do matrycy cyfrowej.

Rozmiar matrycy APS-C to 24x16 mm, film 135 oraz matryca tzw. FF to już 36x24 mm
Rozmiar klatki filmu zwojowego 6x6 to dokładnie 560x560 mm, 6x9 to jeszcze większa powierzchnia do rejestracji obrazu.

Co w tym jest atrakcyjnego? - Magia obrazu, którego nie uzyskasz z cyfry...

Do poczytania:
http://www.ibiza-studio.com.pl/fotograf ... filtrze,32

Tomek69N - z przechowywaniem materiałów srebrowych masz jak najbardziej rację :)

Edyta:

Hasselblad chyba występował odmianach 6x6, 6x4.6 - nie pamiętam, abym kiedykolwiek słyszał o nasadkach, czy kasetach 6x9 do Hassela. Zresztą nie wiem nawet, czy szkła będą w stanie pokryć dodatkowe centymetry błony...