Podziel się wrażeniami!
W sumie nie wiem, czy to kogoś obchodzi i czy ktoś w ogóle się tym interesuje, ale udało mi się odpalić błysk z lampy Sony HVL-F42am podłączonej kablem PC do kamery średnioformatowej...
Potrzebna jest kość z wejściem na kabel PC i sankami minolta/sony - ja używam Pixel TF-323
Najpierw trzeba lampie 'uwierzytelnić' nadawcę sygnału, więc podłączam ją wraz z kością na A700 - w menu widzę, że A700 poprzez kość 'widzi' F42am
Zdejmuję lampę wraz z kością i daję ją sobie gdzieś - kabel zaś wypinam z gniazda PC A700 i podłączam do kamery średnioformatowej. Błysk wyzwalam od czasu 1/60 i dłuższych. Nie wiem, czy przy czasie 1/60 nie będzie migawka za szybka i czy wyjdzie całe zdjęcie naświetlone, na pewno od 1/30 i dłuższych będzie tzw. 'git'
Być może coś popróbuje z tym zestawem stworzyć, ale nie widzę wielkich sukcesów - jestem zdecydowanie za głupi na używanie lamp błyskowych - wolę światło zastane...
Deviant napisał(a):
Błysk wyzwalam od czasu 1/60 i dłuższych. Nie wiem, czy przy czasie 1/60 nie będzie migawka za szybka i czy wyjdzie całe zdjęcie naświetlone, na pewno od 1/30 i dłuższych będzie tzw. 'git'
Też tak właśnie podejrzewam, że synchronizacja jest przy 1/30.
Przy 1/60 błysk wyzwala, ale pewnie tylko w połowie będę miał naświetlony kadr.
Inna rzecz, że oczywiście warto próbować wykonać kilka ekspozycji, ale z drugiej strony 98% zdjęć wykonuję przy świetle zastanym. Nie mam całkowicie doświadczenia w sterowaniu błyskiem...
Sprawdziłem jeszcze z TLR - Flexaret
Tak, jak napisałeś od 1/300 świeci włącznie z B i T.
Synchronizacja z Flexaretem działa trochę inaczej - dla wszystkich czasów wykonywany jest jeden błysk - przy otwarciu migawki zaś synchronizacja z Kievem działa tak, że wyzwalane są dwa błyski - na pierwsza i drugą kurtynę. Widać to szczególnie przy czasach 1/8, 1/4 i dłuższych - łącznie z B
Dodatkowo, starsze aparaty miały dwie synchronizacje - do lamp "elektronicznych" i spaleniowych Te drugie musiały być wyzwalane wcześniej z uwagi na czas rozruchu.piotruso napisał(a):
Inne natomiast mają różny czas synchro, NRD-owskie i ruskie miały 1/30 sek.