anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ebook [Chodzę sobie po Podlasiu] do pobrania

MarekWaskiel
Początkujący

Ebook [Chodzę sobie po Podlasiu] do pobrania

Dzień dobry,
Przygotowałem ebooka o fotografowaniu krajobrazów (może nie tylko krajobrazów...) „Chodzę sobie po Podlasiu”. Jest bezpłatnie do pobrania z mojej strony: http://www.waskiel.pl/rightbox-ebook.html W dziale fotokasty umieściłem natomiast prezentację ze zdjęciami z tego ebooka – jeżeli komuś się nie chce czytać :)
Pozdrawiam
Marek

11 ODPOW. 11
Gucio50
Początkujący

Dzień dobry,
Przygotowałem ebooka o fotografowaniu krajobrazów (może nie tylko krajobrazów...) „Chodzę sobie po Podlasiu”. Jest bezpłatnie do pobrania z mojej strony: http://www.waskiel.pl/rightbox-ebook.html W dziale fotokasty umieściłem natomiast prezentację ze zdjęciami z tego ebooka – jeżeli komuś się nie chce czytać :)
Pozdrawiam
Marek

Wypełniłem formularz, otrzymałem emaila, potwierdziłem go, otrzymałem info na stronie WWW że jestem na liście ... ... itd itp.

Całkiem jak na stronach FBI, NASA czy giełdy londyńskiej

Co do tego obiecanego e-booka :c22 :c22 :c22
to ze smutkiem muszę stwierdzić, że ja najwyraźniej nie mam talentu oraz czasu i cierpliwości.
Moje obrazki, świadomie po przeczytaniu Twojego ebooka tak je nazywam, to w zasadzie reportaże.
Z ZOO z dziećmi, na imieninach u cioci, w czasie wędrówki z przewodnikiem po np Krakowie.
Jest tam wszystko, ciekawe tematy, zabytki, tylko nie ma czasu właściwie na nic. Nawet zmiana obiektywy powoduje utratę mozliwości wykonania ujęcie, bo "poszliśmy dalej".

Najwidoczniej też nie mam talentu czy artystycznej duszy, fotografia faceta z kosą na tle zielonej budy w moich oczach jest po prostu zła. Facet z kosą jest zdominowany przytłaczajacą go budą. Fotka łamie wg mnie zasadę im mniej na zdjeciu tym lepiej. Krzaje i chaszcze nie porządkują kadru. Części zdjęć nie zrobiłbym, mam maniierę oglądania zdjęć w trybie landscape.

Ale zaciekawił mnie Twój ebook i mam z niego parę ważnych dla mnie wniosków.
- złota godzina, czyli najważniejsze jest światło (kapliczka, płot przed podwórkiem i chałupą)
- zasada kompozycji nie musi być rygorytyczna (podział zdjecie), bo mnie przy oglądaniu męczy,

Brdzo dziekuję za Twojego ebooka i nie przejmij sie przypadkiem zbytnio opinią nieutalentowanego amatora zdjęć z zoo.

www.buchalter.com.pl/galeria

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Gucio50 napisał(a):

Facet z kosą jest zdominowany przytłaczajacą go budą.

Nazwanie meczetu (jednego z niewielu w Polsce) budą, to nie tylko totalna ignorancja...
A głównym motywem tego zdjęcia jest owa "buda", czyli świątynia Tatarów Polskich. "Facet" z kosą jest jedynie dodatkiem, dodającym zdjęciu tego czegoś, bez czego byłoby tylko nudną widokówką.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
3906-----
Poszukiwacz

Gucio50 napisał(a):

fotografia faceta z kosą na tle zielonej budy

Ta zielona buda, to jest meczet w Kruszynianach z końca XVIII wieku (jeden z dwóch najstarszych w Polsce). W pobliżu, znajduje się zabytkowy Mizar (tłumaczenie dla ignorantów - muzułmański cmentarz). Do tego meczetu przyjeżdżają turyści z całego świata. Latem 2011, odwiedził go m. in. ambasador Maroka. Również w Kruszynianach, w Tatarskiej Jurcie u pani Dżanety Bogdanowicz, stołował się, podczas swojej wizyty na Podlasiu, książę Karol. Tadeusz nazwał Ciebie ignorantem, mi przychodzą na myśl gorsze słowa.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

wąski, pani Dżaneta serwuje pyszne jedzonko :c79
Jak tam znów kiedyś będę, nie omieszkam wpaść na coś dobrego :)

fotoamator
3906-----
Poszukiwacz

Zgadza się, jedzenie jest przepyszne. A najlepsze są nazwy potraw - pieremiacze, jeczpoczmaki, czibureki i słynny pierekaczewnik

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

nazwy potraw - pieremiacze, jeczpoczmaki, czibureki i słynny pierekaczewnik

Oo, tego mi brakowało :smileythumbsup: - miałem gdzieś w domu kartę z nazwami i obrazkami, ale chyba się już zakurzyła i wywaliłem. A pierekaczewnik dostał nawet certyfikat EU.
Ech, może kiedyś będzie plener w tamtych okolicach :D

Ech, wspomnienia

fotoamator
3906-----
Poszukiwacz

Jeżeli chodzi o plener, to jestem za. A zresztą, nawet bez pleneru, warto pojechać do Kruszynian i Bohonik, aby "pooddychać" orientem i porozmawiać z ludźmi, którzy swoje pochodzenie, potrafią udokumentować do czasów Sobieskiego.
A Gucio, niech popatrzy, co kryje ta "zielona buda".

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Dzień dobry,
Pozdrawiam
Marek

zrzuciłem sobie na tablet...poczytam w wolnej chwili.
To co mi się rzuciło w oczy to sprawa Facebooka. Powinieneś dla takich celów założyć tzw. fanpage, zamiast odsyłać do własnego profilu. To dwie różne sprawy. Działają zupełnie inaczej i służą czemu innemu. Ja Cię nie znam i nie spotykam się z Tobą, więc nie dołączę do Twojego grona znajomych, a w stronę na facebooku (fanpage) kliknąłbym "lubię to", żeby wiedzieć co się dzieje na bieżąco :D

Początkujący

Witam,
serdecznie dziękuję za wszelkie uwagi! Pewnie będę musiał jeszcze trochę popracować. O zielonej budzie już tyle napisano... że mogę tylko poradzić aby się tam wybrać. Warto!

Pozdrawiam
Marek