anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Galerie zdjęć z konkretnych obiektywów

Misiek025
Początkujący

Galerie zdjęć z konkretnych obiektywów

Witam.
Pytanie do moderatorów.

Zastanawiałem się czy nie dało by rady skopiować pewnej funkcjonalności KKM.
Chodzi mi dokładnie o posty ze zdjęciami z konkretnych obiektywów.
W tytule obiektyw - a w poście zdjęcia użytkowników.
Było by wiadomo jak się spisuje i w rękach profesjonalistów i początkujących.

Można by zrobić konkretny dział zdjęć z obiektywów, z podziałem z działu
"Obiektywy do lustrzanek" przez co było by przejrzyście i bez dużych zmian.

Wiele razy szukałem u użytkowników zdjęć z konkretnego obiektywu,
a tak było by wszystko pod ręką.

24 ODPOW. 24
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Misiek025 napisał(a):

Oczywiście ale właśnie o to chodzi aby zobaczyć jak się obiektyw zachowuje powiedzmy w rękach krisa, mamy kuby a i użytkowników początkujących.

Jeśli będą fotografować z tego samego miejsca, z tą samą przesłoną (i parametrami ogólnie podobnymi) i w dodatku ten sam motyw, to nie wiem czy ktokolwiek zauważy różnicę....

Szczerze? Chyba wolę już katować się oglądaniem wykresów MTF niż odnoszeniem fotografii do poziomu fotografa i braniem poprawek... :|

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

Misiek025 napisał(a):

Oczywiście ale właśnie o to chodzi aby zobaczyć jak się obiektyw zachowuje powiedzmy w rękach krisa, mamy kuby a i użytkowników początkujących.

Jeśli będą fotografować z tego samego miejsca, z tą samą przesłoną i ten sam motyw to nie wiem czy ktokolwiek zauważy różnicę....

Szczerze? Chyba wolę już katować się oglądaniem wykresów MTF niż odnoszeniem fotografii do poziomu fotografa i braniem poprawek... :|

mtf są dla dominika i jemu podobnych fanatyków danych technicznych.
Widzę pewien sens tego przedsięwzięcia, zresztą SONY również. Dlaczego? Na stronie lustrzankasony.pl można zobaczyć 2,3 foty ze szkiełek. Troszkę mało by ocenić co może dane szkiełko :D

Lajam.
Expert

kris napisał(a):

Troszkę mało by ocenić co może dane szkiełko :D

Na Dyxum i KKM też szaleństwa nie ma, stąd mój sceptycyzm.

Oczywiście jeśli taka będzie wola i wątek powstanie to wstawię jakieś zdjęcia...ale tak naprawdę to nic nie mówi. Sam nigdy nie kupiłbym obiektywu, gdybym nie przekonał się jak to chodzi i co można z nim osiągnąć. Przykładowe zdjęcie nigdy nie da Ci poczucia jak obiektyw szybko ostrzy, jak się układa w dłoni itp itd.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

Na Dyxum i KKM też szaleństwa nie ma, stąd mój sceptycyzm..

a wiesz dlaczegona kkmie jest lipnie ? Bo są fullsize. To jest istotna sprawa. Ja po prostu nie chcę dawać swoich fajnych fotek w pełnym rozmiarze. Nie chcę się dawać okradać.

Lajam napisał(a):

Oczywiście jeśli taka będzie wola i wątek powstanie to wstawię jakieś zdjęcia...ale tak naprawdę to nic nie mówi. Sam nigdy nie kupiłbym obiektywu, gdybym nie przekonał się jak to chodzi i co można z nim osiągnąć. Przykładowe zdjęcie nigdy nie da Ci poczucia jak obiektyw szybko ostrzy, jak się układa w dłoni itp itd.

Racja, ale nie chodzi o kupić/nie kupić.
Im więcej zdjęć jest się w stanie zobaczyć tym lepiej. Bo można z pewnej strony dany obiektyw poznać. Pójście do sklepu i pomacanie też nic nie daje. Można wtedy tylko i wyłącznie ocenić mechanikę, obudowę i wagę. W sklepie nie zrobisz zdjęć, dobrych zdjęć, zdjęć w różnych warunkach. No i jeszcze jedna kwestia - nie dla każdego jest oczywiste co daje światło f/1.4 albo ogniskowa 300mm. Nie każdy wie to co my. Nie każdy potrafi to co my. Nie każdy ma taki bagaż doświadczeń. Więc czemu chować tę wiedzę i posiadane materiały ?
Jak już napisałem - z racji przygotowywania się do pewnego projektu i tak te zdjęcia mam przygotowane i posegregowane (po szkle). Więc po co się mają kisić, skoro a nuż komuś to pomoże.

Rutek68
Doradca

Jak pisałem wcześniej popieram ten pomysł. Jak połączyć przykładowe fotki z macaniem w sklepie może niektórym łatwiej będzie dokonać zakupu.

Lajam napisał(a):

Sam nigdy nie kupiłbym obiektywu, gdybym nie przekonał się jak to chodzi i co można z nim osiągnąć. Przykładowe zdjęcie nigdy nie da Ci poczucia jak obiektyw szybko ostrzy, jak się układa w dłoni itp itd.

Tak zgadzam się z tym.
Macanie jest niezbędne, ja jak ostatnio kupowałem obiektyw to sprzedawca pozwolił mi na 2-3 fotki na stoisku. ( a potrzył na mnie jak na idiotę jak wyjąłem kartonik by sprawdzić BF/FF), ale te fotki nie pozwolą poznać obiektywu a tylko jego sprawność.

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8