Podziel się wrażeniami!
Witam Panie i Panów . Mam pytanie odnosnie kursów foto a także szkół fotograficznych.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie aby zapisac się na kurs fotograficzny lub podjęcie nauki w szkole o takiej tematyce. Nie wiem czy trochę nie porywam się z marchewką na widły ponieważ myślę o pracy jako fotograf. Czytałem trochę na forach i już wiem że umiejętnosci czy też dobry sprzęt i szkoła nie dają gwarancji podjęcia pracy. Dużo osób stwierdzało że ważne są znajomości a i łut szczęścia. Byli tacy co to nagrali na płytkę kilka fotek i biegali po agencjach i też im się udało. I tak sobie myślę czy i mnie by się nie udało. Ale na początek myślałem o kursie. Niestety szkoła odpada a barierą jest średnie wykształcenie a ja jestem tukiem po zawodówce Moje pytanie brzmi: Czy to ma jakiś sens chodzi o pracę i ewentualnie czy kurs jest jakimś plusem w zdobyciu pracy i jakie kursy polecacie tak aby liznąc z fotografii jak najwięcej. bardzo proszę o szczere wypowiedzi na ten temat. Pozdrawiam Wszystkich a w szczególności naszego Moderatora Tadeusza.
No nie wierzę. Czy nikt nie może odpowiedziec na moje pytania. Może coś jest nie tak... Panowie proszę o zainteresowanie się tym postem
paderewa napisał(a):
Panowie proszę o zainteresowanie się tym postem
Powiem Ci tak - jeśli brakuje Ci motywacji - zapisz się na kurs, czy jakieś warsztaty fotograficzne.
Ale można też bez tego - jeśli się zepniesz to dasz radę. Musisz przeczytać kilka książek, obejrzeć masę zdjęć wykonanych przez dobrych fotografów i przede wszystkim ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Skup się na tej dziedzinie fotografii, w której czujesz się najlepiej. Należy się też pogodzić z tym, że konieczna będzie inwestycja w ciekawsze niż kitowe obiektywy....
Tak naprawdę zarabiać i żyć wyłącznie z fotografii to bardzo ciężki kawałek chleba. Na renomę trzeba pracować pewien czas - nic nie przychodzi w miesiąc czy pół roku. Czasem trzeba kilku lat zanim osiągniesz poziom i doświadczenie, które zagwarantują Ci dochód na tyle wysoki, aby spokojnie się utrzymać z fotografii bo chyba tak zarabia fotograf, a fotografem chcesz być.
Spróbować zawsze warto, nawet jeśli się nie uda to nie będziesz miał do siebie żalu, że nie podjąłeś choć próby.
Powodzenia
Dzięki Kris, dzięki Lajam za poświęcenie paru minutek i zainteresowanie moim tematem. Zdaję sobie sprawę że trzeba poświęcic się bez reszty a może tak byc że się nie uda i się zawiodę ale
gra jest warta świeczki, a nóż widelec... Teraz patrząc z perspektywy czasu żałuję że fotografia tak pózno mnie zainteresowała bo byc może teraz było by całkiem inaczej a moje marzenia były by całkiem realne. Ale pierwszy krok już zrobiłem a mianowicie rzuciłem pracę która nie pozwalała mi poświęcac fotografii tyle czasu ile bym chciał a znalazłem taką która będzie pozwalac. Jeszcze raz WIELKIE dzięki za porady.
Ps; Oczywiscie porady Pań także mile widziane
A z tego co się orientuję to w reporterce jest trudniej niż w innych dziedzinach łatwiej niby w fotografii reklamowej. Jest kilka kierunków kursów i pewnie zrobic kilka było by dobrze a na profesjonalnych sesjach wyciągne wnioski która dziedzina leży mi najlepiej.
Może jest ktoś kto próbował i mu wyszło. Proszę o podpowiedzi a nawet spotkanie jeżeli będzie to możliwe. Zmykam spac. Rano trzeba wstac a pierwszy dzien w nowej pracy to lepiej nie zawalic. Pozdro dla Wszystkich
paderewa mieszkasz w dużym mieście, na pewno są jakieś kluby, towarzystwa, stowarzyszenia fotograficzne. zapisz się, chłoń wiedzę i doświadczenie
z ogólnodostępnych literatura, internet. osobiście wolę to pierwsze
wiedzy nigdy dość
Widziałem dzisiaj plakat - może cię zainteresuje.
http://www.kursfoto.pl/go.live.php
pzdr
sg cezar parę dni temu trafiłem na tą stronę kursfoto.pl i prześledziłem ich oferty. W Katowicach od 15 września organizują 3 miesięczny kurs. Z opisu wygląda ciekawie, trochę też kosztuję. Muszę to przemyślec. Pozdro Proszę o zamknięcie tematu