anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kurs fotograficzy...

tomik-----
Początkujący

Kurs fotograficzy...

Witam Panie i Panów :c37 . Mam pytanie odnosnie kursów foto a także szkół fotograficznych.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie aby zapisac się na kurs fotograficzny lub podjęcie nauki w szkole o takiej tematyce. Nie wiem czy trochę nie porywam się z marchewką na widły ponieważ myślę o pracy jako fotograf. Czytałem trochę na forach i już wiem że umiejętnosci czy też dobry sprzęt i szkoła nie dają gwarancji podjęcia pracy. Dużo osób stwierdzało że ważne są znajomości a i łut szczęścia. Byli tacy co to nagrali na płytkę kilka fotek i biegali po agencjach i też im się udało. I tak sobie myślę :c18 czy i mnie by się nie udało. Ale na początek myślałem o kursie. Niestety szkoła odpada a barierą jest średnie wykształcenie a ja jestem tukiem po zawodówce :D Moje pytanie brzmi: Czy to ma jakiś sens chodzi o pracę i ewentualnie czy kurs jest jakimś plusem w zdobyciu pracy i jakie kursy polecacie tak aby liznąc z fotografii jak najwięcej. bardzo proszę o szczere wypowiedzi na ten temat. Pozdrawiam Wszystkich a w szczególności naszego Moderatora Tadeusza.

15 ODPOW. 15
tomik-----
Początkujący

No nie wierzę. Czy nikt nie może odpowiedziec na moje pytania. Może coś jest nie tak... Panowie proszę o zainteresowanie się tym postem :(

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

paderewa napisał(a):

Panowie proszę o zainteresowanie się tym postem :(

jak rozumiem na zdanie Pań nie liczysz ?
ja na Twoim miejscu to właśnie z ich zdaniem liczyłbym się najbardziej 8-)

zaś co do Twoich pytań z pierwszego posta:
Ja nie chodziłem na kursy foto, ani do żadnej foto szkoły - jestem samoukiem.
Ja gdybym chciał pracować, jako fotograf w agencji - przede wszystkim postawiłbym na poziom zdjęć oraz dobre portfolio (www, papier).
Ale ja to ja, a Ty to Ty.

Lajam.
Expert

Powiem Ci tak - jeśli brakuje Ci motywacji - zapisz się na kurs, czy jakieś warsztaty fotograficzne.

Ale można też bez tego - jeśli się zepniesz to dasz radę. Musisz przeczytać kilka książek, obejrzeć masę zdjęć wykonanych przez dobrych fotografów i przede wszystkim ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Skup się na tej dziedzinie fotografii, w której czujesz się najlepiej. Należy się też pogodzić z tym, że konieczna będzie inwestycja w ciekawsze niż kitowe obiektywy....

Tak naprawdę zarabiać i żyć wyłącznie z fotografii to bardzo ciężki kawałek chleba. Na renomę trzeba pracować pewien czas - nic nie przychodzi w miesiąc czy pół roku. Czasem trzeba kilku lat zanim osiągniesz poziom i doświadczenie, które zagwarantują Ci dochód na tyle wysoki, aby spokojnie się utrzymać z fotografii bo chyba tak zarabia fotograf, a fotografem chcesz być.

Spróbować zawsze warto, nawet jeśli się nie uda to nie będziesz miał do siebie żalu, że nie podjąłeś choć próby. :-)

Powodzenia

tomik-----
Początkujący

Dzięki Kris, dzięki Lajam za poświęcenie paru minutek i zainteresowanie moim tematem. Zdaję sobie sprawę że trzeba poświęcic się bez reszty a może tak byc że się nie uda i się zawiodę ale
gra jest warta świeczki, a nóż widelec... Teraz patrząc z perspektywy czasu żałuję że fotografia tak pózno mnie zainteresowała bo byc może teraz było by całkiem inaczej a moje marzenia były by całkiem realne. Ale pierwszy krok już zrobiłem a mianowicie rzuciłem pracę która nie pozwalała mi poświęcac fotografii tyle czasu ile bym chciał a znalazłem taką która będzie pozwalac. Jeszcze raz WIELKIE dzięki za porady.

Ps; Oczywiscie porady Pań także mile widziane :c20 :D

tomik-----
Początkujący

A z tego co się orientuję to w reporterce jest trudniej niż w innych dziedzinach łatwiej niby w fotografii reklamowej. Jest kilka kierunków kursów i pewnie zrobic kilka było by dobrze a na profesjonalnych sesjach wyciągne wnioski która dziedzina leży mi najlepiej. :c20

tomik-----
Początkujący

Może jest ktoś kto próbował i mu wyszło. Proszę o podpowiedzi a nawet spotkanie jeżeli będzie to możliwe. Zmykam spac. Rano trzeba wstac a pierwszy dzien w nowej pracy to lepiej nie zawalic. Pozdro dla Wszystkich :c20

kata-woj
Początkujący

paderewa mieszkasz w dużym mieście, na pewno są jakieś kluby, towarzystwa, stowarzyszenia fotograficzne. zapisz się, chłoń wiedzę i doświadczenie :)
z ogólnodostępnych literatura, internet. osobiście wolę to pierwsze ;)

wiedzy nigdy dość :)

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

Widziałem dzisiaj plakat - może cię zainteresuje.
http://www.kursfoto.pl/go.live.php
pzdr

tomik-----
Początkujący

sg cezar parę dni temu trafiłem na tą stronę kursfoto.pl i prześledziłem ich oferty. W Katowicach od 15 września organizują 3 miesięczny kurs. Z opisu wygląda ciekawie, trochę też kosztuję. Muszę to przemyślec. Pozdro :c56 :c20 Proszę o zamknięcie tematu