anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Minolta do a300

7033-----
Początkujący

Minolta do a300

Zastanawiam się właśnie nad kupnem jakiejś jasnej portretówki i jakiegoś dobrego obiektywu szerokokątnego.W oko wpadły mi dwa szkła Minolta 50mm f 1.7 i Minolta 28mm f 2.8 - Jakie macie o nich opinie? warte są kupna?
A może macie jakieś inne propozycje jakichś fajnych i jasnych portretówek i szerokokątnych szkieł(tak to 800pln)??
Proszę o odpowiedzi i z góry thx ;]

6 ODPOW. 6
grzechoslaw
Początkujący

Minolta 50/1.7 to bardzo dobre szkło (minoltowskie kolory, itd.), ale lepiej moim zdaniem kupić Sony 50/1.8, który ma lepszą jakość optyczną, i to od pełnej dziury (ostrzejszy i bardziej kontrastowy, ma też dużo lepsze powłoki antyodbiciowe).
Co do samego portretu - zależy też, jaki rodzaj portretu będziesz robił, bo przy bliższych kadrach (sama twarz) 50 mm będzie lekko zniekształcało perspektywę. Do bliższych portretów dużo lepiej (wg mnie, choć sam bardzo lubię 50 mm) nadaje się ogniskowa 85 mm (np. Sony 85/2.8). Choć, ja z braku tego obiektywu używam Minoltę 70-210/4 od 100 mm w górę i na otwartej w pełni przysłonie i też jest bardzo dobrze :).

Co do szerokiego kąta, z tego co czytałem stałka 28/2.8 jest optycznie mocno taka sobie, raczej nie powala, ale po prostu warto poszukać zdjęć przykładowych i ocenić je według siebie. :)

EDIT: chyba nie ten dział na takie pytania.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Nie znam się na portretach,lecz znajomy fotograf robi je tylko w przedziale ogniskowych 80-180.
W przypadku 50mm nawet po zastosowaniu przelicznika APS to nie będzie to samo spiętrzenie perspektywy co przy ogniskowej 75mm.

Co do szerokiego konta,to 28mm raczej trudno nazwać szerokim kontem,zwłaszcza przy APS.
Obecnie chodzi mi po głowie Samyang 14mm.
Choć przyznam że podchodzę do niego jak pies do jeża.W przypadku takiej ogniskowej brak AF niema żadnego znaczenia.W testach jakość i ostrość stoi na bardzo wysokim poziomie (!),może ktoś z użytkowników forum ma,to może podzieli się wrażeniami.
Pozdrawiam.
Troll.
;)

grzechoslaw
Początkujący

APS-C nie spiętrza perspektywy, ucina tylko boki kadru. Perspektywa (przerysowanie, naturalnie, albo skupianie na tele) pozostaje bez zmian.

Jeden z użytkowników Samyanga 14, z którym rozmawiałem na zimowym krakowskim plenerze bardzo sobie ten obiektyw chwalił pod względem ostrości i kolorków. Ale jeśli chcesz się zmieścić ze wszystkim w 800 zł, to będziesz musiał zastosować inną kombinację, np. Minolta 70-210/4 + Sony 18-55, albo Sony 85/2.8 + 18-55 (wyjdzie ok. 1000 zł, ale moim zdaniem warto wziąć tą 85-tkę).

7033-----
Początkujący

Źle się wyraziłem - za każdy z tych obiektywów jestem w stanie zapłacić po 800zl max czyli razem 1600 zł ;P.
Teraz posiadam szkła Sigma 18-200 F 3.5-6.3 i sonoskiego kita 18-70 F 3.5-5.6.
Sigma świetnie się sprawdza w roli uniwersalnego szkła ale jednak potrzebuje jeszcz jakiegoś szkła które dobrze by robiło fotki przy słabym oświetleniu no i takiego który dobrze by się sprawdzał np. przy zdjęciach na ślubie i weselu.
A szerokokątny obiektyw przydałby mi się w szczególności do robienia panoram które często robię i ogólnie krajobrazów.

Jestem zaawansowanym amatorem fotografii ale jeszcze w dziedzinie szkieł nie znam za dobrze wiec proszę o rady.

profile.country.pl_PL.title
3906-----
Poszukiwacz

photomusic napisał(a):

Nie znam się na portretach,lecz znajomy fotograf robi je tylko w przedziale ogniskowych 80-180.
W przypadku 50mm nawet po zastosowaniu przelicznika APS to nie będzie to samo spiętrzenie perspektywy co przy ogniskowej 75mm.

Co do szerokiego konta,to 28mm raczej trudno nazwać szerokim kontem,zwłaszcza przy APS.
Obecnie chodzi mi po głowie Samyang 14mm.
Choć przyznam że podchodzę do niego jak pies do jeża.W przypadku takiej ogniskowej brak AF niema żadnego znaczenia.W testach jakość i ostrość stoi na bardzo wysokim poziomie (!),może ktoś z użytkowników forum ma,to może podzieli się wrażeniami.
Pozdrawiam.
Troll.
;)

Przepraszam, że wypowiadam się nie na temat. Proszę, starajcie się pisać bezbłędnie. Podczas czytania niektórych postów, ciężko jest zrozumieć, co "artysta miał na myśli", tyle jest w nich błędów.
Photomusic, nie odbieraj tego, jako personalnego ataku na siebie.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Przepraszam.
Oczywiście masz rację.
Niestety,częściej mam do czynienia z kontem niż z kątem,lecz staram się aby proporcje się odwróciły.Oczywiście w niczym nie usprawiedliwia to mojej głupoty.
Dziękuję ;)