anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw portretowy Samyang

Gucio50
Początkujący

Obiektyw portretowy Samyang

Obiektyw Samyang 85mm f/1.4 ED MC
Obiektyw nie jest drogi, około 1200zł na Allegro, ma dobre opinie, zdecydowanie lepsze od Helios'a, który z ogniskowa około 50mm w zależnosci od modelu, średnio nadaje się jako portretowy.

Rozumiem że focus jest ręczny, co w atelier nie jest specjalnie niewygodne.

Ale jak wyglada sprawa przysłony, czy A77 będzie nią sterować, czy tez trzeba samemu ja ustawiać?
Jak? Światłomierz? :c37
Na podstawie czego? :c22 :c22 :c22

Czy korpus A77 będzie potwierdzał ostrość?

Z rok temu dostałem w prezencje SAL50 1.8 (jest dla mnie mało przydatny), mam chętnego na wymianę za Samyanga, czy warto?

15 ODPOW. 15
Gucio50
Początkujący

50tke wystawiłem na Allegro, 85tke zamówiłem w Sony Centre, będzie jutro. :c20

Dzięki wszystkim za pomoc i Tobie sadam

Gucio50
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

50tke wystawiłem na Allegro, 85tke zamówiłem w Sony Centre, będzie jutro

Już jest.
Ale przybył mi dylemat.

Czy warto sie teraz pozbywać SAL 50mm 1.8.

Oba te obiektywy są inne. Do czego innego też są przeznaczone.

Wg mnie moja dotychczasowa 50-tka NIE JEST DO PORTRETÓW, do tego jest 85.

Natomiast stara 50tka wraz z filtrem Difuzzor, zmiękczajacym idealnie nadaje sie do fotografowania kobiet w parku, w domu lub na wycieczce. Ukrywa wszelkie niedociagniecia a przedewszystkim zmarszczki.
Na Allegro dostanę pewnie z 380zł, w najlepszum wypadku coś w okolicy 400-42a, czy warto? :c22 :c22 :c22

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Czy warto musisz sobie sam odpowiedzieć, jak często jej używasz, czy lubisz się z tą ogniskową. Ja osobiście nie korzystam zbyt często z 50 mm tak więc dla mnie wybór byłby oczywisty. Choć myślę że jak możesz sobie pozwolić na oba szkła to czemu nie, sprzedać 50 będziesz mógł zawsze ;)

TMiN-----
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Czy korpus A77 będzie potwierdzał ostrość? :c37
ma googlach znalazłem że Nikon D300s potwierdza ostrosc, co z A77

Drogi kolego, Nikon potwierdzi ci ostrość nawet jak zamiast obiektywu przyłożysz denko od butelki, ponieważ tą funkcję realizuje samo body.

Co do obiektywu to dobrze zrobiłeś nie kupując szajsunga. To dobry obiektyw ale dla cierpliwych i fotografujących martwą naturę.... miałem po miesiącu sprzedałem :cry: i pewnie kupię 85/1.8 z AF - "by żyło się lepiej" :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

TMiN napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Czy korpus A77 będzie potwierdzał ostrość? :c37
ma googlach znalazłem że Nikon D300s potwierdza ostrosc, co z A77

Drogi kolego, Nikon potwierdzi ci ostrość nawet jak zamiast obiektywu przyłożysz denko od butelki, ponieważ tą funkcję realizuje samo body.

To jest fajne, ale przy tak małej GO tak kropeczka w wizjerku to i tak trochę mało. Nie ma jak AF. Ciekawe kiedy Ciamciang zaprojektuje coś z AFem.....
A swoją drogą to w a77 ostrzenie manualne jest prostsze ze względu na peaking oraz możliwość przybliżania sobie kadru (lupka x7 lub x14 czy x15 - nie pamiętam dokładnie) w wizjerze :smileythumbsup:

Początkujący

wiadomo do sportu nie da rady , ale przy portrecie to miła funkcja.... i faktycznie skupienie się na tej kropce też nie należy do prostych :D