Podziel się wrażeniami!
Pytanie jak w temacie - może ktoś pomóc przed pierwszym wykonaniem odbitek cyfrowych?
1. Gdzie najlepiej z możliwością zamówienia ON-LINE?
2. Jaki papier stosować - mat, błysk, perła?
3. Czy robiąc lusrzanką 12MB PIX do np. formatu 10x15 cm skalować je przed wysłaniem do formatu?
Pewnie dla większości osób na forum pytanie banalne, ale to moje pierwsze odbitki i będę wdzięczny za pomoc.
Witam,
1. Najlepiej popytać znajomych w okolicy, którzy korzystają z fotolabów i wypróbować
2. Papier wg uznania...ja drukuję wyłącznie na błyszczącym papierze Epsona
3. Nic nie trzeba skalować
Dzięki za odp, ale chodzi mi o laby ONLINE - w okolicy nie mam nic profesjonalnego
Myślę ze jest tutaj dużo profesjonalistów bazując na własnych doświadczeniach podzielą się informacją gdzie warto, a gdzie nie?
Z tym skalowanie pytałem, gdyż myślałem że jeżeli wyślę, np bez skalowania to podczas druku do formatu np 10x15 zdjęcie będzie nie ostre
Kiedy stosować papier Perłowy/metaliczny ?
Czy np. empikfoto lub fotojoker - to miejsca gdzie można zrobić profesjonalne odbitki (identyczna jakość?)? Widziałem odbitki z PHOTO-Print i szczerze nie chciałbym otrzymać czegoś podobnego jak z tej firmy (nie o taką jakoś mi chodzi ).
tad29 napisał(a):
Dzięki za odp, ale chodzi mi o laby ONLINE - w okolicy nie mam nic profesjonalnego
tad29 napisał(a):
Z tym skalowanie pytałem, gdyż myślałem że jeżeli wyślę, np bez skalowania to podczas druku do formatu np 10x15 zdjęcie będzie nie ostre
tad29 napisał(a):
Nie wiem, czy mi się uda odpowiedzieć na Twoje pytania bo nie jestem profesjonalistą i na dodatek nie korzystam z labu online.
Przygotowanie pliku - powinieneś mieć skalibrowany tor obróbki. Co to znaczy? To znaczy, że aby uzyskać najwyższą wierność temu, w jaki sposób Ty obrabiasz swoje fotografie, jak Ty je widzisz na swoim monitorze powinieneś mieć skalibrowany monitor. Skalibrowany monitor pozwoli na to aby zdjęcie na Twoim monitorze wyglądało tak samo i na innym monitorze poprawnie skalibrowanym. A więc to już połowa sukcesu. Teraz powinieneś postarać się o profil ICC maszyny, na której będzie wykonywana odbitka (lub profil drukarki, na którym wydrukujesz swoje zdjęcia) i dołączyć go do zdjęcia przed wysyłką (nie przejmuj się, jeżeli zdjęcie z dołączonym profilem labu będzie wyglądać źle na Twoim monitorze, ten profil powinien ustalić Twój obrazek do labu i papieru stosowanego w nim a nie dla monitora, zdjęcia oglądane na monitorze powinny mieć dołączony plik kalibracyjny Twojego monitora). Jeżeli oprofilowanie toru (monitor, obróbka, lab, wydruk/odbitka) zostało wykonane w sposób prawidłowy to odbitka powinna wyglądać tak jak Ty ją obrobiłeś czyli tak jak widziałeś na monitorze.
Jest jeszcze drugi sposób uzyskiwania zbliżonego efektu na odbitce i na monitorze ale, niestety, wiąże się to z pewnymi niedogodnościami. Trzeba skorygować ustawienia monitora do labu. W tym celu należy wysłać do labu ze dwa, trzy pliki ze zdjęciami zawierające jak najwięcej informacji o kolorach, o szarościach, o zakresie tonalnym i porównując plik na monitorze i ustawioną obok odbitkę ustawiamy monitor tak aby był jak najbardziej zbliżony do danej odbitki. Ma to tą wadę, że monitor jest ustawiony tylko dla tego labu, dla tego papieru i tak naprawdę jeżeli coś się zmieni to potrzeba znowu ustawić monitor. Na innych monitorach Twoje zdjęcia mogą wyglądać kiepsko, niepoprawnie, nie tak, jak obrobiłeś. Więc tak naprawdę jedyną słuszną metodą jest oprofilowanie swojego monitora i obrabianie zdjęć w torze sprofilowanym a potem dołączenie profilu labu do wysyłanego zdjęcia.
Wybór papieru to Twoja indywidualna sprawa. Mi bardziej odpowiadają zdjęcia na papierze matowym natomiast wiem, że wielu osobom lepsze wydają się na błyszczącym. Dlatego, gdy robię odbitki dla znajomych często zamawiam na błyszczącym. Musisz sam się przekonać, który rodzaj papieru Tobie będzie bardziej odpowiadać.
Przed wysłaniem pliku możesz przeskalować i delikatnie podostrzyć. Ale ja osobiście nie zauważyłem degradacji obrazu przy skalowaniu przez automat labu. Na pewno powinieneś dopytać się o wymiary (w cm) odbitek i tak przygotowywać plik (kadrować) aby proporcje boków dokładnie się zgadzały z proporcjami odbitki. Musisz być przygotowany na to, że lab i tak obetnie Ci po ok. 1 mm z każdego boku.
No to chyba tyle. Fotojoker (nie wiem jak empik) wysyła prace (pliki, negatywy, slajdy) do największego labu przemysłowego w Polsce - CEWE Color. Kiedyś zrobiłem u nich kilka odbitek w dużym formacie, nie pobierałem profilu ICC (nie wiem czy udostępniają) i odbitki były troszkę za chłodne (z lekką tonacją w stronę niebieskiego). Najczęściej korzystam z labu sieciowego (Profilab Express) w pobliżu miejsca zamieszkania. Tutaj masz stronkę, na której znajduje się opis dotyczący profili dla labu.
Dzięki za odpowiedzi - już coś lepiej...
Teraz trochę z innej beczki : jak ustawiacie aparat tzn. tak jak fabrycznie ma czyli sRGB czy zmieniać na Adobe RGB - ma to jakieś znaczenie - widać różnice?
Jak masz monitor na którym różnicę zobaczysz to warto.
Ale taki monitor to nie jest zwykły panel...
A jak robisz w RAW to w ogóle się nie musisz przejmować strefą twórczą