anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problemy z filtrem szarym

szafran
Początkujący

Problemy z filtrem szarym

dostalem wlasnie takie cos http://www.photo4b.pl/index.php?p583,fi ... mk-ii-77mm
po założeniu go na sigme 10-20 wyszło takie coś

http://img408.imageshack.us/f/dsc06421m.jpg/

co jest nie tak :c6 w początkowej fazie filtr przyciemnia ok ale ostatnie 2 dzialki robia sie nierównomierne zaciemnienia ,na obiektywie 135 mm tego nie widac ale filtr potrzebny mi jest do szerokiego kąta :c13

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj.
Nie znam tego wynalazku, ale wygląda na to, że zasada działania tego filtra "szarego" polega na wygaszaniu stopniowym światła spolaryzowanego. Próbowałeś zastosować go w pomieszczeniu? Czy jest ten sam efekt? W pochmurny dzień?
Używając zwykłego filtra PL na szerokim kącie, uzyskujemy bardzo nierównomierne przyciemnienie nieba z uwagi na różne kąty padania światła i polaryzację jego promieni. Myślę, że "winy" należy się doszukiwać w zasadzie działania tego filtra. Gdy zastosujesz "zwykły" filtr szary, nie będzie tego efektu.
Ale, jak rzekłem, są to moje domysły - nie miałem nigdy do czynienia z takim filtrem.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Wydaje mi się, że problemem może być polaryzacja "wbudowana"w ten filtr. Czy to zdjęcie przez szybę?
Wrzuć dwa zdjęcia na wprost a nie pod kątem, na zewnątrz. Jedno "z" a drugie "bez" tego samego motywu.

szafran
Początkujący

zdjecie nie jest przez szybe , dlugi czas i z reki , chodzilo mi tylko o pokazanie co sie dzieje , kąt padania swiatla nic tu nie zmienia , robilem potem próby na bialym monitorze i jest to samo , przyczyna jest chyba w szerokim kącie obiektywu i sposobu dzialania filtra tak jak opisaliscie , niestety do tele taki filtr jest mi komplenie niepotrzebny , postanowilem go zwrocic i przestrzegam innych przed jego zakupem przynajmniej do szerokiego kata , szkoda ze go dzisiaj odesle bo jezeli bede na spotkaniu to inni mogli by go tez przetestowac ,>)

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Używam zwykłego polara CPL również na tele i są efekty pozytywne na widoczkach słoneczno-śnieżnych. Ten kadr który zrobiłeś jest jakiś rozmydlony częściowo. Dlatego pytałem.

szafran
Początkujący

dodam ze filtr ten kupowałem na allegro a podany link miał dokładnie opisać ten filtr , otrzymałem również wyjasnienie o jego zastosowaniu od Pana Grzegorza

Panie Romanie,

Pisze Pan w jednym z wątków: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?p=1016988
"ustawilem w zaznaczonym zakresie , na poczatku jest ok ale pod koniec okolo 2 kresek pojawia sie nierówne zaciemnienie , mam drugie szklo ale 135 i spodziewam sie ze bedzie ok , zgadza sie ,>0 Ale filrt potrzebuję do 10.20 ,>)"

Zachowanie filtra jest jak najbardziej prawidłowe:
1. dla obiektywów szerokokątnych filtr daje maksymalne przyciemnienie w ustawieniu około dwie działki przed końcem skali (przed Max).
2. dla obiektywów o dłuższych ogniskowych (typu telezoom) filtr może być używany aż do końca skali (do Max włącznie) dając jeszcze większe przyciemnienie.

Obydwa powyższe przypadki są opisane przez producenta w instrukcji.

Chciałbym jednocześnie zwrócić uwagę, że nie jest korzystne dla dobrego imienia firmy, aby filtr z oferty naszego sklepu internetowego był przedmiotem opisu problemów na fotograficznych forach dyskusyjnych: www.klubkm.pl oraz www.forum.sony.pl. Zwłaszcza w sytuacji, gdy czytelnicy są wprowadzani w błąd jakoby filtr pochodził z naszego sklepu (o czym świadczy link do produktu), gdy tymczasem został zakupiony u innego sprzedawcy.

Jeśli szuka Pan ciemnego filtra szarego o stałej gęstości do obiektywu szerokokątnego 10-20mm to proszę zapoznać się z poniższym zestawieniem:
http://www.photo4b.pl/index.php?i3,filtry-szare

Praktycznie wszystkie filtry NDx400, NDx500, NDx1000 na średnicę 77mm są dostępne "od ręki". Wśród filtrów na szczególną uwagę zasługują: Heliopan NDx1000 (grubość oprawy: 4mm) oraz LCW NDx500 (grubość oprawy: 3,4mm + korzystna cena). Z dostępnej wiedzy Hoya NDx400 oraz B+W NDx1000 przy 10mm również powinny się sprawdzić.

Pozdrawiam,
Grzegorz Bryła / Photo4B
tel. (034) 343-85-20 lub 606-439-396
fax. (034) 343-57-22
Sklep Internetowy: www.photo4b.pl

dziękuje za odpowiedz .