anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

co sadzicie o lampie SUMPAK PF 30X

kasia25-----
Początkujący

co sadzicie o lampie SUMPAK PF 30X

co sadzicie o tej lampie do alfy?
http://www.fotookazja.pl/produkt/1819/l ... pf30x.html

10 ODPOW. 10
krzyho4
Początkujący

Jesli wspolpracuje z lustrzankami !!! bo to jest wazne , i to wszystko zalezy do czego ja chcesz uzywac , jesli tylko troszke mocniejsze doswietlenie , lub wyeliminowac cien ktory czasem pojawia sie na zdieciach , to moim zdaniem wystarczy , ale jeli planujesz cos wiecej (zabawa w mini studio ,czy inne ), to lepiej kupic jakas minolta , lub sonowskiego hvl ,ja tez tak myslalem ze moja mi wystarczy (patrz stopka ) ale teraz widze jej braki, przedewszystkim brak wejscia na kabelek synchro

kasia25-----
Początkujący

wlasnie glownie do zdiec macro i likwidowania cieni.

krzyho4
Początkujący

pierwsze sprawdz czy wspolpracuje z alfa , bo nie wszystkie to potrafia . A ja dopiero zaczynam taka zabawe wiec duzo nie potrafie powiedziec , ale przedewszystkim musisz miec w lampie ustawienia manualne, by wyzwolic naprzykad fotocele z inna lampa , bo alfetki 100-350 nie maja takiej mozliwosci w lampie wbudowanej, chyba ze bedziesz miec fotocele rozrozniajaca przedblyski , a to jest juz duzo drozsze , pozatym chyba do macro potrzebny byl by jakas sila regulacji lampy , ale niech moze wypowie sie ktos z wiekszym doswiadczeniem .

profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

Ten Sunpak to stosunkowo prosta i niewielka lampa, która pozwoli Ci pokombinować ze światłem (odchylana głowica) i jego rozproszeniem (bo ma większą moc niż wbudowana, można jakieś dyfuzory zmajstrować czy kupić) W tej generacji alf powinna się spisywać bezproblemowo, nie ma niestety gwarancji, że z nowszymi modelami też tak będzie. Brak bezprzewodowego sterowania dla mnie jest nie do przyjęcia (ale to musiałby być flesz Sony, Minolty, Metza czy Sigmy) natomiast jeśli Ci na tym nie zależy - można rozważyć jej zakup. Pod warunkiem że wybierzesz model dedykowany do Sony http://www.fotookazja.pl/produkt1845_la ... alpha.html

kasia25-----
Początkujący

kupilam ta lampe i jak na moje wymagania jest ok.Dzieki na pomoc :)

zorki-----
Początkujący

Niech Ci służy jak najlepiej :D

pizio-----
Początkujący

Mam pytanie odnośnie tej właśnie lampy. Czy nie ma problemu z wyzwalaniem bezprzewodowym?
Jeśli mógłby ktoś polecić lampe w podobnej cenie wyzwalaną bezprzewodowo to byłbym wdzięczny

zorki-----
Początkujący

Parę postów wyżej napisałem, że bezprzewodowego sterowania NIET. Jeśli Ci zależy na tym (a myślę że warto) kup HVL 42 lub Metza 48 AF-1; z nie produkowanych już, możesz się rozejrzeć za HVL 36 albo minoltowską 3600HSD. Tu z kolei brakuje obrotu głowicy na boki. W każdym przypadku budżet będzie większy niż ten który starczy na rzeczonego Sunpaka

profile.country.GB.title
maniekl
Nowicjusz

Kupiłem tą lampę i jestem zadowolony, fajnym rozwiązaniem jest możliwość szybkiej korekcji mocy błysku lampy. Szczególnie przydatne przy podniesionym palniku. Tak apropos czy ktoś spotkał się z plastikowym dyfuzorem do tej lampy ?, niestety ma tak nietypową głowicę, że trudno coś dobrać. Oczywiście chciałbym uniknąć zakupów dyfuzora za 120 zł :).