Podziel się wrażeniami!
prosze o rade , chcialbym kupic jakis obiektyw do a300 szerszy od mojego 18-50 76stopni mysle o sony 11-18 choc troszke ciemny ,jest tez stalka f/20 kat troszke mniejszy bo 94 chyba ze jest cos innego albo niebawem bedzie a nie wiem . potrzebny do krajobrazów ale i wnetrza tez .
hiperfokalna to będzie pojęcie, z którym musisz się koniecznie zaznajomić.
Dodatkowo używając tak szerokich kątów przyda Ci się wiedza n/t perspektywy oraz GO jaką rejestrują tego typu instrumenty optyczne.
Dzieki bardzo za porady.
Macie moze o tym jakis dobry artykul?
Zelmer napisał(a):
Dzieki bardzo za porady.
Macie moze o tym jakis dobry artykul?
Wiem Tadziu ze mozna poszukac w google, ale po prostu czasami ktos ma pod reka jakies dobre i wartosciowe artykuly, bo nie wszystko co sie w pisze w google wychodzi na dobre....
OK, ale temat należy do podstaw fotografii, więc
Ale myślę, że któryś z linków, które Ci podrzuciłem wyjaśnia sprawę?
Tak, jestem bardzo wdzieczny, drugi link wyjasnil wszystko ale za to pierwszy niesamowicie zamotal....
Dlatego wlasnie pisalem ze artykul artykulowi nie jest rowny.
Dziekuje za pomoc.
Chociaz dalej nie za bardzo rozumiem co to jest wartsc krazka rozproszenia.....
Zelmer, a 11-18 nie robi ci psikusów z ustawianiem ostrości jeśli obiekt jest mniej więcje 1-2m przed obiektywem? U mnie maskara jest w tym temacie. obiekt 1,5 metra przede mną i raz na ruski rok złapie dobrze, zwykle daje na 3m i mam ostre tło, a nie bohatera. O dziwo przy bliskim obiekcie nie ma problemy, daleki siłą rzeczy jest zawsze dobry.
wymieniłem obiektyw w sklepie na nowy, to samo. Zmieniłem puche z 330 na 500, to samo. Czy tylko ja mam tak wrednego pecha? Czy cierpi nas więcej?
Hmm, lordkain, dziwne to, co piszesz. Używałem SAL11-18 z różnymi puszkami i sprawiał się bez zarzutu.
Napisz, jakiego "obszaru AF" używasz? Szeroki, Lokalny, czy Punktowy? I w jaki sposób? Może tu leży przyczyna?
=======
Zelmer,
Zelmer napisał(a):
dalej nie za bardzo rozumiem co to jest wartsc krazka rozproszenia
Zelmer napisał(a):
po prostu czasami ktos ma pod reka jakies dobre i wartosciowe artykuly,
w sumie ostatnio najczęściej stosuję lokalny w różnych punktach (lewy prawy center najczęściej). Ale też z centralnym punktowym na pewno w a330 cały czas chodziłem (w a500 rzadziej się tym bawię.
A stosuję zwykle tradycyjnie, czyli ustawienie na punkt i pstryk (bez przenoszenia na zablokowanym AF, dlatego też używam lokalnego).
Też mnie dziwi ten AF, bo nawet jakikolwiek BF lub FF przy 11mm nie robiłby mi problemu, ale on normalnie mi często omija obiekt i wali tło wyraźnie. Nie mówię już jak mam ciemniejsze warunki albo coś jest w ruchu - typowej reportażówki nie jestem w stanie tym zrobić.
Może jest coś w moim sposobie używania AF, ale nie jestem też jakimś początkującym amatorem .... chociaż może mi się to tylko wydaje:)
A tryb AF masz jaki? AF-S czy AF-A?
No i trzeba sobie zdać sprawę, że czujnik AF jest nieco większy niż krateczka w wizjerze..
Ja miałem do niedawna 11-18 i właściwie żadnych probelmów nie miałem.