Podziel się wrażeniami!
Mam okazje kupić ten obiektyw za bardzo małe pieniądze, oglądałem już go jest w dobrym stanie. Ale jestem ciekaw opinii ludzi którzy się na tym znają możne ktoś go ma, miał i możne mi pomóc.Czy warto inwestować jakiekolwiek pieniądze w te szkło?
Lajam napisał(a):
franek4always napisał(a):
Jak wygląda więc sprawa z opisem ogniskowych na obiektywie, podawane są cyferki jak dla matrycy APS-C czy FF?
Zawsze dla małego obrazka czyli FF
Bo Sigma nie jest obiektywem systemowym i podszywa się pod systemowy. Aparat Sony nie zobaczą innych obiektywów jak Sony lub Minolta.
Co zresztą nie przeszkadza im działać
Identyfikacja pozwala na przykład na poprawę działania stabilizacji lub korektę AF w A900. obiektywy Sigmy nie są w systemie zatem muszą się "podszywać"
gnembon napisał(a):
Bo Sigma nie jest obiektywem systemowym i podszywa się pod systemowy. Aparat Sony nie zobaczą innych obiektywów jak Sony lub Minolta.
Co zresztą nie przeszkadza im działać
Identyfikacja pozwala na przykład na poprawę działania stabilizacji lub korektę AF w A900. obiektywy Sigmy nie są w systemie zatem muszą się "podszywać"
Hm, jeśli jest tak jak mówisz to dlaczego dla obiektywu Sigma 75-300 pokazuje: 75-300mm F4.5-5.6?
Lajam napisał(a):
Hm, jeśli jest tak jak mówisz to dlaczego dla obiektywu Sigma 75-300 pokazuje: 75-300mm F4.5-5.6?
Bo te obiektywy mają bardzo zbliżone ogniskowe i światło.
W przypadku Sigmy 17-70 to właśnie światło na końcu decyduje o tym, że program identyfikuje obiektyw jako 24-105