anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pomoc w wyborze.

profile.country.pl_PL.title
priviet
Początkujący

Pomoc w wyborze.

Witam. Mam Sony A300 z dwoma kitami i mam w planie dokupić sobie jakiś obiektyw. Najbardziej zależy mi na portretach i architekturze. Myślałem nad Sony SAL50F14 50 mm f/1,4 lub Sigma AF 50 mm f/2,8 EX DG Macro. Nie wiem, który z tych dwóch będzie lepszy. Znalazłem też Sigma AF 17-70 mm f/2,8-4,5 DC Macro; Sigma AF 24-60 mm f/2,8 EX DG, ale nie wiem czy nie lepiej zostać przy którymś z tych pierwszych wymienionych. Proszę o pomoc.

5 ODPOW. 5
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

portret i architektura to dwa całkiem różne zastosowania. Do architektury spoko jest Kit. Do portretu SAL50F14, MAF50/1.7 lub poczekać na 50/1.8 ;-)

Lars9-----
Początkujący

Przy dostępnych środkach finansowych brałbym sal-50f14 (tak też zrobiłem)-portret rewelacja.
Co do architektury... czasami 18mm to za mało
Ja chwale sobie 16-105mm
Niezły jest 16-80mm
11-18mm To tylko fanatycy...
Co do zamożności, jełśi chcesz 4 razy wiecej wydać na obiektyw niż na body...
ZEISS 16-35mm SSM

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Lars9 napisał(a):

11-18mm To tylko fanatycy...

Dlaczego fanatycy?
Po cropie wychodzi 16,5mm-27mm więc tak naprawdę te kąty widzenia odpowiadają choćby CZ 16-35 czy Minolcie 17-35 podpiętym do A900 :)

W aparatach z matrycą APS-C 16mm to niby jest szeroko, ale jak się założy Sigmę 10-20... to jednak dochodzimy do wniosku, że to jest to! :smileymrgreen:
Oczywiście moim zdaniem do architektury lepiej mieć np stałkę w okolicach 18mm-20mm bo znacznie lepiej kontrolowana jest tam dystorsja niż w przypadku zoomów, ale z drugiej strony czasem zniekształcenia pozwalają na nieszablonowe ujęcie. Cóż, wybór trudny.

A do portretu?

Może poza wymienioną 50-tką, zaproponuję flintę? :smileyarrow: Minolta 70-210/4

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

Lars9 napisał(a):

.... to podejmiesz właściwą decyzję, w końcu szkło od body jest o wiele ważniejsze ;-)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

gnembon napisał(a):

Lars9 napisał(a):

.... to podejmiesz właściwą decyzję, w końcu szkło od body jest o wiele ważniejsze ;-)

Amen :smileymrgreen: