- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Telekonwerter a jasność obiektywu
Ostatnio zainteresowałem się fotografowaniem zwierząt i ptaków. Noszę się z zamiarem kupna telekonwertera, chciałbym kupić x2 ale nie wiem czy nie spowoduje to zbytniego "przyciemnienia" obiektywu. Wiecie może jaki wpływ na jasność obiektywu ma telekonwerter x1,4, a jaki x2? Na co jeszcze ma wpływ (negatywny) telekonwerter?
Jaki polecacie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj,
Napisz do jakiego obiektywu chcesz kupić telekonwerter. To po pierwsze.
Bo jeśli to nie jest jasny obiektyw może być problem z AF.
Telekonwerter x2 zwiększa w dwukrotnie ogniskową obiektywu, zmniejszając jednocześnie 4 razy jasność (co odpowiada zwiększeniu liczby przesłony 2 razy).
Ale napisz do czego chcesz to podpiąć to wyjdzie dalej czy jest sens zakupu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na razie jest to poczciwa SIGMA70-300. Oglądam się za czymś innym do 500mm, ale o jaśniejszym mogę zapomnieć ze względów finansowych. Mam jeszcze pytanie. Przy zastosowaniu telekowertera rośnie ogniskowa, ale spada GO ( przy tej samej przysłonie)?
Chyba się zdecyduję telekonwerter x2, bo przysłona 8 jast jak dla mnie do zaakceptowania. Ciągle zbieram na SIGME150-500. Miałem pożyczony ten obiektyw i jak dla mnie jest super. podczas prób przełączyłem na powiększenie x2 i to było to! Pisałem, że przyłona 8 jest dla mnie do zaakceptowania, bo telekonwertera nie będę używał non stop. Lubię zdjęcia robione w "dobrym" świetle (słońce), w pochmurne dni 500mm starczy, statyw też mam solidny, powinno być dorze! Ostatnie pytanie, jaki polecacie telekonwerter?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Powiem tak nie polecam takiego rozwiązania
ta Sigma przy 300mm nie jest demonem ostrości a telekonwertery szczególnie te 2x pogarszają jakość
Dodatkowo jasność szkiełka spadnie do f8 nie tylko podczas robienia zdjęcia ale także to co widzisz w wizjerze będzie odpowiednio ciemniejsze no i o autofokusie możesz zapomnieć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zapomnij o Sigmie 70-300 z TCx2
TC x2 spowoduje, że największa przysłona to będzie f/11 ! F/8 to uzyskasz przy TC x1,4.
A więc - ciemność i brak AF.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Brak AF to nie problem, ale f11 a nie f8, to już problem, zwłaszcza, że migawka musi być odpowiednio krótka. Dziękuję Wam za rady.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dlatego TC stosuje się z reguły do jasnych szkieł. Gdy użyjesz np. 300/2,8 z TCx2, uzyskasz w efekcie 600/5,6, a więc wszystko ok. Np. 500/4 z TCx2 bezie 1000/8 i to jeszcze jest do przyjęcia. Ale jak na wejściu masz światło 1:5,6 to robi się ciemność: z TCx2 f/11, a z TCx1,4 f/8.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No i najważniejsza sprawa - nie ciemność i brak AF - jakość obiektywach budżetowych, jakim jest wymieniona Sigma 70-300, po podpięciu TC spada drastycznie! Przymykanie przysłony nie pomaga właściwie w ogóle. Obraz to uosobienie mydła
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki Wam! Teraz wiem to co chciałem wiedzieć i TC opuszczam sobie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tym bardziej, że już nie ma co przymykać - czasy wymagane są ultrakrótkie (rzędu 1/1000s lub mniej).Lajam napisał(a):
Sigma 70-300, po podpięciu TC spada drastycznie! Przymykanie przysłony nie pomaga właściwie w ogóle
Ciekawe, jak z TC zachowałyby się 70-300G i 70-400G... Ta sama ciemność, ale może jakość byłaby do przyjęcia chociaż? W sumie 800mm, nawet z f/11 może w pewnych sytuacjach być interesujące
fotoamator
- « Poprzedni
- Następny »