anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zdalne odpalanie-kilka lamp

pizio-----
Początkujący

Zdalne odpalanie-kilka lamp

Witam! Na początku chcę podkreślić że lampy będą do zastosowań czysto amatorskich.
Chciałbym zakupić 1-2 lampy takie, by móc je wyzwalać bezprzewodowo.
Jak wiemy lampy sytemowe są bardzo drogie (przynajmiej jak dla amatora-studenta) i myślę nad innym rozwiązaniem.
Chciałbym kupić taką przejściówkę: https://ssl.allegro.pl/item612068868_go ... _pc_m.html
I do tego nadajnik radiowy z odbiornikami: https://ssl.allegro.pl/item614378243_ra ... rniki.html
Wtedy praktycznie każdą lampe można wyzwolić bezprzewodowo i przy kupnie kilku cena na pewno byłaby niższa niż kupując lampy systemowe do sony.
Wiem, że to będzie działać tylko w manualu i liczę się z tym.
Co myślicie o tym rozwiązaniu?

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

zestaw dobry
kupuj i do dzieła ;)

profile.country.pl_PL.title
piskrob
Nowicjusz

I jak zakupiłeś ten zestaw ??
Testowałeś ?
Możesz coś więcej napisać co to za zestaw bo linki które zacytowałeś w wiadomości głównej już wygasły !!
Proszę o jakieś informacje.

witmann
Początkujący

Sam korzystam z takiego rozwiązania - kostka synchro + wyzwalacz radiowy Phottix z allegro. Wyzwalam w ten sposób starego Canona 430EX. W warunkach domowych dodatkowo Canon może mi wyzwolić lampę studyjną z fotocelą, więc mam wtedy dwa źródła światła. Docelowo chcę sobie skompletować zestaw małych flashy, ale na razie uczę się korzystać z jednego.
Bardzo fajnie to działa. Ostatnio robiłem sesję z wykorzystaniem tych narzędzi i jestem bardzo zadowolony z efektów.

pizio-----
Początkujący

No ja już mam 2 lampy do tego podłączone i serio bardzo dobrze się to sprawdza. można kupić właśnie jakąś starszą lampę, która ma możliwość regulacji siły błysku i jak się to opanuje to jest bajka. A warto dodać że cały zestaw z 2 kosztował mniej niż jedna używka w systemie która ma możliwość bezprzewodowego wyzwalania :thumbsup:

oldguest
Początkujący

Ja mam taki zestaw tylko, że niefortunnie wybrałem lampy TUMAX 386AFZ. Sama lampa jest OK. Ma wszytko co trzeba i dobrą cenę. Ale jest jeden myk. Ma tryb oszczędzania, czyli wyłącza się po 2 minutach gdy nie robimy zdjęć. Dokładniej przechodzi w tryb uśpienia. Nie ma problemu gdy lampa jest na aparacie. Ale rozstawione gdzieś na odległościach - to już problem. Wyzwalanie za pomocą radiowego wyzwalacza nie wzbudza lampy. Problem rozwiązałem za pomocą lutownicy i znajomości elektroniki.

witmann
Początkujący

Mam podobny problem ze swoim Canonem 430EX. Jest to dosyć denerwujące.

pizio - lampy systemowe mają tę przewagę, że siłę błysku można regulować z poziomu body, ale mimo wszystko przy amatorskim pstrykaniu kwestie finansowe to podstawa :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wit sprawdź w instrukcji.
Jest pewna kombinacja wciskania przycisków po której w lampach canona wyłącza się "przechodzenie w stan uśpienia" ;)

Początkujący

Eh, i jak zwykle mi się pomieszały oznaczenia - mam 430EZ a nie X. Niemniej jednak przejrzałem instrukcję i nic na ten temat w niej nie znalazłem :)

averne
Początkujący

Ja również zakupiłem zestaw Phottixa PT-04. Próbowałem go "ożenić" z lampą systemową - HVL-36AM za pomocą kostki/przejściówki na ISO. Niestety nie idzie tego w ten sposób wyzwolić radiem. W związku z tym, leci już do mnie prosto z Chin lampa YN-460 z pełnym manualem za całe 150 zeta! Jak będzie dobra, kupię drugą. Pozostaje jeszcze kwestia statywów+bracketów+parasolek :) Bo taki zestaw kosztuje drugie tyle co lampa :)

A tutaj coś więcej na temat strobowania:
http://www.studiowplecaku.pl/wp-content ... -%20pl.pdf