Podziel się wrażeniami!
Witam.
Mam pytanie jak zrobić zdjęcie np. jednej osoby aby była jednocześnie w kilku miejscach (np. w parku na ławce, pod drzewem, na alejce, na trawie itp.) Czyli Ona/On zklonowani.
Z góry dziękuję.
jest kilka możliwości. Jeśli w dzień to tzw wielokrotna ekspozycja , czyli aparat na dobrym sztywnym statywie, aparat całkowicie w manualu(i bez AF) i wykonanie kilku klatek gdzie osoba będzie się przemieszczać. Potem złożenie tego w kompie do kupy. Inna możliwość to w nocy. I podobnie, aparat na statywie , w manualu(i bez AF), najdłuższy czas naświetlania i stara lampa którą da się wyzwolić ręcznie, albo stroboskop z regulacją impulsów za 50 zeta na allegro. I tu już nie musisz kombinować w kompie bo masz na jednej klatce kilka ujęć.
robiąc tym drugim sposobem postacie będą przezroczyste ... już to próbowałem i niebardzo wiem po co ze stroboskopami kombinować (chyba, że jako naświetlenie, ale czemu stroboskop?). ten pierwszy sposób jest najlepszy. identyczne tło, zmienia się jedynie postać na tle. tak zrobić pare fot, a potem na kompie to poskładać, bawiąc sie warstwami (tu trzeba też mieć samo tło), lub po prostu wycinać.
Stroboskop dlatego ze nie musisz ręcznie lampy odpalać.
Fotografia z wykorzystaniem stroboskopu jest stosowana od ponad 50 lat, a do dyskotek strobo trafił całkiem niedawno.
Zapomniałem dodać że przy nocnych jak najbardziej ważne jest tło właśnie po to by wyzbyć się przezroczystości postaci i najlepiej jeśli była by to pusta łąka. Oczywiście ważna jest też moc lampy i sposób oświetlenia delikwenta
Jak masz zewnętrzną lampę, to daj jakiś długi czas (ze 30s), małą przysłonę, coby nie przypalić i po odpaleniu migawki model sobie po klatce chodzi, a ty raz na jakiś czas odpalasz lampę ręcznie przyciskiem TEST. Powinno to zamrozić daną osobę w tym miejscu w którym aktualnie jest.
dawno tu nikt nie zagladal
O! Kolega medalista!
A w jakiej dyscyplinie, jeśli wolno spytać?
Tadeusz napisał(a):
O! Kolega medalista!
Arturro10 napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
O! Kolega medalista!
a kolega w siatkóweczkę pogrywa Panie Tadziu mam nawet sporo zdjęć zrobionych przezemnie na wielu turniejach, może zamieszczę jakieś ciekawsze u siebie w galerii
tutaj jest kilka zdjęć z byłych turnieji: viewtopic.php?f=42&t=2273 , a świeże będą dopiero jak się sezon rozpocznie