anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

3d na serii EX

Woytas_PL
Początkujący

3d na serii EX

Czy macie Państwo jakieś doświadczenia w tej materii , ja testowałem na demie z wielorybem
55NX810 i 55EX720 i mnie lekko załamało ... zacząłem czytać testy w tej materii , na polskich forach niewiele , test na niebieskim forum też delikatnie co do ewentualnych przesłuchów

ale trafiłem na wątek na avsforum i tam zagraniczni użytkownicy w ilości kilkudziesięciu wprost pisza , że o ile obraz 2D jest bardzo dobry to do 3D ten TV zwyczajnie się nie nadaje z uwagi na ogromne przesłuchy , nawet jeden z użytkowników wkleja odpowiedź z SONY , że znają problem ....

Czy kolejne aktualizacje oprogramowania zmieniły coś w tym zakresie czy jednak udawane 200hz zabija sprawę 3D w tym modelu i m.in z tego powodu przynajmniej ja widzę bardzo dużą różnice w stosunku do 810NX niestety na minus

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Nie kombinuj. Na razi ematerialów 3D tyle co kot napłakał a technologia bezokularowego 3D powolis ię rozpędza. Za 2-3 lata będziesz miał dojrzałe handlowe modele niewymagające dziadowskich bryli na nosie.
Dla mnie 3D w obecnej postaci - nie istnieje

profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

Czy kolejne aktualizacje oprogramowania zmieniły coś w tym zakresie czy jednak udawane 200hz zabija sprawę 3D w tym modelu i m.in z tego powodu przynajmniej ja widzę bardzo dużą różnice w stosunku do 810NX niestety na minus

Wydaje mi się, że zmiany programowe mogą tylko w pewnym stopniu coś poprawić. Więcej zależy od matrycy. Aktualizacje oczywiście są wskazane ale nie oczekiwał bym po nich cudów. 3D w Twoim TV traktował bym jako wartość dodaną a nie wyznacznik poziomu telewizora. Jak tylko 3D będzie lepiej dopracowane pojawi się pewnie i więcej materiałów więc będziesz mógł z czystym sumieniem zmienić TV na coś nowszego. Póki co osobiście został bym przy świetnym 2D.

Pozdrawiam
cogito

katarzynka-----
Początkujący

Na 3dmaniaku jest test KDL-EX720. Pozwolę sobie zacytować fragment odnośnie trybu 3D: "Jeśli chodzi o jakość obrazu, nie zauważyłem tu żadnych uchybień. Podobne odwzorowanie kolorów i głębia czerni, co w trybie 2D. Żadnych zauważalnych artefaktów, nawet przy dynamicznych scenach. Kąty widzenia są bardzo szerokie i mamy możliwość ewentualnej korekty z poziomu menu." Z tego co wyczytałam to większe zastrzeżenia padają pod adresem ciasnych oprawek okularów.
Link do artykułu: http://www.3dmaniak.pl/5885/sony-bravia-kdl-46ex720-test/section/5/#4b

sieka90
Początkujący

Może nie tyle matrycy, co układu sterującego okularami, może dlatego jest efekt przenikania 3D, ponieważ okulary mogą za wolno reagować, bądź za wolno leci sygnał, nie wiem jak to jest z podczerwienią (bo chyba ten rodzaj sygnału jest wykorzystywany podczas kontaktowania się TV z okularami), czy jest to szybki rodzaj przepływu sygnału.

Woytas_PL
Początkujący

hmm

i komentarz poniżej artykułu

"28 wrz 2011

Jeśli ktoś zechce kupić ten telewizor ze względu na obraz 3D – to niech sobie odpuści !!!!! Obraz tragiczny !!!! “Ghosting” jest tak duży że odechciewa się oglądać się jakikolwiek film w 3D. Wezwałem nawet serwis,bo myślałem, że to usterka telewizora. Okazało się, że te modele tak mają (przywieziono do mnie nawet drugi model tej serii i efekt był taki sam) Zdziwiony jestem, że w podsumowaniu Państwa recenzji jest napisane, że obraz 3D jest na wysokim poziomie."

dodam , że nie jestem jeszcze posiadaczem tego modelu stąd szukam wiarygodnych opinii , niestety te znalezione na forach internetowych potwierdzają to co zauważyłem sam

Zimny_
Użytkownik

Obecnie posiadam ten model. Nie oglądałem dużo materiałów 3D, ponieważ nie ma ich wiele w telewizji, wypożyczalnie w moim mieście nie posiadają takiej oferty.
Do telewizora mam podłączoną Nkę. Obraz 2D jest bardzo fajny, ostry, kolory są naturalne. Szczególnie zachwycają kanały HD, a najbardziej BBC Knowledge i Discovery Showcase.
Co do obrazu 3D. W tym modelu traktowałbym to jako dodatkową funkcję - a nie podstawę. Efekt 'ghostingu" czasami jest widoczny. Zauważyłem, że w dużej mierze zależy on od podawanego materiału. Jest opcja ustawienia "Głębi obrazu 3D" która redukuje ten efekt. W trybie konwersji "2D do 3D" jest OK. Sam jestem ciekawy wrażeń innych z obrazu 3D i często jak ktoś do mnie przychodzi zapuszczam jakiś materiał i daję do testów. Zdania są podzielone. Niektórzy nie widzą różnicy, niektórych denerwuje sam efekt 3D (głównie osoby starsze), a niektórzy są zafascynowani. Jeśli masz możliwość, przejdź się do jakiegoś Sony Center i poproś o przetestowanie tego modelu pod względem obrazu 3D. Będziesz miał najpewniejszą i swoją opinię. Dodam jeszcze, że jednym z atutów tego modelu jest możliwość oglądania filmów 3D prostu z "wbudowanej" aplikacji YouTube.
Jako alternatywę do EX720 można zaproponować HX720. Model ten zbiera bardzo pozytywne recenzje.
http://www.sony.pl/product/tv-117-46-lcd/kdl-46hx720

Pozdrawiam,
Zimny.

Woytas_PL
Początkujący

z CS dobry pomysł , niestety akurat w moim mieście nie ma więc podpieram się oglądaniem czegoś marketach RTV .... tutaj niestety muszę to napisać szczerze czasami produkty SONY ustawiają i prezentują idioci .... jak widzę maksymalnie źle ustawionego HX920 świecącego gorzej od najprostszego LCD za 1500 PLN to tylko żal :c31

Zimny_
Użytkownik

Dlatego polecam sklepy Sony Center, gdzie obsługa jest kompetentna, zna produkty Sony i potrafi odpowiednio doradzić. W innych sklepach jest różnie.Oczywiście - można trafić na kompetentną osobę, ale nie zawsze... Jeśli ktoś nie potrafi obsłużyć jednego produktu, nie zna go - poleci inny który mniej więcej zna. Ustawieniami można zdziałać naprawdę dużo - osoba która się nie zna może błędnie dokonać wyboru...

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Czy obsluga w SC jest kompetentna - szczerze watpię !

Na pytanie czy wyświetlacz w DSC-TX100 jest pojemnościowy czy rezystancyjny - pracownik zobił wielkie oczy. Dopiero gdy sam sprawdziłem aparat wytłumacyzlem personelowi o co chodzi...
Niestety - pracują tam ludzie z "łapanki", po dziwnych testach personalnych i osobowościowych - ale za to nie skażeni pasją do technologii (pewnie są wyjątki)

Pamiętam gdy na pokazie premierowym kamery HDR-FX1 w Polsce dyskutowałem z przedstawicielem SONY na temat funkcjonalności portu HD/HDV - i okazało się że to ja miałem rację (pracownik SONY był pewny siebie do momentu gdy okazało się że mam tą kamerę od tygodnia w domu mimo że w Polsce jeszcze jej oficjalnie nie było - prywatny import) :)

O fachowców jest na prawdę cieżko. Także tych stojących za ladą :)