anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Telewizory X3000 i X3500 się palą

Morszczuk-----
Początkujący

Telewizory X3000 i X3500 się palą

4 ODPOW. 4
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,
nie jest to tak jak napisałeś w tytule. Telewizory nie palą się. Sytuacja dotyczy 8 modeli które były sprzedawane w latach 2007-2008. Dokładnie to modele:
KDL-40D3400, KDL-40D3500, KDL-40D3550, KDL-40D3660
KDL-40V3000, KDL-40W3000, KDL-40X3000, KDL-40X3500

Według większości serwisów internetowych sytuacja z wadliwym komponentem (najprawdopodobniej tranzystorem) wystąpiła w Japonii. Moim zdaniem Sony postąpiło bardzo dobrze, do tego szybko i szczerze - informując o możliwych usterkach. Znane są przypadki, gdy wg. informacji prasowych niektórzy producenci ukrywali o wiele poważniejsze przypadki i do tego na skalę światową. Według informacji na stronie Sony, telewizory nie palą się, skutkiem usterki jest stopienie górnej części obudowy. Sony przyjęło środek ostrożności i oferuje darmowe sprawdzenie telewizora, wymianę wadliwej części i przy zachowaniu maksymalnego komfortu dla klienta (poza zgłoszeniem wszystko jest realizowane przez serwis). Telewizory których dotyczy sytuacja były w sprzedaży 4-5 lat temu. Według większości informacji na jakie trafiłem nieliczne przypadki miały miejsce w Japonii.
Dla bezpieczeństwa wszystkim osobą posiadającym te modele skorzystałbym z możliwości darmowej ekspertyzy przez serwis, a wcześniej wyłączał telewizor z prądu - jeśli z niego nie korzystamy. Więcej informacji w linku poniżej:
http://support.sony-europe.com/tvhc/hotnews/hotnews.aspx?site=odw_pl_PL&f=inspection_programme

Pozdrawiam,
Zimny.

katarzynka-----
Początkujący

Dobrze, że reakcja Sony jest natychmiastowa i od razu podjęli się sprawdzenia konkretnych LCD BRAVIA, które mogą zawierać wadliwą część. Oby nic złego do tego czasu się nie wydarzyło za co trzymam kciuki!

cogito.
Początkujący

Czytałem o tej sprawie już na kilku forach i jest tam głównie mowa o doprecyzowaniu o które modele chodzi. Nie trafiłem na jakąkolwiek informację o usterce na terenie Europy ani tym bardziej w Polsce. Widać Sony wyszło z założenia, że lepiej dmuchać na zimne. Moim zdaniem słusznie bo lepiej zapobiec ewentualnym problemom niż popsuć sobie reputację tak jak to miało miejsce niedawno w przypadku konkurencji.

Pozdrawiam
cogito

Zimny_
Użytkownik

Zamykam temat. Stworzyłem oficjalny wątek, gdzie można kontynuować dyskusję. Znajdziecie go pod poniższym linkiem:
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=222&t=10732

Pozdrawiam,
Zimny.