anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40EX600 i BDV-E880 jak połączyć?

profile.country.pl_PL.title
malarz
Nowicjusz

40EX600 i BDV-E880 jak połączyć?

To moj pierwszy post wiec na poczatku witam wszystkich :c22
Mam problem z polaczeniem tych dwoch aparatow. Teraz sa przez HDMI ale cos nie moga sie dogadac.
Z odtwarzacza na tv leci sygnał ok, ale w druga strone nie mam glosu. Nie słychac w "kinie" programow TV.
Przeleciałem szybka instalacje w BDV i nic sie nie zmienilo.
Co zrobilem nie tak lub czego nie zrobiłem?

10 ODPOW. 10
sieka90
Początkujący

witaj,
aby sygnał mógł iść z programów TV na kino, musisz przede wszystkim mieć kabel HDMI 1.4, ponieważ właśnie ta wersja posiada kanał zwrotny audio. Następnie ten kabel musisz podpiąć pod port HDMI gdzie znajduje się wejście HDMI-ARC (czyli wyjście AUDIO po HDMI-w TV SONY jest to zazwyczaj HDMI 1) i podpiąć drugi koniec HDMI do wejścia HDMI (HDMI in) w kinie domowym. Albo możesz po prostu podłączyć optykiem kino z TV i powinno być też dobrze.

Oczywiście nie zapomnij ustawić w kinie domowym z jakiego portu ma iść dźwięk na kino.

Jak coś nie tak napisałem to śmiało mnie można poprawić :tongue_winking:

Pozdrawiam! :)

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Tak zrobiłeś pomyłkę z wejściem w kinie.
Kabel HDMI podłączamy do WYJŚCIA w kinie i do wejścia HDMI1 w TV.
Obawiam się tylko czy EX600 posiada wejście HDMI ARC :c18, jeżeli posiada to jest ono tak opisane na obudowie, jeżeli nie to trzeba połączyć kino i TV dodatkowym kablem optycznym.
Dodatkowo trzeba pamiętać, żeby wybrać by dźwięk był wysyłany na zestaw audio.

sieka90
Początkujący

Sadam, ale chodzi o to, aby osiągnąć dźwięk na kino z sygnału zewnętrznego podpiętego do TV (TV Cyfrowa czy dźwięk z odtw. penka). TV należy podpiąć do WEJŚCIA w kinie, żeby dźwięk mógł "wejść" do kina domowego, a kino da dźwięk. Natomiast WYJŚCIE daje nam obraz na TV. Wyjście potrzebne jest aby dać obraz z kina na TV, a dźwięk zostaje w kinie (na przykład z płyty blu-ray/DVD/CD czy z penka podpiętego do kina, bądź też innych urządzeć podpiętych do kina). A tutaj chodzi o to, żeby dźwięk z cytuję: "Z odtwarzacza na tv leci sygnał ok, ale w druga strone nie mam glosu. Nie słychac w "kinie" programow TV.". Chodzi o to, żeby dźwięk szedł NA KINO Z PROGRAMÓW CYFROWYCH CZY INNYCH sygnałów podpiętych do TV oprócz kina.

Może zaraz pokażę co ma być jak podpięte ;)

Pozdrawiam!

#Edycja

Szkoda że w specyfikacjach nie podano konkretniej czy 40ex600 ma ten HDMI (ARC), na stronie sony.pl niestety nie ma info o HDMI(ARC) zarówno w modelu 40ex600 jak i modelu choćby 40NX720 (40NX720 model z całą pewnością ma HDMI ARC).

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

HDMI ARC - to HDMI Audio Return Chanel- czyli oznacza to, że przy pomocy kabla HDMI jest puszczany sygnał zwrotny audio. Standardowo kable HDMI są jednokierunkowe.
Jeszcze raz - jeżeli oba urządzenia kino i TV posiadają złącza HDMI ARC to łączymy je ze sobą przy pomocy dobrego kabla - 1.3b lub 1.4. W kinie będzie to WYJŚCIE HDMI, a w TV Sony jest to złącze HDMI1 dodatkowo opisane ARC.

Zimny_
Użytkownik

Witaj,
jeśli podłączyłeś tak jak napisał Sadam, to powinno być wszystko ok. W takim przypadku musisz nacisnąć na pilocie od tv przycisk "Sync Menu", wybrać "Głośnik" i wskazać "System audio". Dźwięk powinien być przekazywany do kina.

malarz
Nowicjusz

dzieki wszystkim.
obawiam sie ze moj HDMI nie jest 1.4 i TV nie ma ARC. Sprawdze z optykiem.
bede dzisiaj kombinowal

Zimny_
Użytkownik

Czyli wygląda na to, że nie ma ARC. W takim przypadku najlepszym podłączeniem jest właśnie przewód optyczny..

malarz
Nowicjusz

Chyba wszystkie mozliwe kombinacje połączen za pomoca HDMI sprawdzilem i nic.
Zamowilem u sony nowy z 1.4 (DLCHE20H.CAE.A). Powinien byc jutro.
Jak on nie zadziala to rzucam sie na optyka. Szkoda ze nie moge nigdzie znalazc jednoznacznej odpowiedzi czy TV ma arc.
----------------------
Znalazlem cos takiego w instrukcji obslugi:

Symbol na ekranie:
HDMI1, HDMI2, HDMI3 lub HDMI4
Opis:
HDMI IN 1, HDMI IN 2, HDMI IN 3 lub HDMI IN 4.
Aby zobaczyć sprzęt podłączony do HDMI IN 1, HDMI IN 2, HDMI IN 3, HDMI IN 4.
• Odtwarzacz DVD
• PC (wyjście HDMI)
• Odtwarzacz płyt Blu-ray
• Cyfrowa kamera video

Podłączony sprzęt przekazuje do urządzenia cyfrowe sygnały obrazu i dźwięku.
Jeśli urządzenie ma gniazdo DVI, połączyć gniazdo DVI z gniazdem HDMI IN 1, używając adaptera DVIHDMI (nie wchodzi w skład zestawu), a następnie połączyć gniazda wyjściowe audio urządzenia z gniazdami wejściowymi audio w gniazdach HDMI IN 1.

Aby wyświetlać fotografie lub obraz ekranu z komputera PC bądź z kamery cyfrowej, podłącz te urządzenia do gniazda HDMI IN 2.

Czy z tego wynika ze HDMI IN 1 wypuszcza audio?

cogito.
Początkujący

Z Twojego opisu wynika tyle, że gniazdo HDMI nr 1 wpuszcza dźwięk z podłączonych urządzeń (nie wypuszcza). Jeśli mnie pamięć nie myli, to ktoś wczoraj pisał na tym forum, że niemalże w geście rozpaczy skorzystał z wyjścia na słuchawki. Sytuacja była nieco inna ale jakieś rozwiązanie jest zawsze. Póki co myślę, że podziała podpowiedź Zimnego i sadama dotycząca kabla optycznego :thumbsup: