anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nagrywanie na HDD / Kablowka Aster

profile.country.pl_PL.title
psosni
Początkujący

Nagrywanie na HDD / Kablowka Aster

Witam,

posiadam model 55HX920. Wszystko pięknie działa poza nagrywaniem na dysk USB.

Opiszę konfigurację połączeń:
- sygnał tv przechodzi przez dekoder tv kablowej Aster - kabel z modemu cyfrowego do dekodera (in) a potem drugi kabel z dekodera do gniazda tv
- dekoder to model HD Kaon z tunerem w standardzie trasmisji sygnału DVB-C
- dekoder dodatkowo połączony z tv po łączu HDMI

TV znajduje programy z kablowki, ale tylko jako kanały analogowe. Cyfrowe również znajduje, ale ich nie wyświetla. Początkowo wyświetlał opcje tv guide programów cyfrowych, ale teraz również i to zniknęło.

Pytania:
1. Czy powodem może być dodatkowe kodowanie obrazu przez nadawce (Astera) na wyjściu sygnału z dekodera?
2. Czy przyczyna leży we wbudowanym dekoderze cyfrowym w tv - ale z tego co czytałem to XH920 ma wbudowany tuner w standardzie DVB-C.
3. W jaki inny sposób nagrywać programy z HD tv - bo sygnału z łącza HDMI, do którego podłączony jest dekoder Aster, nagrywarka HDD nie traktuje jako źródło cyfowej transmisji.

Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu tej kwestii, bo bardzo mi zależało na korzystaniu z tej konkretnej funkcji.

Pozdrawiam.

6 ODPOW. 6
Mylagos
Użytkownik

Jeśli dobrze rozumiem chodzi Ci, aby telewizor nagrywał na HDD to co pochodzi z dekodera HD Kaon. Cóż, według mojej wiedzy nagrywanie sygnału jest możliwe tylko z tunerów wbudowanych w telewizor, więc programów z zewnętrznego dekodera nie się niestety nagrać.

psosni
Początkujący

Dokłanie rzecz ujmując, to dekoder Astera chcę wykorzystać jedynie jako źródło sygnału tv, korzystając z wyjcia antenowego i podłączenia tego sygnału bezpośrednio do telewizora.

To zrobiłem poprzez dodatkowy kabel antenowy i odbieram bez problemu programy w formie analogowej. Natomiast problem polega na tym, że Bravia rozpoznaje też programy w formie cyfrowej ale nie wyświetla ich obrazu na ekranie, a jedynie nazwy kanałów i program guide.

cogito.
Początkujący

Podejrzewam, że na taką okoliczność dekoder ma odpowiednie zabezpieczenia żeby ktoś nie był tak sprytny jak Ty. Gratulacje za inwencję, ale niestety nie wydaje im się żeby udało się coś zdziałać.

psosni
Początkujący

Hmmm, ale tu nie chodzi o żaden spryt :) Legalnie mam dekoder od dostawcy sygnału i wszystko co chcę zrobić to nagrywać programy tv na własny HDD.

Ale możesz mieć rację - Aster dostarcza dekoder z wewnętrzną nagrywarką i może dlatego kodują obraz na wyjściu antenowym.

Ciekawe, że przy wyszukiwaniu programów pokazuje się nazwa UPC oraz INNE - czyżby to oznaczało, że UPC ma umowę z Sony i ich sygnałby cyfrowy byłby dekodowany przez tv?

Ktoś z Was ma może dekoder UPC i może dać znać czy ma programy cyfrowe po wyjściu antenowym?

Zimny_
Użytkownik

Telewizory BRAVIA nie posiadają wbudowanej karty i dekodera odkodowującego zabezpieczony sygnał UPC. Najzwyczajniej może ten sygnał nie jest zabezpieczony. Kablówki mają różne rozwiązania. Jedne kodują sygnał i potrzebują odkodowania w postaci karty, inne przydzielają uprawnienia pod dany adres - sygnał dochodzi niezabezpieczony. W Twoim przypadku sam dekoder może wysyłać zakodowany sygnał, który potrzebuje odkodowania.
Swoją drogą naprawdę ciekawy sposób wykombinowałeś :thumbsup:

profile.country.PL.title
marcoo300681
Poszukiwacz

Twój TV rozpoznaje sygnał cyfrowy lecz jest on zakodowany żeby go rozkodować z boku tv masz wejście na moduł CAM gdzie wklada sie nastepnie kartę z tunera. Też mam aster i chcialem sie pozbyć zbędnego tunera z astera juz dawno jednak nie jest to mozliwe gdyż aster paruje kartę ze swoim tunerem i jesteśmy skazani na ich badziewny tuner :( Ja spośród ponad 200 programów które odnalazł mój kdl 46 hx920 mam 11 na których mam obraz są odbierane w owiele lepszej jakości niż przez badziewny tuner z astera. Tv sam dobiera odpowiednio sceny bo mam ustawiony tryb auto i ma o wiele lepszy Guide niz w tunerze astera. Przelec swoje programy digital i ustaw sobie te ktore sa wyswietlane na poczatek niektore sie powtarzaja np TVP 1 ale jeden jest wyswietlany a drugi juz nie wiec musisz przeleciec 200 kanalow i posortowc te niekodowane ustawiajac na poczatek listy. Ja co jakis czas mecze astera o moduł CAM jak dotad bezskutecznie widocznie chca miec kontrole przz swoj tuner nad klientem. Teraz po polaczeniu astera z upc moze cos sie zmieni bo nam wlascicielom cyfrowych tv Sony nie potrzeba ich badziewia w postaci ich lipnych tunerkow. Trzymajmy kciuki. Pozdrawiam