Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam taki problem tv jak w temacie i brak możliwości odtwarzania plików wideo przez USB Pliki jakie próbuję odtworzyc to mp4 (1920*1080 23kl/s 13831kb/s) następny to avi (1920/1080 i podobny transfer) dalej, VIDE_TS i jeszcze AVI ( rozdzielczość 624/352 transfer danych 1080kb/s). O Mkv i m2ts to w ogóle można zapomnieć Żaden z tych plików nie chce ruszyć komunikat jaki dostaję to nieobsługiwana rozdzielczość albo niewłaściwy format plików. Zeby było ciekawe to jeden z plików mp4 zaczyna odtwarzać tylko ścieżkę dzwiękową która po kilkunastu sekundach zaczyna się przycinać. Pendrive to 8g patriot sformatowany w FAT32
Po DLNA (na kablu) niektóre z w/wym. plików idą ale tną sie już po niecałej minucie.Nie da się tego oglądać.A o 3D to raczej można zapomnieć . Ściągnąłem kilka trailerów filmów i niestety jestem zawiedziony brakiem możliwości ich odtworzenia. Jestem trochę w...ny tv za prawie 6000 i taka z nim jazda. Miałem nadzieję pozbyć się uciążliwego przenoszenia na płyty kolekcji czyli odtwarzania po sieci czego się da, a tu taka lipa!!!
Niektóre pozycje w avi puszczane przez PS3 media serwer idą i da się oglądać ale materiał HD to jest MASAKRA. Tnie się jak cholera albo wcale nie idzie.....
Telewizor zaktualizowany do najnowszego firmware. Ma ktoś jakąś receptę na ten problem....?
Telewizor to nie MediaPlayer !
Jak chcesz mieć wszytsko na tip-top - kup Dune HD i bedziesz w 7 niebie
Bravie potrafią otworzyc DIVX'a, byc moze matroszkę i CAŁE struktury plików AVCHD - i tyle
Ja traktowałbym to raczej w kategorii bajeru, wyjścia awaryjnego a nie uzytkowego rozwiązania.
BTW Prywatnie mam Dune HD i Popcorna. Do TV z plikami nawet nie podchodzę
Witaj,
EX720 czyta przez USB poniższe formaty wideo:
- AVCHD (.mts, .m2ts)
- MP4 AVC (.mp4)
- MP4 MPEG (.mp4)
- MPEG1, MPEG2 (.mpg)
- Divix (.divix, .avi)
- WMV (.wmv, .asf)
W niektórych przypadkach potrzebna jest odpowiednia ścieżka plików, np. przy plikach AVCHD.
Niestety nie znam szczegółowych danych formatów plików wideo, tzn obsługiwanych kodeków, rozdzielczości, prędkości klatek. Podejrzewam, że w Twoim przypadku winna może być nie tyle rozdzielczość filmów, co kodek w jakim jest zapisany, bądź szybkość klatek. Sprawdzałem filmy SD .mp4, . avi, .divix,oraz .wmv (rozdzielczość 1440x1080) działają poprawnie. Jakiego programu używasz do konwersji wideo?
Andmat napisał(a):
Po DLNA (na kablu) niektóre z w/wym. plików idą ale tną sie już po niecałej minucie.Nie da się tego oglądać.
Z tego co czytałem zanim kupiłem ten telewizor to funkcjonalność usb była by dla mnie zadowalająca ( nie ukrywam ,ze spodziewałem się że po sieci pójdzie mi większośc materiału jakim dysponowałem) jednak zawiodłem się. Rozumiem i mam świadomość o ilości różnych kodeków tak audio jak i wideo. Miałem tylko nadzieję,że choć część pików pójdzie po usb. a nie 10/10 to fail...... Wszystkie trailery filmów w 3D ściągnąłem stąd: http://www.biohemmet.se/3dtrailers.php I niestety żaden nie poszedł na usb.
Nie wiem dlaczego..
Co do transferu z kompa w sieci to komputer (laptop) ma trochę ponad rok i był to topowy model z core i5, dobrą grafiką i 19" wyświetlaczem. Router już trochę starawy Trend Net TEW411BRP+ Mam jescze dysk sieciowy WD My Book Live 1T z obsługą DLNA przez serwer TwonkyMedia z niego mogę odtwarzać pliki wideo nagrane przez iPhona4 i niektóre pliki AVI bez napisów. Materiał HD 3D zapisany na nich idzie bez obrazu (oczywiście tylko niektóre pliki)
Skoro mowa o wąskim gardle jakim może być router czy cokolwiek innego to powiedzcie mi jak to sprawdzić?
Później zerknę na tą stronę i zobaczę jak to wygląda z tymi filmami. Większość materiałów 3D jest zapisana w .mkv. Sony obecnie nie wspiera tego formatu, ze względu na wykorzystywanie .mkv do celów pirackich. Nie jest to oficjalna wiadomość, wyczytałem gdzieś w Internecie.
Mam dużo słabszy komputer, jeśli korzystam z DLNA to przez PS3 Media Serwer. W trakcie mogę normalnie korzystać z komputera. Komputer podłączam bezpośrednio pod telewizor kablem sieciowym - z mojej sieci domowej korzysta sporo osób i nie chcę nikomu udostępniać swoich danych - stąd bezpośrednie połączenie. Co do materiałów HD i routerów. Każdy router pracuje w sieci o ograniczonej przepustowości. Zakładam, że masz podłączony komputer/dysk sieciowy bezprzewodowo do routera, telewizor kablem. Tym "wąskim gardłem" może okazać się prędkość transmisji bezprzewodowej. Wyróżniamy kilka rodzai sieci bezprzewodowej określonych standardami IEEE 802.11 od "b" do "n". Twój router pracuje w sieci "g" czyli w warunkach laboratoryjnych 54 Mb/s. Praktycznie biorąc pod uwagę zakłócenia itp. wychodzi ok 20-30Mb/s. Do transmisji filmów HD zalecane są routery standardu "n" - do 300Mb/s. Najwyższa prędkość z jaką PS3MS puszcza mi film bez efektów .mkv720p to 66Mb/s (średnia prędkość ok 30-40Mb/s). Czyli na takim routerze najzwyczajniej nie pójdzie - będzie się przycinał... Proponuję w najprostszy sposób wyeliminować router - czyli bezpośrednio podłączyć komputer do telewizora poprzez kabel sieciowy. Czasami na początku filmu można włączyć pausę, aby zapełnił się bufor.
W ustawieniach transkodowania PS3MS, w rubryce "max wielkość bufora" ustaw 600. Liczba rdzeni itp. powinny być wykryte automatycznie. Przejdź do sekcji "Silniki plików wideo" (po lewej stronie) i wskaż na silnik MEncoder. Powinien być na pierwszym miejscu. Tam w opcjach zaznacz:"rozszerzone wsparcie..., "alternatywna metoda...", "Przełącz na tsMuxer....". W ustawieniach napisów, w "strona kodowa napisów" wpisz "cp1250".
Poprawiło się?
Dysk sieciowy podpięty jest kablem do routera. Laptop również na kabelku, telewizor z ruterem spięty jest takoż samo -kabelkiem. Czyli max przepływ powinien być bliski 100 mb.W PS3 Media serwer bufor pokazuje ,że max transfer był na poziomi 381222 kb/s. W PS3 Mam od początku ustawione tak jak piszesz.....Na razie próbuję .... Chyba żeby wyeliminować te wszystkie problemy kupię Dune z BR i będę miał spokój.....
DLNA działa prawidłowo z BRAVIA - więc jeśli tylko po to chcesz kupić dodatkowe urządzenie - to jest bez sensu. Jeśli do odtwarzania plików .mkv - BRAVIA nie czyta - więc sens jest. Sony również posiada podobne urządzenie SMP-N100:
http://www.sony.pl/product/usb-media-players/smp-n100
Tylko jego cena jest porównywalna z cenami odtwarzaczy Blu ray. Np. model BDP-S780 również czyta pliki.mkv i partycje NTFS:
http://www.sony.pl/product/blu-ray-disc-player/bdp-s780#pageType=TechnicalSpecs
Które rozwiązanie wybrać - najlepiej przeanalizuj te urządzenia, co i jak jesteś/będziesz wykorzystywał i w ten sposób dobierz optymalne rozwiązanie.
Szczerze mówiąc ...nie brałem pod uwagę tego BR 780 między innymi z powodu ceny zbyt wysokiej jak na samego bluray'a ale po specyfikacji widzę ,że może by właściwie wystarczył. W sumie jest prawie o połowę tańszy od Dune HD Max. Myślisz ,że to byłby naprawdę dobry wybór? Odczyta więcej plików niż bravia po dnla?
Andmat napisał(a):
Odczyta więcej plików niż bravia po dnla?
Andmat napisał(a):
W sumie jest prawie o połowę tańszy od Dune HD Max. Myślisz ,że to byłby naprawdę dobry wybór?
Dzięki serdeczne za poświęcony czas i dużo użytecznych informacji. Natomiast jeśli chodzi o kino domowe to mam już niezły wzmacniacz Harman Kardon i przyzwoite (duże ) kolumny JBL i tego zestawu nie będę zmieniać
Ale wybiorę się do Sony Center i sprawdzę swoje nagrania. na BD780 bo jak sądzę będzie to dla mnie na tę chwilę chyba najciekawsza z opcji.
P.S
Plik Video TS przekonwertowany w FormatFactory na MP4 (HD 1280/720 Xwid) chodzi z USB bez problemu (jest to jakiś sukces, zresztą przez DLNA z PS3 MS idzie już bez problemu sporo moich plików., oprócz tych pobranych z linka który podałem Ci wcześniej tzn niektóre idą ale strasznie się przycinają. Wniosek nasuwa się jednoznaczny -trzeba wymienić chyba tez router żeby HD szło jako-tako
Edit:
Teraz sprawdziłem i poszło jeszcze klika plików. Warunek jaki musiałem spełnić to pozwolić PS3MS zapełnić praktycznie do końca bufor. Wtedy film szedł płynnie...
Ale i tak idę sprawdzić BR780 3D w domu coraz bardziej mi się zaczyna podobać