Podziel się wrażeniami!
Witam,zrobiłem autoprogramowanie telewizji cyfrowej naziemnej telewizor wyszukał 14 stacji z czego tylko 6 chodzi a na pozostałych jest brak sygnału orientuje się ktoś czemu te kanały nie chodzą w drugim pokoju mam telewizor Samsunga a mój sąsiad ma Panasonica i na tych telewizorach te pozostałe kanały chodzą.
U mnie w podobnym przypadku winna okazała się instalacja antenowa. Proponował bym sprawdzić wszystkie połączenia, kable, antenę.
Wydaje mi się że nie nie będzie od anteny ponieważ na samsungu chodzi wszystko a on jest podpięty do tej samej anteny,a wczoraj byłem u znajomej bo kupiła sobie EX500 i byłem ustawić jej telewizor i zauważyłem że u niej te same kanały odbierają co u mnie czyli 8 kanałów {nie 6 jak napisałem wyżej} a na liście pokazują się jeszcze TVP,TVP2,TVP info Kraków,TVP Kultura,TVP Historia,TVP info Katowice i pisze brak sygnału
Witam.
Tomek107 napisał(a):
w drugim pokoju mam telewizor Samsunga a mój sąsiad ma Panasonica i na tych telewizorach te pozostałe kanały chodzą.
U mnie na EX725 (tuner DVB-T taki sam jak w EX725) działają wszystkie kanały. Możliwe, że jest to wina instalacji, np. niepoprawnie założone wtyczki, słabszy zasilacz antenowy przy przewodzie antenowym, słabszy wzmacniacz sygnału, jak również przeszkody na drodze do anteny. To, że działa na jednym odbiorniku, nie znaczy że powinno działać tak samo na drugim. Telewizory mają różną czułość i wzmocnienia sygnału. Dlatego warto dobierać anteny do telewizora. 4 dni temu u rodziców przenosiłem BRAVIA W5500 do innego pokoju, a w to miejsce podłączyłem starego Philipsa LCD, chyba z 2007 roku. Na W5500 z naziemnej odbierały wszystkie kanały cyfrowe. Na Philipsie działa tylko TVP2 analogowo...
Problem rozwiązany dzięki zimny,problem tkwił w rozdzielaczu anteny który doprowadzał mi sygnał do drugiego pokoju teraz bezpośrednio podłączyłem i wszystko chodzi czyli wychodzi na to że samsung co mam w drugim pokoju ma lepsze wzmocnienie sygnału.
Jak to powinno wyglądać. Mam TV KDL 32EX720 podłącze do niego kabel antenowy (z kablówki) mam więc analog, mam też dekoder poprzez HDMI mam TV cyfrowa i HD a ta telewizja cyfrowa z powietrza czy trzeba mieć jeszcze dodatkową antene ? Telewizor wyszukuje mi wszystkie moje kanaly jak zrobie przeszukaj i wybieram opcje antena z kablowki ale nie ma obrazu ani dzwieku, a jak zrobie antena naziemna to raz cos znajdzie raz nie. I tylko telegazeta mi jakas tam z kablowki dziala ?
W czym rzecz więc ? Pytam bo opcja nagrywania jest tylko na telewizje cyfrowa
To o co pytasz to zapewne DVB-T czyli naziemna telewizja cyfrowa. Jeśli masz podłączoną właściwą antenę i odbierasz w miejscu Twojego zamieszkania DVB-T to w trakcie strojenia telewizora odpowiednie programy powinny się bez problemu wyszukać. Standardowo do odbioru DVB-T wystarcza zwykła antena typu "siatka". Od siebie polecam specjalną kierunkową do DVB-T. Co prawda nie mam teraz kanałów analogowych ale poprawiła się znacznie jakość i stabilność odbioru DVB-T.
Mieszkam w bloku i posiadanie innych anten nigdy nie było potrzebne i pytam. Do tej cyfrowej telewizji muszę mieć antenę ? Taką na zewnątrz ? Czy TV złapie sam z siebie ?
TV nie posiada wbudowanej anteny, tak więc musisz podłączyć dodatkową.