anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40EX500 peknięta matryca

profile.country.pl_PL.title
xmarekx
Nowicjusz

KDL-40EX500 peknięta matryca

Witam.
Mój trzy letni synek rzucił zabawką w ekran i mam pękniętą matryce jest możliwa wymiana, no i czy to jest opłacalne. czy raczej nic nie da się zrobić??

12 ODPOW. 12
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Wymiana jest możliwa ( o ile tylko serwis ma stosowną matrycę na stanie), koszt - tylko serwis Ci poda właściwą kwotę.
Czy miałeś wykupiony 5cio letni serwis extra? Właśnie w takich przypadkach okazuje się nieodzowny.

xmarekx
Nowicjusz

Dzwoniłem i serwis powiedział mi, że matryc już nie produkują do tego modelu... Telewizor ma nie cały rok i już części nie są dostępne. Ehh... i pomyśleć, że to sony.
Najlepiej nie produkować, żeby kupić nowy. Szkoda słów.

sadam_
Użytkownik

Przykra sprawa.
Obawiam się, że w może dotyczyć większości producentów z prostej przyczyny - są braki w dostępności matryc do nowych TV. W zeszłym roku z tego powodu były spore opuźnienia przy wprowadzaniu nowych modeli, w tym doszło tsunami i tylko pogorszyło sprawę. W ostatnim czasie coraz częściej serwis, przy naprawach gwarancyjnych i stwierdzonej usterce matrycy, wymienia TV na nowy, często bardziej zaawansowany, model.

Zimny_
Użytkownik

xmarekx napisał(a):

Dzwoniłem i serwis powiedział mi, że matryc już nie produkują do tego modelu... Telewizor ma nie cały rok i już części nie są dostępne. Ehh... i pomyśleć, że to sony.
Najlepiej nie produkować, żeby kupić nowy. Szkoda słów.

Witaj,
żaden producent nie magazynuje na dłuższy okres takich części. Sony posiada możliwość gwarancji "Extra", gdzie wszystkie uszkodzenia mechaniczne są naprawiane na koszt producenta. W przypadku gdy nie ma dostępnych części, jak wspomniał Sadam - Sony wymienia telewizor na nowszy model. W przypadku standardowej gwarancji Sony zapewnia naprawy obejmujące uszkodzenia niemechaniczne (czyli np. uderzenie w matrycę). Jeśli matryca uszkodziłaby się przez winę elektroniki - telewizor zostałby wymieniony na nowszy model.
Niestety, przykra sytuacja. Można spróbować negocjować z serwisem, być może byłaby możliwa wymiana po tańszych kosztach. Być może jakiś serwis posiada na stanie taką matrycę. Jednak serwis musi przestrzegać regulaminu...

xmarekx
Nowicjusz

W sumie spoko sprawa z tą gwarancją extra. Na pewno wykupię tą gwarancję.
Co parę miesięcy będę tłuk matrycę i będę dostawał nowy telewizor :c4
A jak mi się zdaje gwarancja jest na 5 lat :c34 Więc trochę tych telewizorków będę mógł mieć...

MARIUSZEK32
Początkujący

xmarekx napisał(a):

Bez przesady Kolego!!! :c8 Co do warunków serwisu extra to więcej informacji na ten temat znajdziesz pod tym linkiem: http://sony-centre.pl/?page=wsparcie&section=gwarancja Powodzenia!

sadam_
Użytkownik

xmarekx napisał(a):

Jak czytam takie teksty to mi normalnie ręce opadają :c3

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Sadam - nie ma się co przejmować. Po pierwsze serwis extra nie jest tani, po drugie trzeba przeczytać dokładnie co jest tam napisane i wówczas pomysły o rozwalaniu sprzętu co pewien czas odpływają...

xmarekx
Nowicjusz

Sadam ręce opadają jak słyszę, że nie mają matryc do telewizora który kupiłem niespełna osiem miesięcy temu.
A co do serwisu extra to jedna wielka ściema, bo to piszą w przypadkach losowych to zdarza się jeden na milion. Więc nie opłaca się go wykupywać.