Podziel się wrażeniami!
witam forumowiczów
Sprawa dotyczy telewizora 46HX 820. Wdolnych narożnikach ekranu wyrażnie widoczne jaśniejsze plamy mniej więcej 3x3 cm.Problem nasila się przy oglądaniu wieczorem przy słabszym świetle.Czy to wada czy standard ? W ogóle moja ocena tego modelu jest negatywna ,opisywałem już problem z konwersa 2D na 3D.Poprzedni model Hx 800 był o niebo lepszy a czerń o dwa 'nieba'
Zapraszam do dyskusji ,może jest jakiś sposób na wyeliminowanie wad podświetlenia.
Przykra sprawa... A może wina leży po stronie ustawień obrazu? Warto sprawdzić wszelkie ewentualności, jeśli to nie pomoże to skorzystaj z pomocy serwisu to chyba jedyne najrozsądniejsze wyjście.
dość przykra sprawa tym bardziej ,że te modele z monolitem mają coś co się ma nazywać dynamic edge led ( czyli mają mieć jakieś wygaszanie w celu poprawy czernie )
niestety to co piszesz to zwyczajnie clouding i występuje on w zwykłych LCD jak i LED
( w LCD cuda ludzie robili masowanie matryc , popuszczanie śrub itd ) generalanie jak problem był mocno widoczny to ludzie reklamowali z różnym skutkiem
( osobiście mi w serii W czyli zwykłe LCD jeden narożnik też mocniej świecił ) po wymianie (pada matryca ) najwyraźniej była lepsza albo serwisanci lepiej potrafili to skręcić nić w fabryce
trochę to smutne , że w tak wysokim modelu taki problem ...stąd ja jeszcze nie kupiłem
i cały czas się zastanawiam czy być wiernym marce czy iść jednak w kierunku panasonica VT30
i tu inna sprawa , że dziś pojawiła się informacja ,że SONY ma zamiar znacząco obniżyć ceny na większe matryce bo zaczynają zalegać stoki , zresztą w Polsce też to widać , że te produkty są obecnie źle pozycjonowane cenowo wspomniany przykład VT30 bijący w wszystkich testach znacznie wyższe modele konkurencji nie dość , że jest sporo tańszy to z 5 letnią gwarancją i okularami ...
Co zrobię nie wiem tak jak pisałem obecnie ceny 55HX820 zaczynają się od 9700 ceny 55VT30 od 8400 ( tylko tutaj jeszcze 5 lat gwarancji + komplet okularów )
oczywiście inne technologie plazma / LED tylko z drugiej strony patrzysz na obraz a nie specyfikację
reklamuj i daj znać co z tego wyjdzie
jeszcze lekka krytyka do dystrybucji w Polsce
46EX720 cena USA 1250 USD czyli ok 4125 PLN
cena POLSKA ok 4326 PLN
da się da !
---------------------
55NX720 cena USA 1999 USD czyli ok 6600 PLN
cena POLSKA ok 8100 PLN
jakieś uwagi
Edit 04.10.2011
Usunąłem/zamieniłem niecenzuralne słowo.
Zimny.
Co do nierównego podświetlania to proponuję pobawić się ustawianiami. Przy krytycznych wartościach niektórych parametrów mogą dziać się z obrazem różne rzeczy.
Co do cen to różnicę robi wielkość rynku. Jeśli sprzedaż tego tv była by u nas większa to pewnie i ceny by spadły. W USA taka wielkość to chyba już standard a u nas nadal często taki kolos przeraża. Mimo to wszelkie ukłony cenowe w stronę klienta jak zawsze są mile widziane
Pozdrawiam
cogito
Co do jaśniejszych rogów - spróbuj zmniejszyć podświetlenie i jasność. Nie miałem jeszcze okazji testować tego modelu, ale w ustawieniach obrazu powinny być opcje zaawansowanego zwiększania kontrastu, czy dynamicznej kontroli podświetlenia. Spróbuj zmienić te opcje.
30.09.2011 wyszła nowa wersja oprogramowania, również polecam zainstalowanie jej.
http://support.sony-europe.com/tvhc/downloads/downloads.aspx?site=odw_pl_PL&f=FW_Bravia3505EUA&m=KDL-55HX820
Jeśli nie pomoże, a efekt ten przeszkadza - wezwij serwis:
http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/lcd/lcd.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-55HX820
Odnośnie cen elektroniki w USA i w Europie/Polsce. Moim zdaniem takie porównania nie mają sensu. Jednym z czynników wpływających na cenę jest akcyza i podatki - na które producenci/dystrybutorzy nie mają wpływu...
... szczególnie jak urządzenia są produkowane w UE .....
ale nie wchodzę w polemikę może mimo wysokich cen popyt jest wysoki
Witam ponownie
Dla serwisu wszystko jest ok. To standard.
Może ktoś podpowie konfigurację,która zminimalizuje clouding.
Z góry dziękuję.
U mnie po wymianie matrycy plamy na rogach w całkowicie ciemnym pokoju są minimalne ,także też jestem tego zdania ze serwis spisał się lepiej niż fabryka.
Panowie, czy możecie pokazać jakieś zdjęcia z prezentacją tej przypadłości? Będzie nam łatwiej ocenić na ile ewentualnie przekroczone są standardy i czy trzeba wszczynać jakiś alarm.
Pozdrawiam
cogito