Podziel się wrażeniami!
Co myślicie o nowych Cyber-shot-ach?
Tu DSC-HX20V:
http://www.ephotozine.com/article/sony- ... otos-18605
tu zdjęcie z manekinami w iso 200 w powiększeniu dobrze wygląda.
Takiego nie chciałbym aparatu, bo po co mi 3D lub gps, który wyczerpuje niepotrzebnie baterie. Chyba, że by była możliwość wgrania mapki to taki gps byłby przydatny w terenie.
Tu z mniejszym zoom-em DSC-HX10V:
http://www.ephotozine.com/article/sony- ... otos-18602
Teraz będzie np aparat bez gps i 3d, ale z CCD 16Mp DSC-H90:
http://www.ephotozine.com/article/sony- ... otos-18598
Taki by mi odpowiadał, bo po co mam przepłacać za gps i 3d, tych funkcji nie będę używał.
Dziwi mnie, że dali w tym aparacie matryce CCD, można było CMOS. Czytałem o CCD, że ma też swoje zalety,a filmy i tak w rozdzielczości 720p filmuje, ponieważ mniejsze pliki, a jakość wystarczająca.
Co myślicie o tej matrycy CCD w tym aparacie? Dlaczego CCD, a nie CMOS?
Z tych przykładowych zdjęć w słabszym oświetleniu z aparatu z CCD matrycą zdjęcia są bardziej rozmazane w powiększeniu, ale ciekawe jak były robione,czy na statywie,czy bez.
Te 18Mp w pozostałych aparatach, czy to nie za dużo?
ale o czym Ty piszesz bo ja nie wiem, nowe 2012 aparaty.
Z innej beczki, HX20 robi słabe zdjęcia
http://www.magezinepublishing.com/equip ... 499533.jpg
dali ciała na całości, jaki aparat polecacie wielkość HX9v lepsze fotki i kręcenie filmów jak sony?
Z innej beczki, HX20 robi słabe zdjęcia
http://www.magezinepublishing.com/equip ... 499533.jpg" target="_blank
Nie mogę się z tym zgodzić, że to słabe zdjęcie, normalnie wygląda w powiększeniu 1:1 robiony tego typu kompaktem. Wiadomo zapis w tych aparatach to jpeg i nie mamy wyboru stopnia kompresji.
Lepsze będzie robił NEX, bo jest konstruowany z myślą o lepszych jakościowo zdjęciach tryb raw i jpeg do wyboru, większa matryca. Niestety trzeba więcej zainwestować, żeby fotki były ok w powiększeniu 1:1, zaawansowany kompakt lub lustrzanka i dobre obiektywy.
Z tego co widać w parametrach technicznych, nowe kompakty typu HX, aż tak bardzo nie będą się różniły jakością zdjęć od poprzedników i funkcjonalnością.
Gdyby nie te refleksy dziwne, zostawił bym sobie aparat HX7V, ja tylko wymagam od tego typu aparatu, żeby w podstawowych funkcjach nie miał drastycznych wad. Filmy super, głównie stabilizacja i jakość, zdjęcia jak na zapis jpeg dobre, wystarczające. Plus tryb panoramy, który mnie zachęcił do kupna SONY.
elekdj napisał(a):
żeby fotki były ok w powiększeniu 1:1, zaawansowany kompakt lub lustrzanka i dobre obiektywy.
elekdj napisał(a):
Z tego co widać w parametrach technicznych, nowe kompakty typu HX, aż tak bardzo nie będą się różniły jakością zdjęć od poprzedników i funkcjonalnością.
Zdjęcia są słabe i tyle, mój aparat, który kupiłem kiedyś robi lepsze zdjęcia i był dużo tańszy + ma RAW jeszcze, Sony ma bardzo dziwna politykę.
Cena też jest wysoka jak za takie coś, zgoda 700-800zł to jest OK.
NEX mnie nie interesuje, drogi i duży to już bym wolał Panasonic GH2 jeśli bym miał wchodzić w coś takiego, ja potrzebuję szybko wyjąc i zrobić dobre zdjęcie bez zastanawiania się + nagrać film.
Po co wydawać aparat, skoro jest tak sam jak poprzedni tylko więcej kosztuje?
Sony zaczyna oszukiwać, dawna świetlność tej firmy się skończyła, wydają słabe produkty i drogie.
Wystarczyło by tylko poprawić jakość zdjęć, to oczywiście nie przyjdzie nam czekać 2 lata, bo zarobić muszą.
Don
porównywałem mają dwa aparaty ze znajomym fotografem, to że robi zdjęcia nic nie zmienia, powinien robić trochę lepsze za te pieniądze.
HX9v kontra HX20v
czy warto czekać i przepłacać za nowość, czy są jakieś istotne zmiany, bo tylko widzę 1920x720 nic więcej.
HX9v pewnie będzie niebawem w dobrej cenie, to te 900zł można jeszcze dać, albo kupić TX100 fajny mały i do kieszeni.
Zdjęcia są słabe i tyle, mój aparat, który kupiłem kiedyś robi lepsze zdjęcia
Don napisał(a):
MBgryf napisał(a):
ale z drugiej strony czy firmy, o których pisałem wyżej podejmowały by takie ryzyko - wprowadzając aparaty o mniejszej liczbie pixeli - bez jakich kolwiek badań rynku i opinii kilentów?
Jakoś nie sprawdzałem, ale czy na pewno we wszystkich nowych dali taki nisko pixelowe przetworniki? Może mają modele i takie i takie.
Don
ja miałem dwa aparaty, ja robiłem testy i znajomy. Aparat fajny, ma fajne rzeczy dlatego mi się podoba, ale zdjęcia powinien robić lepsze.
Nie broń na siłę Sony.
Cenę to ustala producent, nie rynek, rynek później ustala.
Ale nie o tym mowa, bardziej mnie interesuje porównanie HX9 i HX20 i ewentualnie coś od konkurencji.
NEX jest duży już o tym pisałem, staraj się czytać, że zrozumieniem, zamiast NEX lepszy jest Panasonic GH2.
Mam dużo sprzętu sony od kamer po TV itd, wiem co mówię, konkurencja już przerasta Sony i jakością i ceną, Sony traci rynek.
Widzę, że jesteś wielkim obrońcą Sony - płacą Ci za to.
Nie wspomnę o wadliwych seriach jakie sprzedają.
Ceny nigdy nie mieli konkurencyjnych, nie wiem o czy Ty piszesz.
"Nic nie muszą. Klient chce duży zoom i miliardy pixeli."
Skąd wiesz, bo ja jestem klient i ja tego nie chcę.
Na tym koniec, bo nic ciekawego w temacie nie wnieśliśmy.
zamiast NEX lepszy jest Panasonic GH2.