Podziel się wrażeniami!
Witam!
Zakupiłem aparat DSC HX20V, głównie do wykonywania klipów filmowych, i mam problem z płynnym odtwarzaniem powyższych, nagranych w najlepszej jakości. Problem nie występuje przy odtwarzaniu bezpośrednio z aparatu podłączonego do TV poprzez kabel HDMI. Natomiast po zgraniu materiału na komputer (SONY VAIO, procesor i5,monitor fuul HD,ram 4 GB, karta ATI), nie mogę uzyskać płynnego odtwarzania. Szybciej poruszające się obiekty przemieszczają się lekko skokowo. To samo dzieje się przy przemieszczaniu powolnym aparatu podczas filmowania lub "zoomowania". Próbowałem różnych "plajerów"
i bezskutecznie. Próby były wykonywane również na mocniejszych komputerach i kartach graficznych-bezskutecznie. W SONY Center gdzie zakupiłem aparat, dzieje się to samo-rozkładają ręce. W serwisie Sony- to samo. Może ktoś z Kolegów potrafi rozwiązać ten problem? Nie mam pomysłu co dalej robić. Jest to bardzo wkurzające, bo nagrane filmy są bardzo dobrej jakości ale tylko przy odtwarzaniu bezpośrednim z aparatu. Ile można zmieścić tych filmów na karcie pamięci? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Kazimierz
Message was edited by: -Nagata-
Post został zedytowany ponieważ zawierał osobiste informacje na temat użytkownika.
Witaj,
Napisz proszę czy odtwarzasz te klipy z dysku czy z karty pamięci poprzez czytnik kart w komputerze.
Dobrze by było gdybyś był uprzejmy napisać jakich programów używasz do odtwarzania AVCHD.
Mam dość dużo filmów z HX20 i dopiero po zgraniu ich na twardy dysk jest płynnie odtwarzane np. w Windows Media Player (nawet nie instalowałem innych odtwarzaczy bo dopiero odświeżałem system).
Polecam użyć PlayMemories jako odtwarzacza do plików video.
Pozdrawiam,
Klipy importuję do komputera bezpośrednio po połączeniu aparatu poprzez USB i odtwarzam WMP. Do importu i odtwarzania używałem też Play Memories Home. Próbowałem KM player, Best plyer, Splash player, Nero. Kolega próbował u siebie na dużo mocniejszym komputerze i to samo. Mało tego, on ma aparat Hx 100V, i mój klip(plik żródłowy MTS) nagrał na swoją kartę i wykonywał różne próby łącznie z nagraniem na płytę BR w nagrywarce SONY, bez skutku. Odtwarzacza Play Memories nie używałem.
Pozdrawiam
Ps. Teraz się zorientowałem, że chodziło Ci chyba o Play Memories Home. Tak jak wspomniałem oczywiście od początku używałem ale z takim samym czyli złym skutkiem.
Message was edited by: kazrod
Trudno mi powiedzieć, dlaczego u Ciebie tak szarpie. AVCHD wymaga mocniejszej maszyny, owszem, ale bez przesady...moje VAIO ma 3 lata i naprawdę nie odczuwam żadnego dyskomfortu w pracy z plikami AVCHD.
Spróbuj jeszcze PlayMemories.
Dzięki za zainteresowanie. Czy mówisz o programie Play Memories Home od SONY?
Jeszcze jedno pytanie. Czy nie ma u Ciebie żadnej różnicy podczas odtwarzania bezpośrednio z aparatu poprzez HDMI, a za pośrednictwem odtwarzacza z komputera?
Nie odtwarzam bezpośrednio z aparatu przez HDMI.
Zazwyczaj komputer, albo PS3.
A to proponowałbym spróbować. Prawdopodobnie bedzie spora różnica na plus przy odtwarzaniu dynamicznych scen.
Dziękuję i pozdrawiam.
Niedawno oglądałem sobie filmiki nagrane HX200V z pokazów lotniczych i powiem tak - dynamiki im nie brakuje...raczej wychodzi brak statywu przy maksymalnym zoomie.
Co do PlayMemories - to tak, tam jest wbudowany odtwarzacz AVCHD.
Podobnie jak w poprzednich wersjach czyli Pictore Motion Browser, bardzo dobrze radził on sobie z odtwarzaniem video. Oczywiście zasada jest jedna - odtwarzając z karty pamięci nie ma gwarancji płynności.
Witam ponownie!
Oglądałem film z pobytu na Sycylji z wątku "aparat idealny na wakacje", wykonany HX20V. Oczywiście odtwarzanie wyraźnie nie jest płynne. Aby się o tym przekonać trzeba porównać ten materiał wideo, oglądany z aparatu przez kabel HDMI oraz bezpośrednio z PC. Wnioskuję, że do płynnego odtwarzania formatu AVCHD pochodzącego od sprzętu firmy Sony potrzebny jest specjalny program aby odpowiednio zdekodować sygnał. Windows wraz z całym szeregiem kodeków tego nie potrafi. Świadzcy to w pewnym stopniu o nie najlepszym traktowaniu klientów przez firmę SONY, która wzrusza ramionami i udaje, że skoro odtwarzanie bezpośrednio z aparatu jest ok. to wszystko w porządku(!?!). Czy komputer PC z i7-3770, 16GB RAM, dysk SSD, GTX-6700, to zbyt powolne narzędzie?
Troszkę za dużo tych pochwał i zachwytów z Twojej strony. Nie jest to wcale wszystko takie wspaniałe. Doświadczam tego na własnej skórze.
Pozdrawiam.