Podziel się wrażeniami!
Cześć. Mam problem z aparatem DSC-TX1. Ogólnie jestem z niego zadowolony ale bardzo słabo wychodzą mi zdjęcia z bliskiej odległości. Czasami są gorsze niż wykonane starym telefonem z aparatem 2 mpx. Nie wiem czy to normalne ale kadrując obiekt na wyświetlaczu nagle ten obiekt się tak jakby rozmazuje, traci ostrość po chwili jest ok potem znowu to samo wszystko się rozjeżdża i wygląda jakbym mocno ruszał aparatem bo jest rozmazane.
Czy tak powinno być? Jaki program wybrać i wogóle jakie ustawienia do zdjęć z bliska. Potrzeba mi np na aukcję i czasami wstyd to dodawać.
wstaw proszę zdjęcie. Bez tego nie damy rady Ci pomóc. Powodów może być co najmniej kilka.
Zmniejsz zdjęcie i wrzuć tutaj jako załącznik. Mam nadzieję,że przy procesie zmniejszania nie zostanie usunięty EXIF.
Jak wstawiać możesz przeczytać m.in. tutaj: LINK
Trochę czasu minęło ale odkopuje bo cały czas ten sam problem. Zdjęcia dodaje w inny sposób jak będzie źle to postaram się zgodnie z instrukcjami tylko nie wiem czy mi się uda o to wyższa szkoła jazdy dla laika jak ja
http://imageshack.us/g/705/dsc00181p.jpg/
Przybliż obiekt zoomem, postaraj się o przyzwoite oświetlenie tego, co fotografujesz. Potem przyciskasz spust migawki i patrzysz czy aparat ostrzy na interesujący Cię punkt. Jeśli nie możesz lekko skorygować ustawienia i spróbować ponownie. Powinno być ok
Na moje oko zdjęcia wyglądają tak jak by było za mało światła lub za szybko był wciśnięty "spust". Wysokie ISO powoduje widoczne szumy.
Pozdrawiam
cogito
Jeżeli obiekt na którym ostrzysz jest gładki i do tego ciemny, to może sie tak zdarzyć, jak piszesz. Czy tak samo dzieje się nie tylko przy ostrzeniu na ciemnym ekranie telefonu? Np. na kwiatku, tekście z gazety, itp.? Może pomogłoby włączenie telefonu - obraz jest jasny i kontrastowy, na wyświetlanych ikonkach łatwiej wyostrzy.redd napisał(a):
Nie wiem czy to normalne ale kadrując obiekt na wyświetlaczu nagle ten obiekt się tak jakby rozmazuje, traci ostrość po chwili jest ok potem znowu to samo wszystko się rozjeżdża i wygląda jakbym mocno ruszał aparatem bo jest rozmazane.