Podziel się wrażeniami!
Od tygodnia mam A55.
Moja żona, wraz z "kolesiówami", nauczyła się i lubi na ekranie Tv Brawia właczać plan uliczek, ogladając zdjecie z Piazza di Spagna, gdzie jest też sklep w ktorym właśnie kupiła ta torebkę.
Do tej pory Filmowałem kamera Son HDR-XR520Ve z GPS. Tą kamerą robiłem też zdjecia.
Miałem aparat Sony R1 i Sony GPS Tracker, który MemoryStickowi z R1 "dopisywał GPS"
trategię miało oba jednakową. Po utracie sygnału z satelity, przestawał dalej oznaczać.
A55 ma inaczej. Oznacza dalej, tylko że współrzędnymi z przed utraty.
Dla zapoznania sie z aparatem pojechałem na wrocławski rynek. Robiłęm zdjecia ratusza i okolic. Potem pojechałem na Ostrów Tumski(wyspa we Wrocławiu, mamy ich sporo podobne jak 120 mostów. Jedynie Wenecja moze z nami konkurować) i fotografowałem katedrę , okolice i srodek. Potem wróciłem do siebie do domu i przed domem pstrykałem parę zdjęc.
Pierwsze kilka zdjęć z rynku nie ma GPS-um
Następne maja, w miarę OK,
Pierwsze kilka zdjęć katedry ma GPS z rynku,
Zdjęcia "w katedrze" maja GPS z placu przed katedrą.
Zdjęcia z przed domu mają GPS katedry.,
Jak widać moja Alpha55, po utracie sygnału z satelity(widać znaczek zakazu), nie przestaje oznaczć, najprawdopodobniej juz błędnym GPS-em
Nie znalazłem w setupie aparatu opcji zmieniajacym tą strategię.
Rozmawiałem z Sony w Warszawie, bardzo się zdziwili i tyle.
Dla samego siebie wymyśliłem taka procedurę.
Nie mozna wierzyć w poprawność GPS. Należy zawsze bprzed rozpoczęciem fotografowania w nowym miejscu wyłączyć GPS i go włączyć, poczekać aż złapie.
Szkoda, że nie robi tego sama po odpowiednim ustawieniu w Setupie, lub "jednym przyciskiem... ... ". Tak czy inaczej trzeba o tym pamietać, by po powrocie z Madrytu nie mieć zdjeć oznaczonych jako Paryż
To okropnie niewygodnie robić to z Menu aparatu. Czy nie mozna tego jakoś "zautomatyzować"m czy należy to zjawisko polubić, jak ból zęba.
Ale przecież w menu jest opcja wyłączenia oznaczania ostatnio zapamiętanej pozycji...
Ale fakt. Czasem dość długo "łapie" sygnał.
Tadeusz napisał(a):
Ale przecież w menu jest opcja wyłączenia oznaczania ostatnio zapamiętanej pozycji....
Miałem na myśli opcję "Us. dan. asysty GPS". Oczywiście GPS Wł.
Po usunięciu "danych asysty" GPS nie oznacza zdjęć, aż nie znajdzie sygnału z satelity i nie zaktywizuje się.
Tak ja to rozumiem.
Gdy włączymy "Użyj dan. asysty GPS" to przez okres ważności będzie oznaczał ostatnio złapanym sygnałem - przydaje się we wnętrzach, gdy sygnał nie jest dostępny.
Tadeusz napisał(a):
Miałem na myśli opcję "Us. dan. asysty GPS". Oczywiście GPS Wł.
Po usunięciu "danych asysty" GPS nie oznacza zdjęć, aż nie znajdzie sygnału z satelity i nie zaktywizuje się.
Tak ja to rozumiem.
Gdy włączymy "Użyj dan. asysty GPS" to przez okres ważności będzie oznaczał ostatnio złapanym sygnałem - przydaje się we wnętrzach, gdy sygnał nie jest dostępny.
Może jest tak, jak piszesz
Nie miałem wcześniej do czynienia z GPS i tak to zinterpretowałem... Być może błędnie.
Też poszperam, jak to jest
Edit.
Masz rację - to są dane pomocnicze przyspieszające określanie położenia. Aktualizowane poprzez program PMB.
Gdy nie ma sygnału po prostu zapisywana jest ostatnia zapamiętana pozycja.
Muszę dla pewności poobserwować zachowanie się GPSa w tym aparacie
Tadeusz napisał(a):
Może jest tak, jak piszesz
Nie miałem wcześniej do czynienia z GPS i tak to zinterpretowałem... Być może błędnie.
Też poszperam, jak to jest
Gucio50 napisał(a):
Oznacza to, że Team Alpha spokojnie dopuszcza, że dane GPS mogą być błędne.
Lajam napisał(a):
Kto tworzy twór pt. Team Alpha?